DAĞLAR TAŞLAR KUZU VE OĞLAK SESLERİYLE COŞTU

Kahramanmaraş’ta bir dönem 100 binlere kadar düşen küçük baş hayvan sayısı, hayvancılık sektörüne verilen destekler sayesinde 400 binlere yaklaştı. İl genelinde 11 ilçede küçükbaş hayvanlardan yılın ilk meyvesi olarak 300 bin kuzu ve oğlak meydana geldi.

Yavruların melemesiyle bölge canlanırken, üreticinin de yüzü güldü. Koyun ve Keçi Birliğinin desteklediği sektörde 3 bin üretici yer alıyor. Üreticilerin bir kısmı besi çiftliklerinde et üretimine yönelik çalışırken, bir kısmı da süt üretimine hizmet sunuluyor. Yaylalarda otlatılan küçükbaş hayvanların hem etinden ve hem sütünden faydalanılıyor. Bölgede tüm hayvancılık faaliyetleri geleneksel aile işletmeciliği şeklinde. yürütülüyor. Tarım İl Müdürlüğünden teknik destek alan üreticiler, devletten aldıkları teşviklerle bölgede hayvancılığı, geçen yıla göre % 40 arttırdılar. Verilen destekler sayesinde eski günlerine dönen hayvancılık sektörü, ülke ve bölge ekonomisine önemli katkı sağlıyor. 3 bin üreticinin yer aldığı kentte, hayvancılık sektöründe binlerce kişiye istihdam sağlandı. 

Kahramanmaraş Koyun Keçi Yetiştirme Birlik Başkanı Vakkas Kuzu: “Gece demiyoruz, gündüz demiyoruz hep böyle koşuşturarak hayvancılığı ayakta tutmaya, devam ettirmeye çalışıyoruz. Bakanlığımızda burada bazı destekler bize veriyor. Verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Burada Kahramanmaraş’ta geçen yıl için biz 339 bin 924 adet koyun keçi, anaç koyun keçiye destek verdik. Bu yıl da aynı sayıyı tahmin ederiz. Rakamda çok büyük düşüş olmaz. Senelik yani Kahramanmaraş’ın genelinde 175-180 bine yakın bir erkekli-dişili kuzu mahsulü elde ediliyor, hayvan verilerine göre kayıtlarımızda bulunan..Tabi burada kayıt dışı olanlar da var. Biz oğlağı katmıyoruz. Oğlakla beraber , aşağı yukarı % 11 fire verse 300 bine yakın bir oğlak ve kuzu ürünü Kahramanmaraş’ın 11 ilçesinde hayvan varlığımız olarak senelik içine ekleniyor, hayvan verileri olarak. Bu da güzel bir ekonomik destektir yani. Burada 3 bin yetiştirici buradan gelir elde ediyor. Bununla ayakta duruyor. Bununla ekmeğini kazanıyor. “