Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Zeki Kıvanç, Adana'da aralarında Yeni Mesaj muhabirinin de yer aldığı bir grup basın mensubuna, Türkiye'de sanayinin durumuna ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Aynı zamanda Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı da olan Zeki Kıvanç, yürütme kurulu başkanlığını yaptığı ve bu yıl 31 Ekim'de gerçekleşen 8. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması'na ilişkin, "Tasarımlar sonuç veriyor, tasarımcılar da hemen işe giriyor" dedi. 

SANAYİNİN HALİ NASIL?
Kıvanç, Türkiye'de sanayinin ana sorununun yeni yatırım ve oyuncu eksikliği olduğunun altını özellikle çizdi. Sanayide mevcut oyuncuların ayaklarını yorganına göre uzatarak, yoluna devam ettiklerini dile getiren Kıvanç, "Adana'da yatırım olarak iki büyük ölçekli proje var: bunlardan biri Sasa'nın Yumurtalık'taki petrokimya yatırımı, diğeri ise Rönesans Holding'in Ceyhan'daki petrokimya yatırımı" dedi.

Kıvanç, Yeni Mesaj'ın "Adana'da yetişmiş eleman sıkıntısı çekiyor musunuz?" sorusuna da tekstilde eleman sıkıntısı çekmediklerini dile getirdi. 

ABD'DEN TÜRK TEKSTİLİNE AĞIR VERGİ
ABD'ye tekstil ihracatı konusunda ise Kıvanç, "ABD Türk tekstiline yüzde 32 gümrük vergisi uyguluyor. Bu nedenle kumaş buradan Ürdün'e gidiyor, orada ürün haline dönüşüyor. Ürdün'de işçilik de ucuz. Ayrıca ABD, Ürdün'e gümrük vergisi uygulamıyor" dedi.

Kıvanç, yine Yeni Mesaj'ın "Hükümet sürekli paket açıklıyor. Size göre sanayici için yeterli bir teşvik mekanizması var mı" sorusuna karşılık olarak, "Teşviklerde yeni bir şey yok" dedi.

Teşviklerin ilçelere verilmesi gerektiğini dile getiren Kıvanç, "Böyle yapılırsa vatandaşlar orada kalır, şehir merkezlerinde de yığılma olmaz. Şehir merkezlerinde alınan ücretin yarısı kiraya gidiyor, dolayısıyla çalışanlar geçinemiyor. İlçelere teşvik verilirse, çalışanlar bağını bostanını da eker. Bunu Sanayi Bakanlığı kabul etti. İlçe bazlı teşvik vereceğiz, dediler.

Adana ile Tufanbeyli'ye aynı teşvik verilirse, oraya giden olur mu? Olmaz" şeklinde konuştu. Mardin Midyat'ta 60 tane tekstil atölyesi açıldığını hatırlatan Kıvanç, "Şimdi orada 12 bin kişi istihdam ediliyor" şeklinde konuştu. 

"Enerji maliyetlerine katlanabiliyor musunuz?" sorusuna ise Kıvanç, sanayicinin elektriği 'serbest piyasa'dan tedarik ettiğini dile getirerek, "Sanayici günlük toptan piyasadan elektrik alıyor.

Organize Sanayi Bölgeleri de elektriği bu şekilde kullanıyor. Haliyle evlerde kullanılan elektrikten daha ucuza alınıyor" dedi. Adana'nın ihraç pazarları hakkında da bilgi veren Kıvanç, "İlk sırada Irak geliyor. Bu ülkeyi İspanya ve Almanya izliyor" bilgisini verdi.  

SAHTE İLAÇ KULLANIMI PAMUĞU VURDU
Bu sene Çukurova'da pamuk hasadının yüzde 50 düştüğünü dile getiren TİM Başkanvekili Zeki Kıvanç, "Kahramanmaraş'ta da durum böyle. İlaç atılan yerde verim düştü.

Maliyetler artarken, üreticinin geliri azaldı. Bunun sonucunda gelecek yıl pamuk ekimi de azalabilir" dedi. Pamukta verim kaybı sahte ilaç kullanımından kaynaklanıyor. Sanayicinin finansman ihtiyacı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Kıvanç, "Yapılandırma denildiğinde lekeleniyor sanayici. İşlemler, yapılandırma adı altında değil ıskonto olarak yapılmalı.

Geçtiğimiz yıl yüzde 25-30 ile borçlanan sanayici var. Şimdi faiz oranları 12-13'e indi. Yüksek faizle borçlananlar, yeni faiz oranlarının uygulanmasını istiyor. Ancak pratikte bu olmuyor."

(Kaynak: Yeni Mesaj - Recep Bahar)