Kahramanmaraş Kılavuzlu Barajının (Su havzası) koruma bandına metrelerce beton iskele yapılması vatandaşları ''daha neler yapacaksınız?'' dedirtti.

Aylar önce Kanal Maraş'ın gündeme taşıdığı kılavuzlu su havzası kenarlarına zengin işadamlarının binalar yaptığını ve buna dur denmemesi halinde kılavuzlu su havzası kenar kıyı şeridine yüzlerce bina yapılacağını ve buna sessiz kalınmaması gerektiğini açık masa programında Mustafa Karaaslan ve Mehmet Bağrıaçık dile getirmişti.

D.S.İ 20. Bölge Müdürülüğü Kasım 2020 tarihinde Kaymakamlığa yazı yazarak kamuya ait olan bu yerlerin birileri tarafından yağmalandığını ve parsellerin işgal edildiğini, 3091 sayılı kanun çerçevesinde bu işgal edilen parsellerdeki yapı sahiplerinin belirlenerek boşaltılmasının sağlanmasını ve kendilerine teslim edilmesini istemişlerdi.

Ancak gelinen noktada ulaştığımız DSİ yetkililerden aldığımız bilgiye göre; ''Kaymakamlık makamı kolluk kuvvetlerini harekete geçirmiş, Jandarma bölgesi olan bu yerlerdeki yapılan işgal sonucundaki yapı ve binalar ile ilgili jandarma kolluk kuvvetlerinin DSİ Müdürlüğünden adres ve şahıs ismi istediği öne sürülerek bir nevi sümen altı edilmesine yol açıldığı iddia edilmektedir. DSİ yetkilileri kaçak yapıların adresi olamayacağını, çünkü kaçak yapılaşma olduğunu, şahısların kimliklerini ortaya çıkaracak olanların ise kolluk kuvvetleri olacağını ve Kaymakamlık makamının 3091 sayılı kanun gereği kamuya yani DSİ'ye ait olan bu yerlerin kendilerine resmi olarak teslim edilmesine binaen bu yapıların yıkımının gerçekleşeceğini öne sürdüler. 

Ve dün, bu kadarına da pes dedirten görüntülerin ardından Kılavuzlu Barajı bölgesine giden vatandaşlar gördükleri manzara karşısında şoke oldular. Metrelerce uzunluktaki baraj alanındaki yapılan binaların ve baraja yani su kenarına sıfır konumunda beton iskeleler yapıldığını gördüler.

Kanal Maraş Whatsapp ihbar hattına mesaj çekerek ve fotograf yollayarak kamu mallarına çöreklenen ve binalar yaparak kanalizasyon borularını dahi baraj su havzasına bırakan bu yerlerdeki binaların ivedilikle yıkılmasını ve hiç kimsenin kamu malına tecavüz etmemesini istediler.

Kanal Maraş olarak daha önce sık sık gündeme getirerek haberini yaptığımız; Söz konusu baraj alanı kamu malı olup (DSİ ait) bu tür yerler kıyı şeridi kapsamındadır. Dolayısıyla şahısların özel mülkiyet olarak kullanması ve zilliyetlikle iktisabı mümkün değildir.

Baraj su kenarına kadar ekolojik dengeyi bozan ve posidonia çayırları yok edilerek yapılan iskeleler su altı canlılarının yaşam alanlarını da yok ettiği için vatandaşlar ''hem Kaymakamlık makamının hem de Devlet Su İşleri 20. Bölge Müdürlüğünün ivedilikle harekete geçmesini isteyerek kimseye ayrıcalık yapılarak kamu malının peşkeş çekilmemesini'' istediler.
 

Onikişubat Kaymakamı Serkan Keçeli ile yapılan telefon görüşmesinde; Kanal Maraş'ın yaptığı haberi ihbar kabul edeceğini, daha önce herhangi bir işlem yapılmışsa sonuçlanması için gereken her türlü talimatı vereceğini söylemesi bizleri fazlasıyla memnun etmiştir.

Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün aylar önce yaptığımız habere karşılık tutanak tutarak parsel kayıtlarını ortaya çıkarıp Onikişubat Kaymakamlığına gönderdiği yazıda şu ifadeler yer aldı;

''Kahramanmaraş İli Onikişubat İlçesi, Kılavuzlu Mahallesi sınırları içerisinde kalan Köyiçi mevkiinde bulunan kain taşınmazın Kurumumuzca kamulaştırıldığı, Ramazan Derindere tarafından çit çekmek ve ağaç dikmek suretiyle müdahalede bulunulduğu hakkında mahalle halkından Nurettin Derindere'nin  Kaymakamlığıa sunduğu 17.09.2020 tarihli dilekçe örneği ilişikte gönderildiği, müdahale edildi iddia edilien yerin kurumumuza ait olup olmadığının mahallinde incelenerek değerlendirilmesi ve yapılan işlem sonucu ile ilgili Kaymakamlığa bilgi veirlmesi istenmektedir.

Şube Müdürlüğümüzce yapılan incelemede; Kahramanmaraş İli, Onikişubat İlçesi, Kılavuzlu Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Kılavuzlu Barajı Kamulaştırılma alanı içerisinde kalan milkiyet hakkı idaremize ait olan parsellerin kimliği belirsiz kişi yada kişilerce işgal edildi, çok yıllık meyve ağaçları dikildiği, betonarme ve prefabrik bina yapıldığı tespit edilmiştir.

Bahis konusu parseller yazınız ekinde liste halinde sunulmuş olup, bu parselleri işgal eden şahısların isimlerinin adreslerinin belirlenerek Kaymakamlığınız tarafından 3091 sayılı kanun çerçevesinde işlem tesis edilmesi husunda; Gereği yapılmasını arz ederim.''


 

Kanal Maraş olarak kılavuzlu su havzasındaki kamuya ait yerlerin işgal edilip birileri tarafından rant elde edilmek şartıyla zengin işadamalrına tapusuz satması ve su havzasının kirlenmesine yol açmak adına binalar ve kanalizasyonların bırakılması Kahramanmaraş'a yapılacak en büyük ihanettir. Bu doğrultuda yetkililerin ve kolluk kuvvetlerinin hiç bir şekilde bu yapılaşmaya ve kamu malını işgal edilmesine göz yumulmaması gerekir. Ve bu konunun takipçisi olacağımızı buradan belirtiyoruz.