Deprem araştırmacısı Ahmet Yakut, bu yıl içerisinde Doğu Anadolu Bölgesi'nde deprem olabileceğini belirterek, Palu-Hazar ve Bingöl-Yedisu faylarının mutlaka incelenmesi gerektiğini söyledi. Yakut, bu fay hattının 6.5 ve üzeri büyüklüğünde deprem üretebileceğini kaydetti.

Yaptığı araştırmalar neticesinde bu yıl Doğu Anadolu Bölgesi'nde deprem olabileceğini öngören deprem araştırmacısı Ahmet Yakut, Palu-Hazar ve Bingöl-Yedisu fayları üzerine 6.5 ve üzeri büyüklüğünde deprem yaşanabileceğini söyledi.

'2021'E İKİ BÖLGE DAMGA VURACAK'

Bu yıl içinde olması tahmin edilen depremler hakkında açıklamalarda bulunan Yakut, "2021’e damga vuracak iki bölgenin Endonezya ve Şili olacağını düşünüyorum" dedi.

Bu yıl Türkiye’de meydana gelmesi öngörülen depremleri de açıklayan Yakut, "Uzak Doğu Asya’da ya da Doğu Asya’daki meydana gelen depremler, İran depremleri gösteriyor ki; bu sene yine doğu bölgesini konuşacağız" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Bingöl civarı, yakın çevresindeki Elazığ. Buralarda sadece orta ölçekli 3’lük, 4’lük değil de belki 5 küsürlük depremler görebiliriz. Son depremlere baktığımızda, 2 gün önce yaşanan Osmaniye depremi ve dün yaşanan Adana depremi sonrasında Kahramanmaraş civarında, 4’lük 4.5’lik depremlerle bir hareketlilik başlayabilir. ‘Doğu Anadolu fayı canlandı’ dediler. Herkesin kafasında böyle bir algı var. Uzun zamandan beri ’Adıyaman Gölbaşı ve Kahramanmaraş Türkoğlu- Pazarcık hattında büyük deprem bekliyoruz’ dediler ama Doğu Anadolu Fay Zonu bildiğiniz gibi Kuzey Anadolu kadar aktif bir fay değil ama başladığı zamanda da kendini takır takır kıran bir fay.

'KAHRAMANMARAŞ CİVARINA DİKKAT'

Ben Kahramanmaraş civarında 1514’lü yıllardan bu yana beklenen depremi değil de 4’lük, 5’lik rutin depremler olabileceğini söyleyebilirim. Ama bu sene Kahramanmaraş civarında 6’lık veya 6’ının üzerinde deprem beklemem. Benim korkum Ocak 2020’de Sivrice -Doğanyol segmentinde yaşanan 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası, Palu - Hazar hattı ve Bingöl kısmına bakmak lazım diye düşünüyorum. ‘Bu sene nerede büyük bir deprem olur?’ diye soracak olursanız ben hep doğuyu söylerim. Bu sene de doğu derim. Ve bu sene Akdeniz açıklarını da konuşacağımızı söyleyebilirim."

'6.5 VE ÜZERİ DEPREM YAŞANABİLİR'

Palu-Hazar ve Bingöl-Yedisu faylarının mutlaka incelenmesi gerektiğini vurgulayan Yakut, bu fay hattının 6.5 ve üzeri büyüklüğünde deprem üretebileceğini kaydetti.