Kahramanmaraş İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce kentte görev yapan basın mensuplarıyla biraraya geldi. Düzenlenen basın toplantısında Yüce kurumun 2018 yılı faliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

A- İSTİHDAMA HİZMETLERİ

İlimizdeki Kayıtlı İşsizler, İşe Yerleştirme ve İşgücü Piyasası 2018 Yılı Verileri

İstihdam Hizmetleri Kapsamındaki Çalışmalara Ait 2018 Yılı Verileri

Toplum Yararına Programlar (TYP)

İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde, toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla uygulanan programlardır. Program kapsamında katılımcılara asgari ücret tutarı üzerinden maaş ödenmekte olup, sigorta primleri de karşılanmaktadır.

* 2018 yılında TYP kapsamında toplam 36.308 Başvuru yapılmış olup

* 4.517 kişi de bu program kapsamında çalışmaktadır.

B- AKTİF İŞGÜCÜ KURS/PROGRAMLARI

İşbaşı Eğitim Programları (İEP)

Kuruma kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışma ortamına uyumunun sağlanması amacıyla en az 2 çalışanı olan özel sektör işyerleri ile düzenlenen programlardır. İmalat ve Bilişim sektörlerinde 6 ay, diğer sektörlerde 3 ay süre ile uygulanmakta olan İEP’lerde katılımcının durumuna göre değişen miktarlarda her gün için katılımcı zaruri gideri ödemesi yapılmakta (Katılımcı 61.65 TL-Öğrenci Katılımcı 46.23 TL, İÖ Alan Katılımcı 30.82 TL) ve GSS + İKMH sigorta prim giderleri karşılanmaktadır.

Mesleki Eğitim Kursları (MEK)

İşgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla, istihdam garantili veya garantisiz olarak düzenlenen meslek edindirme ve geliştirme kurslarıdır. Kursiyerlere durumuna göre değişen miktarlarda her gün için kursiyer zaruri gideri ödemesi yapılmakta ve GSS + İKMH sigorta prim giderleri karşılanmaktadır.

Girişimcilik Eğitim Programları (GEP)

Kuruma kayıtlı kişilere yönelik olarak kendi işlerini kurmalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla uygulanan programlardır. Program kapsamında; işsiz olan katılımcılara günlük 20 TL tutarında katılımcı zaruri gideri ödemesi yapılmakta ve GSS + İKMH sigorta prim giderleri karşılanmaktadır.

C- ENGELLİ İSTİHDAMINA YÖNELİK DESTEKLER

Verilen desteğin amacı, engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına ve engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmaktır.

1- Engellilerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler (50.000 TL’lik hibe),

2- Eski hükümlülerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler,

3- Engellinin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojilerine yönelik projeler,

4- Engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasına yönelik projeler,

5- Engellilerin istihdam edilebilirliklerini artırıcı mesleki eğitimine yönelik projeler.

6- Korumalı işyeri desteğine yönelik projeler.

Başvurular iki dönem halinde alınmakta olup, başvuru tarih aralıkları www.iskur.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır.

D- 2018 YILI İSTİHDAM TEŞVİKLERİ

2018 yılında yeni yürürlüğe giren ve önceki yıllarda yürürlüğe girmiş olup süresi uzatılan istihdam teşvikleri aşağıda sıralanmıştır.

1- İLAVE İSTİHDAM TEŞVİKİ

4447 sayılı Kanunun Geçici 19 ve 21 nci maddeleri kapsamında uygulanmaktadır. 2020/Aralık ayı aşılmamak kaydıyla, 1/1/2018 ile 31/12/2020 tarihleri arasında önceki yılın ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilen her bir sigortalı için destek süresi 12 aydır. Ancak istihdam edilen sigortalının, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya Kuruma kayıtlı engelli olması durumunda destek 18 ay süreyle uygulanmaktadır.

2- İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALANLARA YÖNELİK TEŞVİK

4447 sayılı Kanunun 50. maddesi kapsamında uygulanmaktadır.

