Olay, Onikişubat ilçesi İsmailli mahallesi kırsalı Göcek Deresi’nde meydana geldi.

Yumurtalarını bırakmak için akarsulara ve Sır Barajı üstündeki Göcek Deresi kıyılarına akın eden binlerce balık oksijensiz kalıp ölünce kıyıya vurdu. 4 kilometrelik kıyı şeridini kaplayan ölü balıkların kokusu ise çevrede yaşayanları olumsuz etkiledi. Kahramanmaraş’ın Sır Barajı üzerinde çiftçilik ve balıkçılık yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar, toplu balım ölümlerinin yaşandığı Göcek Deresi’ndeki balık ölümlerinin araştırılması için yetkililere çağrıda bulundu. Yerleşkede yaşayan vatandaşlar , “çünkü burası bizim geleceğimiz, su bizim geleceğimiz. Çevre bizim çocuklarımıza bırakacağımız tek mirasımız. Biz aynı zamanda bu su kenarına sebze bahçeleri yapıyoruz. Aynı sebzeleri bu suyla suluyoruz. O sebzeleri tüketiyoruz. Bunun sağlık açısından da bir karşılığı olacak mutlaka. Salgın hastalık olmaması açısından yarın bu sular çekildiği zaman bu balık ölüleri meydanda kalacak” dediler.

2018 yılında üreme bölgesi ilan edilen Göcek Deresi’nde ani oksijen yetersizliğinden balık ölümlerinin gerçekleştiği konusunda yazılı açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bölge halkını rahatsız eden bu durum hakkında çalışmalarını sürdürüyor.

Ruhsatlı balıkçı Mustafa Bozkurt: “Bu suya biz Göcek Deresi diyoruz. Göcek Deresi Andırın yol çatı ayrımından beri yaklaşık 5 km sonra burada Sır Barajı’na kavuşuyor. Bu mesafede tüm balıklar bilinmeyen bir sebeple öldü. Yani bunun neden öldüğünü biz birkaç yere de müracaat ettik ama olumlu cevaplar daha gelmedi. Belki de araştırma sürecinde. Biran önce araştırılmasını, balık ölümlerinin sebeplerinin tespit edilmesini istiyoruz. Çünkü burası bizim geleceğimiz, su bizim geleceğimiz. Çevre bizim çocuklarımıza bırakacağımız tek mirasımız. Onun için bunların biran önce araştırılmasını ve sebebinin bulunmasını istiyoruz. Biz aynı zamanda bu su kenarına sebze bahçeleri yapıyoruz. Aynı sebzeleri bu suyla suluyoruz. O sebzeleri tüketiyoruz. Bunun sağlık açısından da bir karşılığı olacak mutlaka. Salgın hastalık olmaması açısından yarın bu sular çekildiği zaman bu balık ölüleri meydanda kalacak. Sonra bunların sinek yoluyla taşınması olacak. İnsan sağlığına zararı olacak. Bunların biran önce tespit edilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Duran Pak: “Bizim geçimimiz bunun üzerine. Yazın geldiği zaman burada akşamdan sonra kokudan hayatta duramazsın. Besinin kokusu mu, çöplüğün kokusu mu, yani gerçekten içeriden çıkamıyoruz kokudan. İşte durum böyle, bu şekilde. Biz ne yapacağımızı şaşırdık. Ağ zamanı ağı yerinden kaldıramıyoruz, gerçekten öyle. Şuanda balıkları gördünüz. Bu 4 km boyunca bu balıkların leşi böyle. Yani buraya da bir kuş türü dadandı; siyah, leyleğe benzer. Pire gibi topluyor balıkları." şeklinde konuştu.