Türkiye'nin en büyük lahanasının yetiştirildiği iller arasında gösterilen Kahramanmaraş'ta, üründeki yüksek verim ve lahanaların iriliği kazanca dönüşünce üreticiyi sevindirdi.

Göksun’un Hacı Mirza mahallesinde çiftçilerin gelir kaynağı adeta, ürettikleri dev lahanalar oldu. Türkiye’de lahana üretiminde neredeyse rakipsiz olduğu söylenen Kahramanmaraş’ta yetişen lahananın bu kadar büyümesinin ve lezzetli olmasındaki en büyük sır, lahana üreten çiftçilerin bilinçli olmaları ve bu işi severek yapmaları ile tecrübeli olmaları. Lahana üretiminde bölgesel popülasyonlardan elde edilen tohumlar kullanılıyor.

Geçen yıl 50 kilonun üzerinde lahana yetiştiren üretici; Güvercin gübresi, temiz su ve emeği de katınca, bu yıl 55 ila 60 kilo arasında gelen dev lahanada zirveyi yakaladılar. Dev lahana cenneti olarak bilinen Kahramanmaraş'ta çiftçilerin kendilerinin ürettiği tohumlarla yetiştirilen lahananın bölgesi. Göksun, Afşin ve Elbistan. Göksun, Afşin ve Elbistan Ovası'nda yetiştirilen, büyüklüğüyle dikkat çeken ve ağırlığı 40 kilodan başlayıp 55-60 kilograma kadar ulaşan lahanadaki bu yıl yüksek verim çiftçinin yüzünü güldürdü.

TANESİ 40 LİRA'YA KADAR ÇIKIYOR
Geçen yıla göre bu yıl lahana üretiminde yüzde 10’luk bir artışla iyi bir rekolte yakalayan çiftçiler, ürettikleri lahananın tanesini 25 lira ile 40 lira arasında pazarlıyorlar. Turşu ve sarmada tercih edilen lahana, sofraların vazgeçilmezi.

(Kaynak: Kanal Maraş)