İçişleri Bakanlığı, trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımını yaygınlaştırılması amacı ile “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla bugün Kahramanmaraş dahil 81 ilde 12.00 13.30 saatleri arasında uygulama yapıldı. Bütün illerde eş zamanlı yapılacak olan uygulama ile 2019 yılı Yaya Öncelikli Trafik yılı ilan edilişi, kampanya ve tanıtımlarla kamuoyuna duyuruldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması amacıyla başlattığı "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" kampanyası kapsamında yapılan uygulamada, Kahramanmaraş’ta kırmızı ışıkta geçen yayalar ve yayalara yol vermeyen sürücüler uyarıldı. 

Karayolları Trafik Kanunuyla bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında yapılan kanun teklifine göre, trafikte belirlenen alanlarda ilk geçiş hakkı yayalara verilecek. Yayalara yol vermeyen sürücülere ve ışıklı yollarda yola giren yayalara cezai işlem uygulanacak. 

Kanun kapsamında yurt geneli başlatılan çalışma ve uygulama Kahramanmaraş’ta da 228 noktada gerçekleştirildi. Trafik polisleri yaya ve sürücülere broşür dağıtırken, sözlü olarak uyarılarda da bulundu. 
Trafikte yayaların haklarının korunmasının gerektiğini söyleyen Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın” sloganıyla başlatılan projeyle sürücülerin, öncelikle yayaların haklarına riayet etmeleri tutumu içinde olması, aynı şekilde trafik alt yapısının iyileştirilmesi, okul çevrelerinde güvenlik tedbirlerinin iyileştirilmesi kuralları bilmesi önem arz ediyor” diye konuştu. 

Yayaların korkutulmaması ve geçitlerde yol üstünlüğü verilmesi gerektiğini söyleyen İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, “Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı verilere göre, dünyada 1 milyonu aşkın kişi trafik kazalarından ölmekte. Nasıl sürücülerin hakları varsa trafikte yayalarında haklarının vardır. Yaya geçitlerinin olduğu yerde öncelik yayalarındır” dedi.

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan ise, “Yaya geçitlerinden geçmeye çalışan yayalara öncelik vermek zorundayız. Bugün il genelinde 228 yaya ve okul geçidinde toplam 890 personelle ilimiz genelindeki tüm yaya ve okul geçitlerinde görev alındı. Amacımız farkındalık oluşturmak” ifadelerini kullandı. 

DEZAVANTAJLI GRUPLARIN TRAFİKTE YAYA OLARAK KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARA DİKKAT ÇEKİLECEK

Vali ve kaymakamların koordinesinde yayalar tarafından yoğun olarak kullanılan ışıksız bir yaya geçidinde il/ilçede görev yapan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin yönetici ve temsilcilerinin yanı sıra toplumda dezavantajlı grup olarak adlandırılan çocuk, yaşlı ve engelli bireylerin de katılımı sağlanarak etkinlik düzenlenecek. Bu etkinlikte dezavantajlı grupların trafikte yaya olarak karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla kampanya sloganın kullanıldığı döviz ve pankartların çocuk, yaşlı ve engelli vatandaşlarımız tarafından taşınması gibi faaliyetler gerçekleştirilecek.

OKUL VE YAYA GEÇİTLERİNDE YATAY VE DİKEY İŞARETLEME EKSİKLİKLERİ GİDERİLECEK

Vali ve kaymakamlar tarafından okul ve yaya geçitlerinde yatay ve dikey işaretleme eksiklikleri tespit ettirilerek, belediyeler tarafından en kısa sürede yatay ve dikey işaretlemelerin tamamlanması ve yaya ve okul geçitlerinde araçların hızlarını azaltmaya yönelik fiziki tedbirlerin alınması sağlanacak.

OKULLARDA 'YAYA GEÇİDİ KULLANIMI VE YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK' EĞİTİMLERİ VERİLECEK

Valiler ve kaymakamların koordinesinde 6 Şubat Çarşamba günü tüm okullarda 'yaya geçidi kullanımı ve yaya öncelikli trafik' konulu programlar yapılacak. Bununla birlikte uzmanlar tarafından trafik eğitimi verilen okul geçit görevlilerince okul giriş/çıkışlarında, okul önlerinde ve çevresindeki yaya geçitlerinde farkındalığı artırmaya yönelik uygulamalı etkinlikler düzenlenecek.