Kahramanmaraş'ın bazı mahallelerinde kentsel dönüşüm için vatandaşlara verilen sözlerin tutulmayışı sorun yaratmaya devam ediyor.

Kahramanmaraş'ta kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yaşanan sıkıntılar zaman zaman vatandaşları isyan noktasına getiriyor. Seçim zamanlarında vatandaşlara verilen kentsel dönüşüm sözlerinin yerine getirilmeyişi bazı mahalledeki vatandaşların tepkilerine neden olurken uzun yıllardır kentsel dönüşüme gireceği söylenen belirli mahallelerde ise doğru düzgün bir adımın atılmadığı görüldü.

EVLERİNE SIVA BİLE YAPAMIYORLAR 

Kentsel dönüşüm olacak, yeni yeni evlerde oturulacak iddiaları vatandaşların ruh sağlığını da bozmaya başladı. Mülk sahibi vatandaşlar evlerini onarmak ve bakımlarını yapmak için herhangi bir çalışma yapamazken eski ve yıkılmaya yüz tutmuş binalarda yaşamlarını devam ettirmek zorunda kalıyorlar.

ÖRNEK ÇALIŞMA KÜTAHYA'DA YAPILIYOR

Halkın gücünü yanına alarak emin adımlarla yoluna devam eden Kanal Maraş, Türkiye'nin belediye başkanları, milletvekillerini ekranlarında ağırlamaya devam ediyor. 

Kanal Maraş, Son olarak 13 Ekim 2021 Perşembe günü Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık'ı Açık Masa programında konuk etti.

Göreve geldiği günden bu yana yaptığı çalışamaları izleyicilere aktaran Başkan Işık, kentsel dönüşüm projesiyle ilgili vatandaşları bilgilendirdi

Başkan Işık, Kütahya’da 12 mahalle sınırları içerisindeki bazı alanlar kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edildiğini söyledi.

Başkan Işık yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kentsel dönüşüm çalışmalarında katkısı olan herkese huzurlunuzla teşekkür ediyorum. Biz şu anda somut olarak 2 mahallemizde; Çünkü, bizden önceki dönemde 12 Mahalle 3 etaba bölünmüş 4 Mahalle önce 4 mahalle daha sonra, 4 mahallede daha sonra olacak şekilde dönüşüm kararı alınmış. Biz aynı karara uyduk. O ilk etapta dönüştürülmesi planlanan 4 mahallemizde somut adında kentsel dönüşüme başladık. 1453 Konutlar Projesi kapsamında önce bine yakın vatandaşımızı gönüllük esasıyla ellerindeki taşınmazları aldık. Mümkün olduğunca borçlandırmadan ama biraz metrekareleri küçülecek şekilde yeni alternatifleri sunduk. Onlar oraya taşındı. Tamamen o eski aldığımız konutları yıktık. Şimdi ise arsaya dönüştü. Bir mahallemizde 500 konutla diğer mahallemizde olmak üzere TOKİ yaptığımız girişimler sonucunda TOKİ bunların ihale süreçlerini tamamladı. Şimdi yer teslimi sürecinde geldik ve 2022 inşaat sezonunda iki mahallemizde 1,5 yılda bitecek şekilde 500'er konutu şehrimize kazandıracağız. Daha sonra kendi içerisinde yerinde dönüşümle yenilenmeye başlayacak."

Kütahya'da yaptırılan 1453 Konutlar Projesi'nde bine yakın hiç bir fark ödettirilmediğini vurgulayan Başkan Işık, "Belediyenin konutu olan haline gelen 1453 Konut'tan bine yakınını biz hiç fark ödeditirilmeden veriyoruz. Diyelim ki vatandaşın eski yapısı 100 metrekare bunu yeni yapıyla karşlaşıtırıyoruz. Ama biz bunu para üzerinden gitmedik. Arsa değer payını felan koyduk. Örneğin 85 metre kareye denk geldi. 100 metrekarelik yerini aldık 85 metrekarelik olarak. 'Buyur bu daireye razıysan hiç fark ödeme' dedik. Dolayısıyla vatandaşımız 85 metrekareye razı olduğunda fark ödetmeden yeniledik. 'Hayır ben 85 değil de 100 istiyorum' dediği zaman 15 metrekarelik farkı imalat değer üzerinden neyse farkı onu söyledik. Onu ödedi. Fazlası varsa biz vatandaşa ödedik. Dolasıyla bu şekilde onu fazla borçlandırmadan, kendi imkanları ölçüsünde ve onun rızası doğrultusunda ev sahibi yaptık. Yeni dönemde de aynı mantıkla gideceğiz. Belediyemizin o yıkılan binaların yerindeki arsalarımız da TOKİ ile görüştürüp, örneğin TOKİ belediyeye kat karşılığı belli bir miktar konutu verdiğinde yine aynı pazarlık usulü ile onları kullanabileceğimiz gibi TOKİ'de kendi hesabını ve vatandaşın elindeki hesabını yaparak mümkün olduğunca borçlandırma dan ama biraz metrekareyi küçülterek vatandaşı sıkıntıya sokmadan evinin yenilenmesini sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

KÜTAHYA GİBİ NEDEN OLAMADIK

Kanal maraş'taki programı izleyen yüzlerce vatandaş ''Kütahya herhangi bir ek ücret ödemeden yeni evlere kavuşuyorken, Kahramanmaraş'ta biz niye magdur ediliyoruz. Kütahya Belediyesi de bir belediye Kahramanmaraş Belediyesi de üstelik Büyükşehir, onlar vatandaşın yanında vatandaşına bir yük getirmiyor, biz ise tam tersi hep magdur ediliyoruz'' cümleleri içeren mesajlar attığı görüldü.