Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Çınar Konağı Yaşlı ve Engelli Bakım Merkeziyle ilgili çıkan haberlerin altından eski bir çalışanın olduğu ortaya çıktı.

Kentin en güzide kurumlarından biri olan ve bakanlık tarafından periyodik şekilde denetlenen Yaşlı ve Engelli Bakım Merkezinin, işten çıkartılan bir işçinin ortaya attığı iddialara Kurum Müdürü Lütfi Köse içtenlikle cevap verdi; “eski çalışan bir arkadaşımızın bizi yıpratmaya yönelik algı operasyonu karşılık bulmayacaktır. Şuan kurumumuzda 100’ün üzerinde yaşlı ve engelli misafirimiz kalıyor. Bakımları en güzel şekilde yapılıyor. Bakanlığımız bunu da her zaman denetliyor. Çok şükür kurumumuzda olumsuz bir durum yaşanmadı. Bu konularla ilgili her zaman hesap veriyoruz ve vermeye de hazırız” dedi.

Yaşlıların ve engelli misafirlerinin kentin sosyal demografik yapısına önemli bir katkı sağladığını, o misafirlerin de bakımlarını en üst seviyede gerçekleştirdiklerini ve bunu da belgelerle kanıtlayabileceklerini dile getiren Bakım Merkezi Müdürü Köse, bunun en yakın şahidinin de misafirlerin yakın akrabaları olduğunu söyledi.

DERİNDEN ÜZÜLDÜK

Çınar Konağı Yaşlı ve Engelli Bakım Merkezi Müdürü Lütfi Köse, şunları kaydetti: “Firmamız yaklaşık 2,5 yıldır Çınar Konağı Yaşlı ve Engelli Bakım Merkezi olarak hizmet vermektedir. 100’ün üzerinde Yaşlı ve engellimizin kaldığı Bakım Merkezimiz, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sürekli ve düzenli olarak denetlenmektedir. Öncelikle kurum olarak kesinlikle tasvip etmediğimiz ve etmeyeceğimiz üzücü bir konu ile kamuoyu gündemine gelmemiz tüm çalışanlarımızla birlikte bizi de derinden üzmüştür.

KONUNUN ASLI ŞÖYLE

Basında yer alan bahse konu haberle ilgili sizleri aydınlatmak istiyoruz. Tüm çalışmaları ilgili Müdürlük tarafından denetlenen bir kurumuz. Denetlenmeyi bir kenara bırakalım, yardıma muhtaç bir vatandaşa insani olmayan davranışlarda bulunmaya hiç kimsenin hakkı yok ve bu tür olaylar ise vicdanı yaralar. Manevi açıdan da ne kadar önemli bir görevi üstlendiğimizi biliyoruz. Kurumumuz başarılı bir şekilde yoluna devam ederken haksız ithamlarla hiç hak etmediğimiz iddialar üzerine bu açıklamayı yapma gereği duyduk.

MAKSATLI BİR PAYLAŞIM OLDU

Bazı medya kuruluşlarına, birileri tarafından maksatlı bir şekilde servis edilen iddialardan biri olan bir hastanın başında kurtlanma meydana gelmesi ve bunu kurumumuza mal edilmesi kabul edilebilir bir davranış değil. Yeni çekilmiş gibi gösterilen o görüntüler 6 Mart 2018 tarihinde cep telefonu ile kameraya alınmış ve bugün istediğini elde etmek için kullanılan bir görüntüdür. 6 Mart 2018 tarihinde bahsi geçen hasta, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, ağır engelli raporu, yaklaşık 10 cm civarında açık yarası bulunan ve kanser hastalığı nedeniyle, hastanede tüm tedavileri yapıldıktan sonra bakımını üslenecek herhangi kimsesi olmadığı için bakım merkezimize yatırılmıştır. 92 yaşında olduğu tespit edilen ve Bakım merkezimize açık yara ülseri ve kanser hastası olarak gelen bu hastamızın hem açık yarası hem de mevcuttaki diğer hastalıkları sebebiyle tarafımızca düzenli aralıklarla hastanelere götürülerek tedavisi yaptırılmıştır. Bakım merkezimizde doktorların reçete ettikleri tedaviler sağlık personellerimiz tarafından titizlikle uygulanmıştır. Hasta, kanser hastalığı sebebiyle götürüldüğü hastanede 40-50 gün kadar tedavi görmüş, 28 Temmuz 2018 tarihinde, tedavi gördüğü hastanede vefat etmiştir. Ölüm raporunda normal ölüm olarak geçen bu hastamızla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız da yaptığı incelemenin ardından bir kusur veya ihmalle karşılaşmamıştır.

BAKIM MEREKİZİNE PERSONEL ONAYLI ALINIYOR

Yaşlı ve engelli insanlar, bakım merkezimizin hassas konusu olup, ilimizde bu konumdaki ağır ve engelli hastalara bakım veren başka bir merkez bulunmamaktadır. Bakım Merkezimiz, yaptığı işin gereği olarak, özveri gerektiren bir iştir. Personel alımında, işin gereğine uygun şartları taşıyanların alımına hassasiyet gösterilmekte ve personel alımı, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı onayı alınmaktadır. Yine iddialar arasında çok sayıda personelin işten çıkartıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Burada çalışan her bir arkadaşımızın sorumluluğu vardır, yapması gereken işler vardır. Son iki yıl içerisinde 32 personelimiz kendi isteği ile işten ayrılmıştır. Kimi vatani görevini yapmak için, kimi devlet personeli olduğu için, kimi evlendiği için işlerinden ayrılmıştır ve bazı çalışanlarımızın ise iş kanununa aykırı davranması sebebiyle iş akitlerini kurumumuz sonlandırmıştır. Bu konuda da hesap vermeye hazırız.

ESKİ ÇALIŞANIMIZIN ORTAYA ATTIĞI İDDİALAR MAKSATLIDIR

Kurumumuzu hedef alan iddialarda bulunan eski çalışanımız Yusuf Kaplan, daha önce kurumumuzda aşçı olarak çalışmıştır. İşverene sadakat yükümlülüğünü ihlal etme, personeller arasında gruplaşarak huzursuzluk yaratma, işveren aleyhine dedikodu yapma, işveren sırlarını ve belgelerini ifşa etme, görevini layıkıyla yapmama ve kötüye kullanma sebebiyle, 4857 Sayılı İş Kanunun 25/II. Maddesine göre iş akdi sona erdirilmiş ve hakkında şirketimizce Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurunda bulunulmuştur. Söz konusu şahıs işten ayrıldıktan sonra, bakım merkezimizi yıpratmak isteyen kötü niyetli kişilerce yönlendirildiği ve bu sebeple mevcut açıklamaları yaptığını düşünüyoruz.

Kahramanmaraş’ın en elit kurumlarından biri olan Bakım Merkezimizde 100’ün üzerinde yaşlı ve engellimiz bulunuyor. Kurumumuzda hiçbir personel hiçbir misafirimize insanlık dışı davranmamaktadır.

ALGI OPERASYONLARI AMACINA ULAŞAMAYACAK

Ayrıca yine bazı medya kuruluşlarında yer alan aynı yatakta iki hasta kalıyor şeklindeki haberlerde gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü 144 yatak kapasitesine sahip Bakım Merkezimizde 103 yatılı misafirimiz kalmaktadır. Bu haberden de anlaşıldığı gibi kurumumuzu yıpratmak için oluşturulmaya çalışılan algı operasyonları amacına ulaşamayacaktır. Oluşturulmaya çalışılan algı operasyonları ile ilgili de tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”