Kahramanmaraş’ta bir firma, bünyesine kattığı 8 makine mühendisi, 25 kişilik ekipmanıyla ithalatı durdurup üretime geçerek ihracat yapmaya başladılar. Türkiye’nin mutfak eşyasının % 90’ını tek başına karşılayan Kahramanmaraş, bu sektörün makinelerini de 5 kat daha ucuza üretip ithalatı durdurdu ve ihracat kapısını araladı.

8 makine mühendisi, metal mutfak eşyası sektöründe kullanılan taban torna, CNC, Router ve punta kaynak makinelerini üretip sektörün ünlü markalarına satmaya başladı. Ürettiği ürünün % 60’ını ihracata gönderen üreticiler, aynı zamanda yerli üretime de başladılar. Yerli üretim yapmaya başlayan Mehmet Fındık, makineleri de uygun fiyata üretmeye başladı.

Başta İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerinden ithal edilen makineleri şirketinde üretip firmalara 5 kat daha ucuza satan Fındık, kısa sürede müşteri sayısını artırdı. Aradan geçen zamanda Türkiye'nin en büyük markalarının da aralarında olduğu firmalar, taban torna ve punta kaynak makinelerinde tercihini Mehmet Fındık'ın ürettiği makinelerden yana kullandı.

Türkiye pazarında önemli bir yer edinen Mehmet Fındık, yönünü ihracata çevirdi ve ilk ürününü İran'a ihraç etti.

Mehmet Fındık, İran'dan sonra ürettiği makineleri Rusya, Cezayir, Ukrayna, Yemen ve Mısır'a ihraç etmeye başlayıp, İtalya ile Polonya'da da ofisler açtı.

Makine mühendisi Fındık, “Özellikle mutfak eşyaları sektöründe yurt dışından gelen , İtalya’dan, Almanya’dan gelen makineler fiyat olarak çok yüksek olduğu için , bu sektör de gelişmeye açık olduğu için biz bu makineleri Türkiye’de, Kahramanmaraş’ta  üretmeye karar verdik. Yaklaşık 8 yıl önce başladık buna. İlk makinemizi yurt dışına ihracat yaptık. İran gibi bir ülkeye ihracat yaptık. Yurt dışında makineler çok pahalı olduğu için  biz burada bunu imal etmeye karar verdiğimizde , fizibilite yaptığımızda yaklaşık 1/5 gibi bir maliyetin daha az olduğunu gördük.” dedi

ÖZEL HABER