İşsizlik ödeneği alanların; işe alındığı tarihten önceki son altı aylık dönemde, prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınması durumunda kişinin kalan işsizlik ödeneği süresince asgari ücret üzerinden hesaplanan sosyal güvenlik primlerinin %1’lik kısmı (kısa vadeli sigorta kollarının 1 puanlık kısmı) hariç olmak üzere- tamamı (679,88 TL) İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.

3- ENGELLİ İSTİHDAMI TEŞVİKİ

4857 sayılı Kanunun 30’uncu maddesinde yapılan son düzenlemeye göre;

Özel sektör işverenlerinin kontenjan dâhilinde veya kontenjan fazlası olarak ya da yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştırmaları durumunda işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir engelli için asgari ücret düzeyindeki sosyal güvenlik primi işveren paylarının tamamı (416,05 TL) Hazinece karşılanmaktadır.

4- ÇOCUK BAKIM DESTEĞİ UYGULAMASI

2-5 yaş aralığında bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından kreş/gündüz bakımevine (devlet ya da özel) devam eden ve "İmalat Sektöründeki mesleklerde düzenlenen İşbaşı Eğitim Programına” ya da "Sanayi Sektöründeki mesleklerde %50 İstihdam Garantili olarak düzenlenen Mesleki Eğitim Kursuna” katılan kadınlara fatura karşılığı olmak üzere en fazla aylık 400 TL çocuk bakım desteği uygulaması başlatılmıştır.

5- DİJİTAL EKONOMİNİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK NİTELİKLİ İŞGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ PROJESİ

En az iki çalışanı olan ve Teknopark kapsamında faaliyet gösteren işyerleri, Ar-Ge Merkezleri, Teknoloji Merkezleri, Tasarım Merkezleri ile bilgi ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren en az 20 çalışanı olan işyerlerinde (Faaliyet Kodu 62 veya 63 olan), 18-29 yaş aralığındaki gençlerin, geleceğin meslekleri arasında sayılan 25 meslekten birinde “İşbaşı Eğitim Programına” dahil edilmesi halinde, İEP uygulama süresi bu katılımcılar için 9 ay ve günlük cep harçlığı tutarı 75 TL olarak uygulanmaya başlanmıştır.

6- İŞTE ANNE PROJESİ

İşte Anne Projesi kapsamında sunulan destekten; 0-15 yaş arasında (15 yaş dâhil) çocuğu bulunanlardan sosyal yardım alan kadınlar, kadın sığınma veya konukevlerinde kalan kadınlar öncelikli olmak üzere, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü işbirliği kapsamında belirlenecek gruplar içerisinde yer alan kadınlar yararlanabilecektir. Hedef kitle içerisinde yer alan kadınlara danışmanlık hizmeti verilerek Kurumumuz tarafından düzenlenecek mesleki eğitim kurslarına veya işbaşı eğitim programlarına yönlendirilecektir. Projeden yararlanan kadınlara kursa veya programa devam ettikleri günler için günlük 70 TL tutarında kursiyer veya katılımcı zaruri gideri ödenecektir.

* 2018 yılında 100 günlük eylem planı kapsamında 30 kontenjan verilmiş olup İEP kapsamında çalışan 30 kursiyerımiz faydalandırılmıştır.

7- İŞE İLK ADIM PROJESİ

Yüksekokul veya fakültelerden mezun olan 18-29 yaş aralığındaki gençler işbaşı eğitim programlarına dâhil edilerek mesleki deneyim ve tecrübe kazanması sağlanacaktır. Düzenlenecek program sonrasında işverenlerden bu kişileri mevcut işbaşı eğitim programlarındaki gibi program süresi kadar istihdam etmeleri talep edilecektir. Zorunlu istihdam süresinden sonra ise on iki ay süreyle işverenlerin bu kişileri istihdam etmeye devam etmesi beklenecektir. Zorunlu istihdam sürecinde ödenecek ücretin net asgari ücretin %50’sine karşılık gelen tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Zorunlu istihdam sürecinden sonra işveren tarafından on iki ay süreyle

bu kişileri istihdam etmeye devam edeceğine dair taahhüt verilmesi ve İl Müdürlüğü ile yeni bir sözleşme imzalanması durumunda istihdam edilecek bu kişiler için on iki ay süresince net asgari ücretin %25’i İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaya devam edilecektir.

