Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kamuya yeni kadro alımı yapılacak. Bazı kamu kurum ve kuruluşlarına kadro ihdas edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazetede yayımlandı. Buna göre ilk etapta Emniyet Genel Müdürlüğüne 10 bin çarşı ve mahalle bekçisi alınacak.

Mahalle bekçiliği 2017 yılında gündeme geldi ve binlerce kişiye de istihdam kapısı yarattı. İlk olarak 2017’de Emniyet Genel Müdürlüğü, 73 ilde görevlendirilecek çarşı ve mahalle bekçisi alımı yapacağını duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan kanun hükmünde kararname ile 7 bin çarşı ve mahalle bekçisi alımı yapılacağı netleşti, ardından 7 bin 500 daha yeni kadro açılmasına karar verildi. Böylece 14 bin 500 mahalle bekçisi istihdam edilmesi de netleşti. İlk alımlar 2017’nin Kasım ayında yapıldı. Ardından bu yılın Haziran ayında mahalle bekçisi kontenjanından 7 bin kişi daha istihdam edildi.

10 BİN MAHALLE BEKÇİSİ
Şimdi ise Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Emniyet Genel Müdürlüğüne 10 bin çarşı ve mahalle bekçisi daha alınmasına karar verildi. İçişleri Bakanlığının taşra teşkilatına da çeşitli unvanlarda görevlendirilecek bekçiler ise 36 kadro ihdası gerçekleştirildi. Adaylarda aranan şartlar ise; Türk vatandaşı olmak, en az lise veya dengi okul mezunu olmak, en az 167 cm boyunda olmak, başvuru yaptığı il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ediyor olmak ve askerlik görevini bitirmiş olmak. Ayrıca adayların 18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından da büyük olmaması gerekiyor. Adayların memuriyete engeli olmaması ve silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmaması da aranan şartlar arasında.

YENİ ÜNİVERSİTELERE ATAMA
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi sadece bununla da sınırlı değil. Kararname ile İçişleri Bakanlığına yeni kadrolar da açıldı. Buna göre İçişleri Bakanlığı; kaymakam, yazı işleri müdürü, nüfus müdürü, şef, programcı, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, şoför, hizmetli, kaloriferci ve dağıtıcı pozisyonlarına alım yapacak. Toplam alınacak personel sayısı ise 36 ve yeni personel Bakanlığın, taşra teşkilatında görev yapacak.

Ayrıca yine geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı imzasıyla yeni kurulan üniversitelere yeni kadro oluşturma ve açıktan atama yapma izni de verildi. Buna göre yeni kurulan üniversiteler 120 yeni personel alacak. Personelin üniversitelere dağılımı ise; Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi 7 kişi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi 8 kişi, Eskişehir Teknik Üniversitesi 8 kişi, Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi 7 kişi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 7 kişi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa 8 kişi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi 7 kişi, Kayseri Üniversitesi 8 kişi, Konya Teknik Üniversitesi 8 kişi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi 7 kişi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi 8 kişi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 7 kişi, Samsun Üniversitesi 8 kişi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi 7 kişi, Tarsus Üniversitesi 7 kişi ve Trabzon Üniversitesi 8 kişi şeklinde. Böylece 16 üniversiteye toplam 120 kişi alınmış olacak.

YENİ KADROLAR OLUŞTURULDU
Kamuya sene sonuna kadar yeni alımlar da yapılacak. Devlet Demiryolları 14 Aralık tarihine kadar sözlü sınav yöntemi ile 157 işçi alımı yapacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), açıktan atama ile bankalar yeminli murakıp yardımcısı için 50, bankacılık uzman yardımcısı için 80 ve BDDK uzman yardımcısı için 20 yeni personel alımı yapacak. Böylece BDDK atama ile 150 personel alacak. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği sözlü sınavla 20 personel alacağını duyurdu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ise 47 bilişim uzman yardımcısı alımı yapacak.