''Kahramanmaraş'ta bir şey yok ki!'' Bu sözü sık duyar olduk bu aralar. Peki dondurmanın başkenti Kahramanmaraş'ta nereleri gezebilirsiniz?

Kahramanmaraş’ın tarihi 14 – 16 bin yıllık bir geçmişe kadar uzanmaktadır. Antik çağlara ait çok sayıda yerleşim yerine rastlanan bölgede ilk yerleşimlerin ise Paleolitik Çağda başladığı ortaya çıkmaktadır. Tarih boyunca adı, Markas/Markasi, Markaji, Germenicia ve Marasion olarak bilinen Kahramanmaraş’ın gezilecek tarihi ve turistik yerlerini derlediğimiz haberimize göz atmanızı tavsiye ediyoruz…

Hitit, Asur, Med, Pers, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Kahramanmaraş; zengin kültürel mirası, camileri, medreseleri, doğal dokusu ve tarihi çarşılarıyla yeniden keşfedilmesi gereken önemli şehirlerimizden. Şimdi bunlardan bazılarını öğrenelim…

KAHRAMANMARAŞ’IN GEZİLECEK YERLERİ

KAHRAMANMARAŞ MÜZESİ
1947 yılında kurulan Kahramanmaraş Müzesi, 1961'te Kahramanmaraş Kalesi'ne taşınmıştır. 1975 yılında da il merkezinde, Azerbaycan Bulvarı'ndaki bugünkü binasına taşınmıştır. Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Demir, Grek, Roma ve Bizans Dönemlerine ait eserler, Antik Fil Sergi Salonu, Direkli Mağarası, Kazı ve Canlandırma Salonu, Domuztepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonu, Geç Hitit Eserleri Sergi Salonu, Mozaik Sergi Salonu, Taş Eserler Sergi Salonu ve Kronolojik Arkeolojik Eser Sergi Salonu olmak üzere 7 adet teşhir salonunun dışında bahçe teşhiri de bulunmaktadır. 30.000'den fazla eserin yer aldığı müzede; bölgede yapılan kazılarda çıkarılan eserler sergilenmektedir. Özellikle; Türkoğlu İlçesi, Gâvur Gölü Bataklığından çıkarılan ve tarihi M.Ö. 1400'lü yıllara dayanan antik fil iskeletleri görülmeye değerdir.

ASHAB-I KEHF KÜLLİYESİ
Antik Çağ'dan beri kutsal sayılan ve Eshab-ı Kehf adıyla tanınan kayalık bir tepenin yamacındaki mağaranın çevresine kurulmuştur. Kur'ân-ı Kerîm'de, mağarada yıllarca uyuyan arkadaşların uyandırıldıktan kısa bir süre sonra vefat ettiği ve bu olaya şahit olan insanlar tarafından mağaranın yanına mescit (kilise) yapıldığı ifade edilir. Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde bulunan külliye, Anadolu Selçuklularından Maraş Emiri Nusretüddin Hasan Bey tarafından yaptırılmıştır. Eshab-ı Kehf Külliyesi UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine kaydedilmiştir. Eshab-ı Kehf Külliyesi, “İnanç Turizmi” açısından oldukça önem taşıyor. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

TAŞ MEDRESE
Kahramanmaraş merkez Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan medrese, Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Alaüddevle Bey tarafından XV. yüzyıl sonunda inşa edilmiştir. Günümüzde mescit ve depo olarak kullanılmaktadır. Ulu Camii yanında bulunan Taş Medrese, medrese, mescit ve türbeden oluşan küçük bir külliye şeklinde yapılmıştır. Çeşitli onarımlar görerek günümüze kadar gelen yapı, orijinal dokusunu korumaktadır.

ULU CAMİİ
Tarihi kayıtlara göre Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Süleyman Bey tarafından 1442-1454 yılları arasında yaptırılmıştır. Câmi-i Atîk, Câmi-i Kebîr, Süleyman Bey Camii, Alâüddevle Bey Camii isimleriyle de anılır. Yapının esası, Dulkadiroğulları Beyliği döneminde Süleyman Bey tarafından yaptırılmış, daha sonra oğlu Alâüddevle Bozkurt Bey zamanında 1501-1502’de tamir edilmiştir. Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen bir form gösteren yapıda harim kısmı, mihraba dik atılan sivri kemerler ile yedi sahna bölünmüştür. Yapının mukarnaslı, kolyeli Köşk Minaresi ve harime girişi sağlayan mukarnas kavsaralı Taç Kapısı ayrıca önemlidir.

KAHRAMANMARAŞ KALESİ
Geç Hititler döneminde inşa edildiği bilinen Kahramanmaraş Kalesi, şehrin tam merkezinde sivri ve yüksek bir tepe üzerine kurulmuştur. Kalede yapılan çalışmalarda Geç Hititler dönemine ait pek çok tarihi eser ortaya çıkarılmıştır. Evliya Çelebi'nin 17. yüzyılda kale kapısında yer aldığını belirttiği Maraş Aslanı da bu eserler arasındadır. Kale daha sonra bölgede egemen olan Asur, Med, Pers, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde çeşitli restorasyonlardan geçerek günümüze kadar ulaşmıştır. Kare planlı burcun dış duvarları kesme taş, iç duvarları ise moloz taştır. Diktörtgen planlı olup, ortalama 1,70 metre kalınlığında surlarla çevrilmiştir.

KAPALI ÇARŞI
Kahramanmaraş merkezde yer alan Kapalı Çarşı’nın, 16. yüzyılın sonlarında inşa edildiği sanılmaktadır. Kapalı Çarşı, Bedesten ile Bakırcılar Çarşısı arasında iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Çarşıda koridor çevresinde sıralanmış dükkanlar bulunmakta ve üzeri yuvarlark bir tonazla örtülmüştür. Yapımında moloz ve kesme taş kullanıan çarşı, Osmanlı Kapalı Çarşılarının en erken örneklerinden biri olup ortasındaki dua kubbesi ile dikkat çekmektedir.