Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 29 Aralık 2020 tarihinde 10 adet okul binalarına ait enkaz satışı (yıkım) işi ihalesi yaptıktan sonra ihaleyi alan firmanın yıkım işine başlamadan okullardaki bilumum para eden demir aksamı korkuluklar, kalorifer petekleri, kapı ve pencelerin sökülerek götürüldüğü iddia edilmesi gündeme bomba gibi düştü.

Büyükşehir Belediyesi tarafından okul binalarının enkaz satışı (yıkım) ihalesinden önce veya sonra hangi karanlık ellerin bu okullardaki söküm işini yaptığı veya yaptırdığı kamuoyunda merak edilmeye başlandı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEKi KİRLİ ELLER KİM?
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bina yıkım enkaz ihalesinin bitmesinin ardından belediye içerisinde bazı kirli ellerin organize ettiği iddia edilen çetelerin oluştuğu ve ihaleyi alan firmanın yıkım işine başlamadan geceden okullara girilerek demir aksamı ne kadar malzeme varsa söktüğü ve rant elde etmeye yönelik işler yaptığı iddia edildi.

Kanal Maraş WhatsaApp ihbar hattına gönderilen belgelerde; Kahramanmaraş Belediyesine ve Valilik Makamına bu hususta şikayet dilekçeleri verildiği belirtilirken, dilekçede şu hususların dile getirildiği alınan bilgiler arasında yer aldı. 

"Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 29/12/2020 tarihinde yapılan 10 adet Okul Enkazı Satışı ihalesi, ihale kanunlarına aykırı maddeler içeren şartname maddeleri içerdiğinden firmamızın katılmasına engel olmuş ve katılamadığımız ihale neticesinde menfaat ihlaline sebep olunmuştur.

İhale Teknik Şartnamesinde satışı yapılan okulların resimlerine yer verilmiştir. Ancak bu okulların durumu resimde gösterilen halde değildir. Teknik şartnamede 6.madde de YIKIMDAN ÇIKAN MALZEME, ENKAZ VE HAFRİYATLAR başlığı altındaki 6.1 fıkrasında da sözleşme imzalanmasını müteakip yıkımları yapılacak binalardaki hurda malzemeler yüklenici firmaya aiittir. denilmiştir. Ancak ihale aşamasında ve öncesinde belirtilen okulların bir çok malzemesi sökülere maddi eksiklikler meydana getirilmiştir. Bu durumda şartnasmede resimlerde gösterilen okulların belirtilen evsafa göre satılması ve teslim edilmesi gerekmektedir. Buna göre okul enkazı şatışının yapıldığı haliyle teslimi mümkün değildir. Binalardaki ihale öncesi maddi eksiltmeleri (kapı-pencere, kalorifer petekleri, tesisatları ve demir aksamlı korkuluk malzemeler) kim veya kimler tarafından yapıldığı bilinmemekle beraber idare açısından sebepsiz zenginleşmeye meydan verecektir" denilmekte olduğu belirtildi.

KANAL MARAŞ KAMUOYU ADINA SORUYOR?

1-) İhaleden önce veya sonra, yıkılacak okul binalarının demir baş para edecek malzemelerinin sökülmesi talimatını kimler verdi?

2-) Kapı-pencere, kalorifer petekleri, tesisatlar ve demir korkuluk malzemeler gizlice sökülüp nereye götürüldü?

3-) İhaleyi alan firma sahibi bu durum hakkında suç duyurusunda bulundu mu?

4-) Bu durum karşısında belediyeden yıkım enkaz ihalesini alan firma sahibine sessiz kal denildi mi?

5-) Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hayrettin Güngör'ün bu olaylardan haberi var mı?

6-) Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinde gizli bir menfaat çetesi mi var?

Büyükşehir Belediyesi tarafından kamuoyuna bu konuda bir açıklama yapılacak mı?