Kahramanmaraş’ta Balkaroğlu ailesi 150 yıldır at yetiştiriciliği yapıyor .

ŞAMPİYON ADAYI TAYLAR ÇEKİRDEKTEN YETİŞTİRİLİYOR 
Türkiye´de safkan Arap yarış atlarının yetiştirildiği yerlerden birisi de Göksun’un Karaahmet Mahallesindeki bin dönümlük çiftlik. Şampiyon adayı taylar çekirdekten özenle yetiştirilip yarışlara hazırlanıyor. 1865 yılında Rusya Kabartay Balkar Cumhuriyetin’ den Türkiye’ye gelerek Göksun’a yerleşen Balkaroğlu ailesinin 150 yıllık bir at serüveni var. 5’nci kuşak olarak yarış atları yetiştiriciliği yapan Nusret Balkaroğlu, taylara gözü gibi bakıyor. Kendisiyle birlikte, bu serüveni devam ettiren evladı Balkar Balkaroğlu, bu kültürü gelecek kuşaklara aktarmaya devam edecek. 2011 yılında Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen Nusret Balkaroğlu’nun dedeleri, yılkı atlarını eğiterek Osmanlı ordusuna taşıma ve savaşta kullanım amaçlı vermişler. Bu türün en dayanıklı, güçlü ve uzun mesafeye dayanıklı olanı Kabartay ismi verilen yılkı atıdır. Balkaroğlu ailesi bu amaçla Osmanlı ordusuna binlerce yılkı atları temin etti. 1985 yılında bin dönümlük alana inşa edilen at yetiştirme çiftliği, bu tarihten sonra kurumsallaştı. Bugüne kadar 150 yarış atını şampiyonaya hazırlayan Balkaroğlu, ayrıca çiftlikte yüzlerce Arap ve İngiliz atı yetiştirdi. Yetiştirdiği atların çoğu şampiyonada muvaffak oldular. 

Çiftlikte yaklaşık 10 kişi, şampiyon atları Türkiye’ye kazandırmak için yoğun bir mücadele veriyor. Balkar ailesinin Arap ve İngiliz atı yetiştiriciliği, Osmanlı döneminden kalan kültür ve geleneğin devamı olarak da yaşatılıyor. Çok önemli ekonomik getiri sağlayan yarış atı yetiştiriciliğini bugün de sürdüren aile, atları tay sürecinden alıp 2 yaşına kadar özel bakımla eğitiyorlar. Çiftlikte bu yıl 15 yeni tay dünyaya geldi. 10 adet yarış atı ise, şampiyonaya hazır. Annelerinin yanında özel bakımla adeta bir bebek gibi büyütülen taylar, yine özel eğitimlerle yarışlara hazırlanıyor. Seyislerden biri de, kendisini taylara adayan bir kadın. Biran olsun çiftlikten ayrılmayan seyis bayan, burada çok mutlu olduğunu ifade etti. Özellikle uzun mesafeli yarışlarda Arap atlarının daha dayanıklı olmasından dolayı, çiftlikte iki tür at cinsi tercih ediliyor. Arap ve İngiliz atı.

Yarış atlarını Türkiye’ye kazandıran Nusret Balkaroğlu ''Bu at çiftliğinin hikayesi uzun, öyle söyleyeyim. Atalarımız, dedelerimiz buralarda uzun süre at beslediler ama o zaman yarış atları değildi. Ticari olarak orduya verdikleri yılkı atlarını beslediler. Uzun süre burada atla ilgilendiler. Havası ve suyu çok uygun atlara. Zaten yarış atının en önemli şeyi, ciğer yatağının büyümüş olması, o da tabi havayla ilgili. Ben de burada çok şampiyon yarış atları yetiştirdim. Buradan giden atların çoğu muvaffak oldular. En son aygır olarak buraya getirdiğim şampiyon atım var Fairson, Hayri Baba..Bunlar sahada muvaffak olmuş , büyük yarışlar kazanmış, Dubai’ye götürüp orada yarış koşmuş atlarım. Şimdi de sahada tayları koşuyor, muvaffak oluyorlar. Hava güzel, iklim güzel, su güzel, sizin de bildiğiniz gibi bunun için atlar burada. Ben de buradayım, burada en son yarış atı yetiştirmeye karar verdim'' dedi.

KAYNAK: KANAL MARAŞ