Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine ait hayvan barınağındaki katliamı anlatan haberimiz kamuoyunda büyük bir infial uyandırdı. Tasarruf tedbirleri bahane edilerek, sokaklardan toplanan sahipsiz kedi ve köpekler adeta ölüme mahküm edildi.

Konuyla ilgili hem duyarlı vatandaşlar hem de HAYTAP, hayvan barınağında işgenceye tabi tutulan hayvanlar hakkında ilgilileri kınayarak bir açıklama yaptı.

İşte HAYTAP'ın o açıklaması:

"Değerli Basın Mensupları,

13.12.2019 tarihinde hepimizin görünce vicdanını kanatan ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine ait Sahipsiz Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezinde meydana gelmiş olan olaylar silsilesi ile ilgili açıklama yapma gereği doğmuştur. Siz vicdan sahibi dostlarımızın ise bu çağrımıza sessiz kalmayacağına eminiz.

Hiçbir bakımevi cennet değildir ve ülkemizdeki birçok bakımevinde benzer binlerce sorun yaşanmaktadır. Bakımevimizde yapılan güzel çalışmaları takdir ettiğimiz gibi hayvana karşı yapılan en ufak bir ters uygulamanın da karşısında dururuz.

Kahramanmaraş Bakımevinde gördüğümüz aksaklıkların düzeltilmesi için defalarca Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hayrettin GÜNGÖR'den gerek seçim öncesinde projelerimiz hakkında konuşmak üzere gerek seçim sonrası sorunlarımızı dile getirmek amacıyla randevu talep ettik, ulaşmak için denemediğimiz yol kalmadı ancak kendisi biz dahil hemen hemen birçok sivil toplum kuruluşuna geri dönüş yapmamıştır. Sorunlarımızı adım adım genel sekreterlik ve daire başkanlığı seviyesinde çözmeye çalıştık. Herhangi bir personelin yapmış olduğu münferit bir olayın tüm personele mal edilmesini kabul etmeyiz. Gerçekten hakkıyla çalışıp evine vicdanı rahat bir şekilde ekmeğini götüren personele atılan veya atılacak iftiralarında karşısında olduğumuz bilinmelidir. Biz ne kimsenin avukatı ne de birilerinin düşmanıyız. Olabildiğince tarafsız ve hayvan refahı için çalışmayı kendimize ilke edinmiş bir sivil toplum kuruluşuyuz.

Son seçimlerle birlikte Sayın Başkan makamına geçip ekibini oluşturduktan sonra yetkilendiridiği kişilere yapılan uygulamaların yanlışlığı veya eksikliği hakkında uyarılarımız oldu ancak özellikle artan yemeklerin dağıtılmaması kuru mamaya dönülmesi konusunda sözümüzü dinletemedik. Bu konudaki ısrarlarımız bir türlü kabul görmedi. Bizlerin karşına tasarruf tedbirleri diye bir maddeyle çıktılar.Ayrıca personel eksikliği,vasıfsız bazı çalışanlar hakkındaki uyarılarımızda yetkililerin bir kulağından girip diğerinden ışık hızıyla çıktı. Yakın zamanda köpek toplama ekibimizde çalışan ve bu zamana kadar belki de gelmiş geçmiş en hayvansever toplama ekibini belediye tasarruf tedbirleri çerçevesinde işten çıkardı. Bu çalışanların işlerinin devamı konusunda da yetkilileri uyarmamıza rağmen kafalarının dikine gitmeye devam ettiler. Görüntülerde kedileri kafesten çöpmüş gibi fırlatan üstlerine de köpekleri salan kişi belediyenin çalışmak için tercih ettiği kişidir. Tasarruf tedbirleri hiçbir canlının yaşam hakkından daha kıymetli değildir.Belediyeyi bu kadar borca barınaktaki ve sokaklardaki ağzı var dili yok zavallı hayvanlar sokmadı. Onların boğazından geçecek lokmadan veya onlara iyi muamele gösterecek personelden kısarak tasarruf yapılmaz. Allah'ın emaneti dediğiniz sessiz kullara böyle sahip çıkılmaz.Takdiri toplumumuzun vicdanına bırakıyorum. 

Büyükşehir Belediyesi acilen hayvan ve insan refahı ön plana alınacak şekilde bakımevinde düzenlemelere gitmeli,bizlerle işbirliği içine girmeli,çalışacak personelden alınacak mamaya kadar fikir alışverinde bulunmalı ve yaptığı bu hatayı düzeltmelidir. Kedileri kafesten yere fırlatan personel hakkında gerekli yasal işlemi başlatmalı ve tüm kamoyuna yaptığı işlerle ilgili detaylı bilgi vermelidir. Bu işin takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz. 

Kahramanmaraş'ta yaşanan bu olayların en temel sebebi öncelikli olarak Başkan Hayrettin GÜNGÖR'ün sahaya ve kurumlara emeği geçen tüzel kişilikleri muhattap almamasıdır.

Yönettiği şehrin kuşundan, köpeğine; sokağından,mahallesine; okulundan, hastanesine kadar her alanına kulak asmak ve hakim olmak zorundadır ve sivil toplum kuruluşları bu konuda en önemli köprüdür. Bizleri yok saymak sorunlara çözüm getirmez. Tüm yetkilileri Cumhurbakanımızın da her alanda altını özellikle çizdiği alçakgönüllük çizgisinde hareket etmeye ve yüksek duvarlarını yıkarak gerek halkı gerek sivil toplum kuruluşlarını dinlemeye davet ediyorum. Bu şehrin eksikleri ancak böyle düzelir."

Çiğdem ŞEKER
HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu İl Temsilcisi

MARTI Kahramanmaraş Tabii Hayata ve Hayvanlara Işık Derneği Başkanı