Kültür Bakanlığı ve Andırınlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin düzenlediği 4’üncü  Geleneksel Yöresel Oyunlar Kültür Şenliği, Kapıçam Mesire alanında gerçekleştirildi.

Kültür Turizm Bakanlığı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu, Kahramanmaraş Andırınlılar Derneği tarafından organize edilen şenliğe Kahramanmaraş merkez ve Andırın İlçesinden binlerce insan yoğun ilgi gösterdi.

ÇOCUKLUKLARINDAKİ OYUNLARI KENDİ ÇOCUKLARINA GÖSTERDİLER

Kapıçam mesire alanı, tarihinde en büyük görsel oyunlara ve şölene şahitlik yaptı. Büyükler de çocuklarla el ele verip oynadı, gönüllerince eğlenirken geçmişi günümüze taşıdılar. Apartman hayatının unutturduğu geleneksel kültürel oyunların yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması maksadıyla düzenlenen etkinliğe Kültür Turizm Bakanlığı maddi destek verirken, ev sahipliğini de Büyükşehir Belediyesi yaptı.

Yöresel düğün oyunları, Yöresel Çocuk Oyunları, Yöresel Eğlencelik Oyunları ve Halk Oyunları’nın sergilendi programda, ozanlar da türküleri ile eşlik etti. Çocuklar çuvala girip yarıştı, büyükler Serçe, Topalkız, Düğünden kız kaçırma, damat traşı, kuvvet taşı atma, Tahta araba yarışı, Dokurcun, Cızzan, Çont, Kökküç oyunlarının oynandığı şenlikte herkes doyasıya eğlendi.

Andırınlılar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Kolutek: “Kahramanmaraş Andırınlılar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği olarak bu yıl da geleneksel, yöresel kültür oyunları şenliğini başlatmış bulunuyoruz. Muhakkak ki bir toplumu ayakta tutan en önemli unsur, o toplumun tarihi yaşam süreci içinde meydana getirmiş olduğu gelenekleri, görenekleri, toyları, düğünleri, şölenleri ve oyunlarıdır. İşte biz bu şenlikte eski köy düğün, çocuk seyir oyunlarımızı sergiliyoruz; çünkü iletişimin çok hızlı yaygınlaşması, konut tiplerimizdeki üst üste olan gelişmeler, birden bire toplumumuzu yalnızlaştırmaktadır. Onun için toplumumuz kültürel yozlaşmaya doğru hızlı bir şekilde yol almaktadır. Biz bunu önlemek adına Andırın derneği olarak bu yıl da geleneksel kültür oyunları şenliğini yapıyoruz. Biz bunları Türk toplumu olarak gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız. Çünkü kültür aktarıcılarımız birer birer yok olmaktadır. Eğer bizler bunları gelecek kuşaklara aktarmazsak bu kültürel köy oyunlarımız , seyirlik oyunlarımız tamamen nisyana (unutulmaya) terk edilir.”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç: “Biz hep beraber Kahramanmaraş’ız, hep beraber 12 Şubat Destanıyız. Hep beraberce biz şiirin başkentiyiz. Edebiyatın, sanatın başkentiyiz. Biz hep beraber Yedi Güzel Adamız. Sütçü İmam’ız, Arslan Beyiz. Biz hep beraber Kahramanmaraş’ız hamd olsun. Bizim birlik ve beraberliğimiz, omuz vermemiz, Kahramanmaraş’ta birlik ve beraberliği sağlamamız; Kayseri’de, Konya’da ,Kars’ta, Ağrı’da  sağlamamız ülkemize büyük güç ve enerji vermekte. Onun için ben hep Andırınlıları tebrik ediyorum. Yoğun bir gayret içindeler, Allah razı olsun. Hem Kahramanmaraş için, hem ülkemiz için yoğun gayret etmekteler.”