2019 yılı Ramazan ayı yarın gece kalkılacak olan ilk sahurla başlarken Diyanet'in Ramazan imsakiyesi de çıktı. Kahramanmaraş başta olmak üzere tüm illerin ramazan imsakiyesi ile iftar ve sahur (imsak) vakti ile namaz saatlerine ulaşabilirsiniz.

Ramazan ayı 5 Mayıs pazar gecesi kalkılacak olan ilk sahurla başlıyor. Pazartesi günü İslam alemi ilk orucunu tutacak. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu yılın Ramazan imsakiyesini yayınladı. Ramazan'ın ilk günü Kahramanmaraş'ta sahura 03.52'de, Ankara'da 3.58'de, İzmir'de ise saat 4.28'de kalkılacak. Kahramanmaraşlılar oruçlarını saat 19.33'de açarken, Ankara saat 19.54'de, İzmir ise saat 20.14'de iftar yapacak. Erken iftar yapılacak illerde Hakkari'yi Van, Iğdır, Şırnak ve Ağrı, geç oruç açılacak illerde ise Edirne'yi Kırklareli, Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir ve İzmir takip edecek.

KAHRAMANMARAŞ RAMAZAN İMSAKİYESİ 2019

İmsak vakti nedir sahur saatlerine dikkat!:  Sahur vakti imsak ile biter. Diyanetin yayınladığı 2018 İmsakiyesi'ne göre ilinizde imsak vakti girdiği an oruç tutmak için yeme içmeyi kesmelisiniz. Oruç tutan bir çok kişi ramazanın birinci günü bunu karıştırmakta. Sahur vakti, sabah ezanı okunmadan önce bitmektedir. Sahur vaktinin ne zaman bittiğini öğrenmek için takvim ya da imsakiyelerde yazan imsak olarak geçen kısma bakmanız gerekir.

Sahura kalkmak şart mı?: Namaz gibi oruçta da niyet etmek gerekir. Bunun için de sahura kalkıp o günkü orucu tutmaya kalben ve dille niyet edilmesi tavsiye ediliyor.

Ramazan ne zaman bitiyor bayram ne zaman?: Ramazan ayında bu yıl son oruç 3 Haziran 2019 Pazartesi günü tutulacak. Ramazan Bayramı ise 4 Haziran Salı, 5 Çarşamba, 6 Haziran Perşembe günleri kutlanacak.

Teravih namazı saati: Teravih namazı yatsı namazının bir parçası olarak sünnet kılınmıştır.Böyle olunca teravih namazı,yatsı namazı hangi vakte kadar kılınabiliyorsa,teravihi’de o vakitlerde kılmak caizdir. 2018 yılı imsakiyesinden ilinizin yatsı namazı saati aynı zamanda teravih namazı saatidir.

Ramazan ayı: Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı Ramazan ayıdır. Kur'anı Kerim Ramazan ayında inmeye başlamıştır. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan ayı her sene bir önceki yıldan daha erken gelir. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

Ramazan Orucu Kimlere Farzdır?: Büluğa ermiş, aklı başında olan kadın ve erkek her müslümana Ramazanda oruç tutmak farzdır.

Kimler oruç tutmayabilir?: 1 – Hastalık: 2 – Yolculuk: 3 – İkrâh (Tehdit ve Zorlama): 4 – Gebelik ve Emziklilik: 5 – Şiddetli Açlık ve Susuzluk: 
6 – Düşkünlük Derecesinde İhtiyarlık: 7 – Hayız – nifas hâli: