Kahramanmaraş merkezinde bulunan kalenin kesin inşa tarihi bilinmemektedir; Fakat geç Hitit Dönemlerinde (M.Ö. IX. yüzyıl) inşa edildiği düşünülür. Kale, kentin merkezinde çevresine hâkim bir tepede, stratejik bir noktada oluşu ayrıca önemlidir. Kuzey-güney doğrultuda yaklaşık 83x140 m ölçülerindeki yapı, moloz taş ve kesme taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Özellikle 7-8. yüzyıllar da Bizanslılar ve Müslüman devletlerarasında sık sık el değiştirdiği için kale defalarca tahrip olmuş onarım görmüştür. Bu noktada esaslı bir onarımın Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman(1520-1566) tarafından yaptırılmıştır. Ünlü seyyah Evliya Çelebi 1642-1672 yıllarında şehrimize gelmiş ve Maraş kalesinden bahsederken burada 1 camii bulunan 100 haneli bir mahalleden bahsetmesi kale alanın önemini gösterir bir bilgidir. Yapının son durumu 1960-1970 yıllarına aittir. Bu noktada hali hazırda tarihi kültürel değeri yanında, duruşu, özellikleri ve şehri kuşatan tarifsiz panoramasıyla ziyaretçilerine ayrı bir keyif sunmaktadır.

YILLARDIR KAPALI VAZİYETTE

Takriben 3 yıldır kapalı vaziyette duran Kahramanmaraş Kalesi bugünlerde gündemden düşmüyor. Yerel basının olayı ciddiyetle gündemde tutması sonucunda Büyükşehir Belediyesi tarafından birbiri ardına açıklamalar yapılarak yılbaşında kalenin açılacağı yönünde kamuoyuna bilgi verilmişti.


BU REZALETE KİM DUR DİYECEK?

Vatandaşlarımız tarafından Haber Merkezi Whatsapp ihbar hattına gelen bilgide; kalenin giriş kapısına kalıplar çakılarak beton direk tabir ettiğimiz aslına tamamen aykırı işlemlerin yapıldığı ve bu rezalete kimin dur diyeceği sorgulanırken, bazı vatandaşlarımızın ihbarında ise aynen şöyle yazılıyor; 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiş olan bölgelerde izinsiz inşaat çalışmalarına başlanması ve faaliyetlerde bulunulması halinde bu kişiler hakkında 5 yıla kadar hapis cezası ve bu cezaya ek olarak adli para cezası uygulandığının bilindiği halde böyle bir işlem yapılmasına Büyükşehir Belediyesinde kimin izin verdiğini, izni veren sorumluların cezalandırılmasının gerektiği vurgulanıyor.

KALEYE GİRMEK İÇİN BİLET KESME YERİ Mİ YAPILIYOR?

Kahramanmaraş halkı, yüzyıllardır açık olan kale giriş kapısının beton direklerle kapatılmaya çalışılmasının nasıl bir proje ürünü olduğunu sorarken, böyle bir projenin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan geçmeyeceğini, mutlaka böyle bir girişimin izinsiz yapıldığını düşündüklerini, buna engel olunması gerektiğini dile getiriyorlar.

OLAY ÖRTBAS EDİLMEYE ÇALIŞILDI

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca Kahramanmaraş Kalesinde böyle bir işlem yapılması hakkında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fen işleri Daire Başkanlığına uyarı yazısının geldiği ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, ancak olayın örtbas edilerek kapatılmaya çalışıldığı iddia edildi.

Konu hakkında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinden kamuoyuna nasıl bir açıklama yapılacağı merakla bekleniyor.