* 2018 yılında 100 günlük eylem planı kapsamında 120 katılımcı faydalandırılabilecek durumdadır.

E- İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ve 2018 YILI VERİLERİ

İşsizlik Ödeneği Çalışmaları (01.01.2018-25.12.2018)

F- YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ VE 2018 YILI VERİLERİ

Yarım Çalışma Tanımı:

İş Kanunu kapsamında kullanılan doğum sonrası analık hali izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere belirli koşullar altında 60 ila 360 gün arasında haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izindir.

Yarım Çalışma Ödeneği Tanımı:

Analık hali izninin bitiminden itibaren haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilmiş olan kişilerin 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunundaki şartları sağlamaları halinde çalışmadıkları süre için verilen ödenektir.

Yarım Çalışma Ödeneğinden Yararlanma Koşulları:

• İşçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması,

• Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması,

• Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması, gerekmektedir.

Yarım Çalışma Ödeneği Faaliyetleri (01.01.2018-31.10.2018)

G- KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 2 nci maddesinde yer alan kısa çalışma uygulaması; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ya da zorlayıcı sebeplerle işyerinde çalışma süresinin önemli ölçüde azaltılması veya durdurulması halinde başvurulacak, istihdamın korunmasına yönelik bir uygulamadır.

* Kısa çalışma, çalışanların çalıştırılamadıkları süre için, işçilere yapılan bir ödemedir.

* Kısa Çalışma Talep Formunun doldurulması ve kısa çalışma uygulanacak kişilerin liste halinde formun eki olarak teslim edilmesi başvuru için yeterlidir.

* İşverenin kısa çalışma talebine istinaden işyerinde iş müfettişleri tarafından uygunluk tespiti yapılır.

* İşyerinin kısa çalışma talebine yönelik uygunluk tespitine ilişkin bilgi/belgelerin ne zaman sunulacağı işverenin tercihine bağlıdır. Bu belgeler başvuru esnasında İŞKUR birimine Kısa Çalışma Talep Formu ekinde teslim edilebileceği gibi, uygunluk tespiti aşamasında İş Müfettişine de teslim edilebilir.

* Uygunluk tespiti sonucunda işverenin kısa çalışma talebinin İş Müfettişince uygun görülmesi ve kısa çalışmaya tabi tutulan işçilerin 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda sayılan prim ödeme şartlarını taşımaları halinde kısa çalışma ödeneği ödenebilir.

* Uygunluk tespiti tamamlandıktan sonra, kısa çalışma uygulanacak işçi listesinin değiştirilmesine ve/veya işyerinde uygulanan kısa çalışma süresinin arttırılmasına yönelik talepler yeni başvuru olarak değerlendirilecektir.

* Zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan kısa çalışma uygulamalarında kısa çalışma başlama tarihinden sonraki bir haftalık döneme ilişkin ücret işverene ait olup, kısa çalışma ödeneği ödemesi bu süreden sonra başlar.

* Kısa çalışma uygulanan döneme ilişkin primlerin tam yatırılması halinde, bu dönemde çalışmanın devam ettiği anlamına geleceği için ilgili kişilere kısa çalışma ödeneği ödenmeyecektir.

* Kısa çalışma uygulanan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesinin “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilmesi gerekmektedir.

* Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve İŞKUR tarafından ödenecektir.

* Bu dönemde çalışanların yalnızca genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir.

* İŞKUR’a yapılacak eksik ve/veya hatalı bildirimden kaynaklanan fazla ödemeler yasal faiziyle birlikte işverenden tahsil edilmektedir.

H- GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILAR

Geçici koruma sağlanan yabancılar, çalışma izni olmaksızın Türkiye’de çalışamaz veya çalıştırılamaz.

Aksi durumda uygulanacak İdari Para Cezaları aşağıdaki gibidir.

İlimizde çalışma izni alınan toplam 2.347 Geçici Koruma Sağlanan Yabancı muhtelif işyerlerinde halen çalışmaktadır.

Geçici Koruma Sağlanan toplam 566 kişi ise İl Müdürlüğümüz ile ilgili işyerleri işbirliğinde gerçekleştirilen İşbaşı Eğitim Programlarına katılım sağlamıştır.