Kahramanmaraş, Türkiye'nin en sağlıksız hava kalitesine sahip şehirleri arasında başı çekiyor. Fabrikaların havaya saçtığı zehirli gazların ve her kış yaşanan hava kirliliği soba kullanımının başlamasıyla birlikte yine gün yüzüne çıktı.

Kahramanmaraş'ta hava kirliliği sorunu gün geçtikçe içinden çıkılmaz bir hal almaya başladı.

Kahramanmaraş'ta vatandaşlar her yıl artan hava kirliliği nedeniyle hemen her gün Kanal Maraş ihbar hattına sağlıklarının tehlikede olduğunu bildiren mesajlar gönderiyor. 

Kahramanmaraş'ta kış aylarına geçilmesiyle birlikte akşam saatlerinde oluşan yoğun duman tabakası, kenti nefes alınamaz hale getiriyor. Vatandaşlar akşam saatlerinde çıkan yoğun dumanın etkisi altında adeta nefes almakta zorlanıyor. Bazı vatandaşlar yolda yürürken elleriyle burnunu kapatırken, bazıları ise atkı takarak bir nebze  de olsa hava kirliliğinden etkilenmemeye çalışıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi'nin verilerine göre Kahramanmaraş'ta havanın durumu sağlığı olumsuz yönde etkileyecek seviyede seyrediyor. Yaşanan bu hava kirliliği insan sağlığını tehdit eder boyuta ulaştı.

HASSAS DÜZEYDE

20 Kasım 2019 tarihli verilere göre Kahramanmaraş'ta hava kalitesi indeksi, “Hassas” yani insan “sağlıksıza yakın” noktaya ulaştı. Kahramanmaraş kent merkezinde büyük oranda çevreci ve doğa dostu bir yakıt olan doğalgaza geçilmesi hava kirliliğinin azalmasına da ilaç olmadı.

VATANDAŞLAR ETKİLENİYOR

Kalitesiz kömür kullanımının hava kirliliğini arttırdığı düşünülürken, denetim mekanizmasının daha etkin işlemesi isteniyor. Özellikle akşam saatlerinde oluşan hava kirliliği başta yaşlılar ve çocuklar üzerinde çok ciddi sağlık sorunu yaratmaktadır. Astım, koah, kanser gibi.