Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde Belediye, 5 MW kapasiteli Güneş Enerji Santrali (GES) kurup işletecek.

Onikişubat Belediyesi tarafından Kahramanmaraş İli, Onikişubat İlçesi, Fatmalı Mahallesi, Adaca Mevkiinde, yaklaşık 100 bin metrekarelik alan üzerine Güneş Enerji Santrali kurulması ve işletilmesi planlanıyor.

MALİYETİ
3 milyon dolar bedelli proje kapsamında kurulacak güneş santralinin kurulu gücü 4,999 MW olacak. Santralde üretilen elektrik ise 34,5 kV gerilimle en yakın elektrik nakil hattına bağlanacak.

14 KİŞİ ÇALIŞACAK
Proje kapsamında tesisin inşaatı ve kurulumu aşamasında tesiste 10 kişi, işletme aşamasında ise 4 kişi çalışacak.

GES NEDİR ?
Güneş’tenenerji sağlanması şu şekilde gerçekleşmektedir. Güneşten gelen enerjiyi fotovoltaik modüllerin ve diğer ekipmanların kurulumu sayesinde elektrik enerjisine çevirebiliriz. İşte Bu sisteme GES (Güneş Enerji Santrali) denmektedir. Uzun yıllardır hayatımızda olan güneş enerjisi ile çalışan hesap makinaları, basit saatler yada bazı elektronik cihazlar aslında günümüz GES sisteminin çok daha basit bir yansıması gibidir. Ancak GES’te kullanılan güneş enerjisinin depolandığı piiler çok daha büyüktür. Fotovoltaik güneş pilleri, üzerine düşen güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürüler. GES (Güneş Enerji Santrallerinin) Ana Yapı Taşları Aşağıdaki Şekildedir.

Fotovoltaik(PV) Panel: Yarı iletken PV hücrelerin panel üzerinde bütünleştirerek, güneşten ulaşan ışınlarından doğru akım elektrik üretilmesini temin etmektedir.

İnvertör: Fotovoltaik PV panellerin ürettiği doğru akım elektriğini, günlük kullanıma sunabilmek için şebeke elektriğine çeviren yapı taşıdır.

Panel Taşıyıcı Sistemi: Fotovoltaik PV panellerin yerleştirildiği taşıyıcı düzenek sistemlerini ve montaj aparatlarını ifade eder.

BOS(Balance of System): Aslında yukarda saydığımız temel malzemelerin dıiındakileri ifade eder. Açmak gerekirse Güneş Enerjisi santrallerinin Modül, İnverter ve konstrüksiyon haricindeki kısmı BOS (Balance of System) şeklinde nitelendirilir. Altyapı, AG – OG Kablo, Konnektör, Paralelleme Panoları, Şalt Ekipmanları, Alçak Gerilim Pano ve Salt, Trafo Postası, Orta / Yüksek Gerilim Pano ve Salt, İnşaat İşleri, Tel Çitler, Aydınlatma, Kamera Sistemleri gibi enerjinin sağlanmasından ziyade sistemin sürdürülebilir olması ve korunması için gerekli altyapı faaliyet ve malzemeleri olarak tanımlanabilir.