KANAL MARAŞ / ÖZEL HABER

Kelime manası ile Allah’a daha yakın olmak anlamına gelen “Alem”ler Kahramanmaraş’ta 50 yıldan bu yana baba oğul tarafından yapılıyor. Camilerin kubbelerine veya minarelerine takılan alemlerin bazılarının boyları ise 7 metreyi buluyor. 

Kanal Maraş muhabirine açıklamalarda bulanan Hüseyin Akpınar mesleğe 12 yaşında başladığını şu anda ise 76 yaşında olduğunu belirtti. 

Dünyanın bir çok yanına Türkiye’de ise her ile alem gönderdiğini belirten Akpınar şöyle konuştu: “Mesleğimi oğluma bıraktım. Bende iş yoğun olduğu zaman çalışıyorum. Ben 12 yaşında bakırcı ustasının yanına giderek bu mesleği öğrendim. Bir çok camiye alem gönderdim. Gelen alıp götürüyordu. İstanbul’dan ihracatçılar geldiler, ABD’ye alem gönderdiler. Burada karartma dediğimiz olayı yapıp gönderdiler. Bizden alıp ihracatını İstanbul yapıyor. Mesela Ürdün, Özbekistan, Pakistan’a kadar gitti. Türkiye’nin her yerine ürün yaptık”

13 YAŞINDA BAŞLADIM
13 yaşında babasının yanında çırak olarak başlayan Sıddık Akpınar i se son alemcilerden. Bir çok ülkeye hatta Türkiye de her ile alem gönderdiklerini belirten Akpınar:

“Türkiye cumhuriyetlerine gönderiyoruz. Amerika, Almanya’ya dekor amaçlı yapıyoruz. Bazı alemler var 7 metrelik onlara 1 ay kadar uğraşıyoruz.  Alemler; Bakır, pirinç gibi maddelerden yapılıyor. Pirinç pek sağlıklı olmuyor. Çatlama yapıyor hemen. Bu maddeler soğuk ve sıcaktan çatlıyor. Bana bu mesleği babam öğretti. 13 yaşında babamın yanına geldim şu anda 55 yaşındayım” dedi.

ALEM NEDİR?
Minarenin tepesine yerleştirilen hilâl (ay) şeklindeki tepeliğe denir.

(Haber: Mustafa Kılınç/Kamera: Kurtuluş Karaaslan)