Kahramanmaraş'ta Akmansoy Market tarafından kendisine ait olmayan alana kurdurduğu baz istasyonları, site sakinlerinin tepkisine neden oldu.

Kahramanmaraş'ın Tekerek yolu üzerine bulunan Akmansoy Market, mülkiyeti kendisine ait olmayan ve kiracı olarak kullandığı binanın çatısını, 2 farklı GSM operatörüne baz istasyonu kurulması için kiraya vermesine site sakinlerinden tepki geldi.

Kahramanmaraş'ın Haydarbey Mahallesinde Sude Park sitesine ait havalandırma bölümüne Akmansoy market tarafından kiraya verilen baz istasyonunun kendilerini ve çocuklarının sağılığına zarar verdiğini kaydeden site sakinleri, baz istasyonunun kaldırılmasını istedi.

Baz istasyonu kurulmasına izin veren Akmansoy markete tepki gösteren site sakinleri, baz istasyonunun yerleşim yerlerinden uzağa kurulması gerektiğini ve söz konusu baz istasyonunun kaldırılması için gereken her türlü mücadeleyi vereceklerini söyledi.

Site sakinlerinden Çetin Karatoprak, ''Akmansoy burada kiracı olduğu halde kiraya verme yetkisi olmadığı halde burayı 2 tane umumi baz istasyonuna güzel bir meblağa kiraya veriyor. Kendisinin hiçbir yetkisi yok, kendisinin vermiş olduğu yerin kullanma hakkı site sakinlerinindir. Topluluk hak sahibi olan yerlerde kiraya verebilmesi için yönetimin ve orada oturanın 6'da 5 çoğunluğu sağlaması lazım. Kendisi bize duyurmadan, bize bildirmeden burayı kiraya veriyor. Kiraya verdikten sonra da orayı sanki havalandırma bölümü gibi yaparak baz istasyonu olduğu saklıyor ve buradan haksız bir kazanç elde ediyor. Artı burada 80 daire var her dairede 4 kişi kalıyor dersek 240-300 kişiye yakın insanın hayatını tehlikeye atıyor. Akmansoy'la 15 günder beridir uğraşıyoruz, kendilerine başka bir yerde bulduk ama kendileri duyarsız kaldı şuanda gördüğünüz gibi bugün saat 21:00'da site sakinleri ile geleceğimizi haber vermemize rağmen yöneticilerinden ve sahiplerinden kimse yok burada. Gereği ne ise mülk sahibine dava açacağız. Akmansoy'a kişi başına vermiş olduğu zarardan dolayı dava açacağız. İnsan sağlığı ön plana çıktığı zaman kat maliklerinde yönetim her şeyi yapabilir, burada insan sağlığı önemli.

A Blokta oturan site sakinlerimiz devamlı ekmek fırının kokusunun rahatsızlığını dile getirdiler biz de kendilerine ilettik. Kendileri bir şeyler yapmaya çalıştı ama muvaffak olamadılar. Sırf komşuluk diyaloglarımız bozulmasın diye site sakinlerimiz idare etmeye çalıştı ama bizim iyi niyetimizden suiistimal doğdu. 20 gün önce A Blokta oturan 2 tane site sakinimiz ile gezdik adamların daha kendi vermiş oldukları zarardan haberleri yok. Hamur makinesini çalıştırın dedik ve sesin nasıl geldiğini gösterdik. Gece saat 3'ten sabah saat 6'ya kadar arkadaşlarımız rahatsız oluyor. Fırıncılar Odası'na daha ulaşmadık öncelikle kendileriyle tatlılıkla mahkemelik olmadan halletmeye çalıştık.'' dedi.

Site sakinlerinden Halil Bekçioğulları, ''Yaklaşık 1 aydır Vodafone, Türk Telekom ve Turkcell'in koymuş olduğu baz istasyonlarından dolayı Akmansoy'un yetkilileri ile bunların kaldırılması hususunda birkaç defa bir araya geldik. Ama herhangi bir işlem yapılmadı, gidin mahkeme yoluyla çözün veya farklı yollarla çözünüz diye bizi oyalayıp durdular. Burada baz istasyonlarının bildiğimiz kadarıyla insanların sağlığı, çocuklarımızın sağlığı tehlike altında. Çevreden duyduklarımıza göre de radyasyona çok yakın maruz kalan insanların kansere maruz kaldıklarını öğrendik. Bu sebeple biz buradan dile getirmek istiyoruz, gerek valiliğimiz olsun gerek belediyeler olsun bu konuda site olarak yardım istiyoruz. Site yönetiminde herhangi bir izin almaksızın bunu yapıyorlar. Hâlbuki Akmansoy'un üst tarafı sitenin kullanım alanı olarak görünüyor. Yani herhangi bir hakkı olmadan getirip buraya koymuş. Bu sadece bizim siteden güvenliği için değil Akmansoy'a gelen müşterilerin hayat da tehlike altında. Onlar da belli başlı bir radyasyona maruz kalıyorlar, ayrıca çevre apartmanların sakinleri de bu radyasyondan etkilenecektir. Görüşmemize göre tapu sahibi olan Erzurumlular Tekstil'in bu baz istasyonlarından haberi yok. Bize kendi aranızda halledin bizlik bir durum yok dediler. Biz de bu konuyu gerekirse mahkemeye, savcılığa şikâyette bulunup sonuna kadar bu işi takip edeceğiz.'' şeklinde konuştu.

Site sakinlerinden Merve Çaylı, ''Bu baz istasyonlarından şikayetçiyim. Burada çocuklarımızın sağlığı ile oynuyorlar, buna hiçbir hakları yok. Bizden habersiz böyle bir şey yapmaya hakları yok. Sadece biz değil bütün çevre etkileniyor. Bu konuda bir an önce bir şey yapılsın. Saymakla bitmiyor ki sıkıntılar. Direk dairenin altında çarpışan arabalar var bir düşünün akşama kadar bu arabalar sizin dairenizin altında çalışıyor. Normalde komşudan gelen sesden bile rahatsız oluyoruz yeri gelince. Hangisini sayalım ki, Lütfen bir an önce bir şeyler yapılsın, önce sağlık bu baz istasyonlarının kurulmasının lütfen engellenmesin istiyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Site sakinlerinden Zeynep Hanım ise, ''Sağlıklı ürünler satıyoruz diyorlar, insanların sağlığıyla oynuyorlar. Bu doğru bir davranış değil. Burada biz insanlar için sağlıklı bir ürün satıyoruz, alışveriş yapsın insanlar bizden diyorlar ama bizim sağlığımızla oynuyorlar. Ve bize haber vermeden, bizden haber alınmadan yapılmış bir davranış bu. Karşı çıkıyoruz ve gereği neyse yönetimle beraber yapacağız.'' diye konuştu.