Karların erimesiyle birlikte baharı karşılayarak gün yüzüne çıkan kardelenler, eşsiz güzellikleri ile insanları büyülemeye devam ediyor. Zarifliği ile göz dolduran ve renginden dolayı saflığın simgesi olarak nitelendirilen kardelenler, karların erimesiyle birlikte açmaya başladı. Beyaz rengi ve yeşil gövdesiyle kayalıkları süsleyen kardelenler Andırın ve Göksun’un kırsalında görüntülendi. Fotoğraf sanatçıları kardelenlere ulaşabilmek için bin 100 metre kayalıklara tırmandılar. Zorlu bir tırmanışın ardından baharın müjdecisi kardelenlere ulaşan sanatçılar, eşsiz güzelliği fotoğrafladılar.

KARDELENLER KORUMA ALTINA ALINDI

Kardelenlerin olduğu bölge yerel yönetimler tarafından koruma altına alındı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Yerel İdareler tarafından geçen yıl koruma altına alınan kardelenler endemik bitki türünden sayılıyor. Kardelenleri bulunduğu alandan koparıp ticaretini yapan veya başka amaçla stoklayanlar tespit edildiği takdirde Biyo Kaçakçılık Kanunu kapsamında cezaya çarptırılıyor.

Fotoğraf sanatçısı Mehmet Temizdemir: “Kahramanmaraş coğrafyasının endemik bitki açısından en önemli yerlerinden olan Andırındayız. Andırın ’da baharın ilk müjdecisi olan kardelenlerle karşılaştık. Biz bu kardelenleri her yıl çekiyoruz. Tabi bunların korunması önemli. Son dönemlerde belediye başkanları sağ olsunlar, endemik bitki türlerini özel koruma altına almış durumdalar. Bu değerlerimizi korumak lazım; çünkü kardelen baharın müjdecisi olan bir çiçek. Karların erimesiyle birlikte gevşek su tutmayan orman topraklarında ortaya çıkar, kendini gösterir. Bunları biz fotoğraf derneği ve doğa sever arkadaşlarımızla her yıl genişleterek bunların saklanabilmesi için fotoğraflıyoruz bunları, görüntülüyoruz. Bu sayede herkese tavsiye ediyorum, doğaya her insan çıkmalı. Doğa bize muhtaç değil ama insanların tamamı doğaya muhtaç.”