Trüf mantarının diğer mantarlardan farklı bir tadı ve aroması var. Dünyada “Kralların yiyeceği” olarak adlandırılan trüf mantarının ekonomik getirisi ise çok fazla. Bu yıl 250 kilogram mantar toplanması beklenen bölge sahadan toplam 500 bin liralık bir gelir hedefliyor. Kilogramı 2 bin lira seviyelerinde olacak olan mantarın rekoltesi her yıl daha da artacak.

TRÜF MANTARI AŞILANMIŞ MEŞE FİDANLARI DİKİLDİ
2017'nin Aralık ayında Andırın kırsalındaki Efirağızlı Mahallesi'nin Çatak mevkiinde 4.5 hektarlık alanda köklerine trüf mantarı aşılanmış 1.200 meşe fidanı dikilerek trüf mantarı ormanı oluşturuldu. 2 yıl sonra ilk hasadın yapılaması beklenirken, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç da ekibiyle birlikte sahaya giderek incelemelerde bulundu.

“DÜNYACA ÜNLÜ BİR MANTAR”
Sahadaki mantar türünün yaz trüfü olan "Tuber Eastivum" olduğunu belirten ve sonbahar olması nedeniyle yapraklarını döken meşe fidanlarının 3 yılda çok iyi geliştiğini ve sahanın başarılı olduğunu kaydeden Mustafa Koç, "Burası yaklaşık 4.5 hektar civarında bir sahamız ve 2017'de tesis edildi. Trüf mantarı aşılanmış meşe fidanlarıyla toprakla buluşturarak bu saha oluşturuldu. 1.200 adet meşe fidanımız şu anda mevcut. Trüf mantarı bizim için neden önemli? Biliyorsunuz Sayın Bakanımız bu konuya son yıllarda çok önem veriyor. Ülke ekonomisine katkısı açısından da çok önemli. Vatandaşımız bu civarda bunu çok fazla bilmiyor. Trüf mantarı biliyorsunuz dünyaca da ünlü bir mantar. Özellikle aromasından dolayı çok tercih edilen lüks otellerde ve lokantalarda vatandaşlara cazip gelen, aromasından dolayı da yemesi çok güzel olan bir mantar türü. Bizim ülkemizde de doğal olarak bulunan türlerden bir tanesi." diye konuştu.

“İLK YIL 250 KİLO HASAT BEKLİYORUZ”
Sahayı oluşturmaktaki amaçlarının trüf mantarını orman köylüsüne tanıtıp, ekim sahasını genişletmek olduğunu kaydeden Mustafa Koç şöyle devam etti:

"Özellikle son 3-5 yıl içerisinde trüf mantarının önemi Türkiye'mizde de artmakta. Biz de bu mantarı özellikle Kahramanmaraş'ta tanıtmak adına Andırın İşletme Şefliğimiz bünyesinde bu saha icra edildi. 1 hektarlık alanda yaklaşık 50 kilo trüf mantarı elde edebiliyor ve bunu bu sahada sağlamak istiyoruz. İlk yıl yaklaşık 250 kilo trüf mantarı elde etmeyi hedefliyoruz. Bilindiği gibi bu mantar türü pahalı bir mantar ve ekonomik getirisi de çok fazla. Bu sahadan yaklaşık 500 bin lira gelir sağlanabilir.

EKONOMİK DEĞERİ ÇOK YÜKSEK OLAN BİR MANTAR ÇEŞİDİ
Bu rakamlar bugünkü piyasa ortalaması olup, hasat zamanı aşağı ya da yukarı değişkenlik gösterebilir ama trüf mantarı ekonomik değeri çok yüksek olan bir mantar çeşidi. Biz bunu vatandaşımıza iyi tanırsak, vatandaşlarımız da kendi sahalarında bunları uygulayarak gelir elde edebilir. Sahamız gayet başarılı. Meşe fidanlarımız gayet güzel gelişmiş, bakımlarını da arkadaşlar güzel bir şekilde yapıyorlar. İnşallah güzel bir ürün ve güzel bir gelir elde ederiz diye düşünüyoruz."