Karar doğrultusunda Tarihi Cumhuriyet Han Çarşısı önündeki toplamda 6 işyeri yıkılarak yerine otopark yapılacak.

İş yerlerinin yıkılmasından dolayı mağdur olduklarını dile getiren esnaflar, hukuken mücadele vereceklerini söylediler.

Kanal Maraş'a konuşan çarşı esnafından Galip Hoylu, ''Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi buraları yıkıp otopark yapmak istemektedir. Bizde buna karşı çıkmak değil de izah yönüne gitmiştik. Daha önceleri biz burayı tarihi dokuyu koruyabilmemiz için üstüne saç çekmemiz icap ettik. Yağmurdan dolayı akıyordu. Bize 'Burası sit alanıdır, çivi çakamazsınız. Biz size müsaade edemeyiz' dendi. Daha sonra bizi Kültür Müdürlüğü'ne gönderdiler. İl Kültür Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü'ndeydi. Müze Müdürlüğü bize dediki: 'Biz buranın sorumluğunu alamayız. Oraya çivi bile çakamazıssınız. Çünkü, burası sit alanıdır.' dedi. Verdiği rakamlar rakam olsa... Biz paraya değil, işimize bakıyoruz. Bizim elimizdeki işletmemizi elimizden çıkmamasını istiyoruz. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi buranın metrekaresine 20 bin TL değer biçmiş. Varsa kendisinde 100-200 veya 300 bin TL'ye ben alayım." diye konuştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından kendisinede yıkım kararı tebligatı geldiğini belirten çarşı esnafından İbrahim Beytemiş, "Yıllardır burada esnaflık yapıyorum. Buranın kararı için metrekaresine 20 bin TL fiyat biçtiler. Bende bu durumun ardından Büyükşehir Belediyesi'ne gittim. Bana SSK binasının altını örnek gösterdiler. Bende ''SSK'nın camii yönünde olanından bana dükkan verin' dedim. Orası SSK'nın yani devletin. Orası da devletin burası da devletin ne fark eder? dedim. Binlerce aracın geçtiği bir araçlık yolun kaldığı iki aracın geçemediği dar bir yol yıkılamazken, burada hiç kimseye faydası olamayan kokmuş bir han var ortada. O hanın restorası için bizim yıkılması tehammül edemedim, edemedik.

"BURADA BÜYÜK BİR RANT VAR"
Buradaki hanı büyük firmaya verecekler, burada büyük bir rant var. O firmanın ismini söylemek istemiyorum. Burası da açılırsa trilyonları verirlerse burayı alırlar. Çünkü; Önünde büyük bir avlu var. Şehrin merkezi konumundadır. SSK'dan buraya kadar zaten böyle bir yer yok. Ben 40 yıldır Milli Selamet, Refah Partisi, AK Parti'de yer aldım. 2 dönemde AK Parti'nin yönetiminde kaldım. Bu belediye başkanının yaptığı birşey yok, hazır olanı da yıkıyor." şeklinde konuştu.

Handa lokantacılık yapan Mehmet Dalkıran, "Biz öncelikle bu neye dayanaraktan neye istinaden bu kamulaştırma yapıldı? Burası bizim tapulu mülklerimiz. Baba'dan oğula mesleğimizi yürütmekteyiz. Bizim bu mağduriyetimizin nereden çıkıyor? Memleketimizin bu kadar sorunu varken bu neyden icab etti. Burası yüzyıllardır olan bir tarihi han. Şehrimizin bir markası olmuş konumunda. Şehrin çeşit çeşit sorunları varken neden bura birden bire kamulaştırıldı. Zaten son gelen Büyükşehir Beldiye başkanı bu şehre hiç birşey yapmamıştır. Şahsi düşüncem bu yönde. Bundan önceki belediye başkanların şehrimize eserleri vardı. Hem belediyenin parası yok hem de kamulaştırma kararı alınıyor. Buna anlam veremiyorum. Sen vatandaşın milyonluk malına 200-300 bin TL arasında değer biçersen bu ne vicdana sığar ne de müslümanlığa sığar. Hakkımızı hukukta arayacağız. Son olarak Büyükşehir Belediyesi'ne 'aklını başlarına alsınlar ve vatandaşın ekmeğiyle oynamasınlar' diyorum" ifadelerini kullandı.