Gıda fiyatlarını, ithalatın önünü açarak, depo baskınları ve denetimlerle baskılamaya çalışan vatandaşı ikna etmiyor. Çiftçi yüksek maliyet karşısında düşük fiyatlar nedeniyle kimi ürünleri hasat etmiyor, yüksek fiyatlar nedeniyle esnaf ürününü satamıyor; vatandaş tüketemiyor.

Kahramanmaraş'ta ekonomide “büyük kriz” devam ediyor. Türkoğlu İlçesi'ndeki marul üreticisi krizin boyutunu, “marulu bedava dağıtırak” gösterdi. CHP Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş ise “Ürünün fiyatı 2 katındaydı, şuan da ise '0' liraya düştü, alıcı yok.” dedi.

EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR

Ateş, bu yıl büyük bir krizin içine giren, taban fiyatı düşen, büyük oranda satılamayan marul sorununu gündemine alarak Türkoğlu'ndaki marul üreticilerini ziyaret etti. İlçedeki seraya giden Ateş, burada marul üreticileri ile görüştü. Marul üreticisi kilolarca marulları vatandaşlara ücretsiz olarak dağıttı.

TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 14,97, gıda enflasyonu ise yüzde 18,11 oldu. Çiftçiler büyük ölçüde ithalata dayalı olan gübrede fiyat artışının yüzde 90’lara vardığını ifade ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre yüksek fiyatların sorumlusu esnaf. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ise çiftçinin ahvaline dair soru karşısında ne yanıt vereceğini bilemeyerek aklına ne geldiyse söylemişti.

CHP Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş yaptığı açıklamada şunları söyledi;

Değerli basın mensupları bu haberi Sayın Mahir Ünal iyi okusun ve bu videoları iyi izlesin. Bizler defalarca kez ülkemizin içerisinde bulunduğu zor durumu ilgililere aktarmaya ve bu konularla ilgili çözüm önerilerimizi sunmaya çalıştık. Fakat maalesef görüyoruz ki, bu ülkeyi idare edenler birçok kesimin feryadına kulak tıkanıklığı gibi çiftçimizin de feryadına kulak tıkamaktadır. Bugün serada üretim yapan fakat ürettiği marulu satacak hiçbir yer bulamayan hasat edip satsa bile ettiği masrafın üçte birini çıkaramayan bir çiftçimizin feryadına kulak vermek için serada çiftçimizin ziyaret ettik. Gördüğümüz manzara karşısında şok geçirdik.

"BEDAVAYA MARUL DAĞITTI"
Çiftçi üretim yapmak için marullu ekmiş, ilacını gübresini bakımını tam olarak yapmış, ürünü meydana getirmiş, tek hayali ürününü toplayıp satıp evinin geçimini sağlamak ama birçok üründe olduğu gibi maalesef ürünü para etmemiş toplama parasını bile kurtarmayınca o da çağırmış bütün vatandaşları bedava marulu vatandaşlara dağıtmış.

"BU İNSANLAR NASIL GEÇİNECEK?"
Bugüne kadar ettiği bütün masraf cebinden çıkmış. Bundan sonra bir şey ekip eklemek hususunda karamsar bundan sonra birşey ekerse o yetiştirdiği ürünü satıp satamayacak onun garantisi yok. Peki bu insanlar nasıl geçirecekler ne yiyecekler ne içecekler.

Zaten çiftçinin bütün girdileri ikiye üçe katlanmış ürünü de para etmezse bu insanlar ne yapacak.