Kahramanmaraş’ta zorlu bir yolculuğun ardından yaylalara ulaşan göçerler üretime başladı.

Kent merkezi ve kırsal köylerden yola çıkan göçerlerin sürüleri, göç yollarını kullanarak zorlu yolculuğun ardından Ahir Dağı, Milcan ve Engizek Yaylalarına ulaştılar.  Yaklaşık 5 ay yaylada üretim yapacak olan göçerler, günlük hayatlarını çadırlarda sürdürecekler.

Göçerler bazen karayolunda bazen de arazi ve dağlık alanlardan geçerken çoğu zorluklarla karşı karşıya geldiler. Zor şartlar altında yaşamını sürdüren göçerler, yaylalara yerleştikten sonra süt ve peynir üretimine başladılar. Konar göçer" yaşam kültürünün bir sonucu olarak ortaya çıkan yazın hayvanlarla dağların yüksek kesimlerindeki yaylalara, kışın da düşük rakımlı bölgelerdeki kışlaklara göç etme geleneği halen Kahramanmaraş’ta yaşatılıyor. Binlerce kişinin geçim kaynağı olan sürü yetiştiriciliği ve süt-peynir üretimi için yaylalar tercih ediliyor. Kaynak sularının ve çeşit çeşit bitkilerin yer aldığı yaylada beslenen hayvanların hem etinden hem sütünden faydalanılıyor. 

Geçmişte hayvanları ile yaylalara giden ve burada hayvanlardan ürettikleri yağ, peynir gibi ürünleri dönüş yolundaki panayırlarda satan göçerler, günümüzde de yazın yaylalarda hayvanlarından elde ettikleri yağ, peynir gibi ürünleri şehir ve ilçe merkezlerinde satarak gelir sağlamayı sürdürüyor.

YAYLADAN KENTE UZANAN SÜT ÜRÜNLERİ

Yaylalara götürülen küçükbaş hayvanların sütünden yaz boyunca yapılıp piyasaya sürülen parmak peyniri, sofralardaki yerini almaya başladı. Yaklaşık 10 bin sürünün yer aldığı Ahir Dağı yaylasında keçi ve koyunlardan sağılan sütlerin bir kısmı dondurma sektörüne gönderilirken, büyük kısmıyla da peynir ve yoğurt üretimi yapılıyor. Üretilen ürünler hem yaylada hem de pazarlarda satışa sunuluyor