Kahramanmaraş'ta nesli tükenmekte olan sarı benekli semender görüntülendi.

Dulkadiroğlu ilçesi Peynirdere Mahallesi Yukarı Bozlak mevkisinde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan sarı benekli benekli semender bir vatandaş tarafından görüntülendi.

NESLİ TEHLİKE ALTINDA

Genellikle yağmur sonrası ortaya çıkmasıyla bilinen sarı benekli semender akşam saatlerinde yol ortasında gördüğünü söyleyen İdris Abacı, "Yolda hareket eden bir sürüngen gördüm ve dikkatimi çekti. Daha sonra dikkatlice baktığımda ise nesli tükenmekte olan semenderi olduğunu farkettim. Yolun ortasında olduğu için ezilme tehlikesine karşı karşıyaydı. Yolun ortasından alıp ağaçlık alana bıraktım" dedi.

Semenderlerle kelerler arasında kesin bir çizgi çizmek mümkün değil. Ama semenderler daha iri yapılı iki yaşamlılardır. Suda da daha az kalırlar. Bazen bu hayvanların, sürüngenlerden kertenkeleler oldukları sanılır. Fakat semenderlerin başları yuvarlaktır. Derileri pulsuz ve düzgündür. Buna karşılık kertenkelelerin başları daha sivri, derileri de pulludur.

Benekli semender ya da ateş semenderi, Fransa ve İspanya'dan orta ve güney Avrupa'ya kadar yayılır. Oradan da Anodolu'ya geçer. Hayvanın boyu 19 santim civarındadır. Bunun 8.25 santimi kuyruktur. Benekli semenderin rengi dikkat çekicidir. Hayvan parlak siyahtır, üzerinde sarı, turuncu, bazen kırmızı lekeler bulunur. Bunlar kimi bireylerde birleşerek vücut boyunca uzanan çizgiler oluşturur.

Benekli semenderler uyuşuk hayvanlardır. Yılın sıcak mevsimlerini kütüklerdeki yarıklarda, taşlar arasında ya da ıslak korular ve yamaçlarda, sık bitkilerin altında geçirirler.

Suya ender olarak girerler. Suyun altında bir dalışta ancak birkaç dakika kalırlar. Geceleri ya da şiddetli yağmurlardan sonra benekli semenderler besin aramaya çıkar ve solucanlar, sümüklü böcekler, iri böceklerle küçük kabuklular gibi ağır hareket eden canlıları avlarlar. Ekimden marta kadar (bulundukları değişik yerlerin iklimine göre) taşların ve kütüklerin altında, ya da çatlaklarda kış uykusuna yatarlar. Böyle bir yerde iki ya da daha fazla semendere rastlanabilir.

Semenderlerin birbirine kur yapmaları ve çiftleşmeleri kelerlerinkine benzer. Ancak kelerler üreme mevsiminde gölcüklere çekilirler; semenderler ise karada kalırlar ve erkekle dişi karşılaştığı zaman kur yapma işi çok garip olur. Bu, kuyruklu iki yaşamlıların ancak birkaçında görülen bir durumdur. Çiftleşmeden sonra iki yaşamlıların çoğu yumurtalarını suya bırakırlar.

Yumurtalar burada gelişir ve sonunda içlerinden tetarlar çıkar. Dişi benekli semender, yumurtaları bunları çatlayacak duruma gelinceye kadar içinde saklar. Bu epey uzun bir zaman alır. Yazdaki çiftleşmeden sonra tetarlar ilk baharda doğarlar. Dişi semender zamanı gelince sığ bir su birikintisine gider. 30-40 yavrusunu doğurmak için vücudunun sadece arka ucunu suya sokar.

Yavruları ikişer ikişer dışarı çıkarır ve bu işlem de bir hayli zaman alır. 2.5 santim boyundaki tetarlar, yüzerek annelerinden uzaklaşırlar ve hemen bağımsız bir yaşam sürmeye başlarlar. 10 hafta sonra, boyları 5 santimi bulduğu zaman, doğduklarından beri solunumlarını sağlayan tüy gibi solungaçları kaybolur. Akciğer gelişir ve yavrular karaya çıkarlar. Genellikle suya ancak yeni kuşağı doğurmak için dönerler.