Mart 2019'da yapılacak yerel seçimler öncesi partiler hazırlıklarına başlarken, Kahramanmaraş'ta seçim sonuçlarının ne olacağı şimdiden merak ediliyor. Gazeteci Mustafa Şirin, Ede Ajans'taki bugünkü yazısında çok önemli tespitte bulundu.

Gazeteci şirin, "Adeta ‘iki başlı’ il yönetimi ile 24 Haziran seçimleri atlatıldı. Ak Parti’nin Kahramanmaraş’taki oylarının ve milletvekili sayısının düşmesinde 10 tane etken varsa bunlardan birisi de il yönetimindeki bu olumsuz tablodur. Bu cümleden olarak; üzerine basa basa vurguluyoruz ki; Ak Parti Kahramanmaraş İl Yönetimi çok acilen revize edilmelidir. Ya komple yenilenmeli ya da Reis’in il başkanlığına layık gördüğü Debgici’ye listesini oluşturma fırsat ve imkânı verilmelidir. Eğer bu zorunlu değişiklik olmaz ise, iki başlılık ve siyasi çekişmeler devam ederse yerel seçimlerde bunun faturası çok ağır olabilir. Demedi demeyin." çağrısında bulundu.

"ÇOK ACİLEN REVİZE EDİLMELİ"

"Kahramanmaraş siyasi gündemine 23 Şubat 2018 akşamı şöyle bomba bir haber düşmüştü: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın katılacağı il kongresi öncesi Kahramanmaraş’ta AK Parti İl Başkanlığı’na Ak Parti Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici atandı.”

Ak Parti camiasını şok ederek karıştıran haber şöyle devam ediyordu: “Ömer Oruç Bilal Debgici’nin başkanlığa atandığını, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanlığı duyurdu. Teşkilattan yapılan açıklamada mevcut Başkan Ahmet Özdemir’in aday olmayacağı belirtilerek şöyle denildi: ‘Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın takdirleriyle İl Başkanlığına Ömer Oruç Bilal Debgici Bey atanmıştır. İl Başkanımız Ahmet Özdemir Bey yarınki 6’ncı Olağan Kongre’de aday olmayacaktır. Kamuoyuna duyurulur.’”

Sonrasında yaşanan gelişmeleri hepimiz yakından takip ettik. Kongre gecesine kadar il başkanlığının devam etmesi beklenen ve ‘Çelik Başkan’ ismini verdiğimiz Ahmet Özdemir’in hazırladığı yönetim listesinin başına Debgici getirildi. Yine Erdoğan’ın talimatı ile Debgici’nin Dulkadiroğlu ilçe yönetiminden Ahmet Saka ile Atilla Gelebek ve Onikişubat İlçe’den de Fırat Görgel’in yardımcıları Ahmet Alıcı ve İmirze Demir il yönetimine monte edildi. Böylece 50 kişilik il’de Özdemir’in yazdığı 45 isimle yola (güya) devam ediliyor. (Sizce; bunların çoğunluğu, kendilerini listeye yazan Özdemir’e vefa duygusu göstererek daha yakın durmazlar mı? Bundan daha doğal ne olabilir.)

Sonuçta bu tablo Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın takdiri idi.

Neyse lafı fazla uzatmayalım. O günlerin mağduru ve mazlumu olarak halkın gönlünde taht kur(durul)an Ahmet Özdemir, 24 Haziran seçimlerinde ödüllendirilerek milletvekili seçildi.

Adeta ‘iki başlı’ il yönetimi ile 24 Haziran seçimleri atlatıldı. Ak Parti’nin Kahramanmaraş’taki oylarının ve milletvekili sayısının düşmesinde 10 tane etken varsa bunlardan birisi de il yönetimindeki bu olumsuz tablodur. Bu cümleden olarak; üzerine basa basa vurguluyoruz ki; Ak Parti Kahramanmaraş İl Yönetimi çok acilen revize edilmelidir. Ya komple yenilenmeli ya da Reis’in il başkanlığına layık gördüğü Debgici’ye listesini oluşturma fırsat ve imkânı verilmelidir. Eğer bu zorunlu değişiklik olmaz ise, iki başlılık ve siyasi çekişmeler devam ederse yerel seçimlerde bunun faturası çok ağır olabilir. Demedi demeyin."

Öte yandan Maraş Gündem imtiyaz sahibi ve yazarı Mehmet Taş ise internet sitesinde bugün yazdığı yazıda aynı konuya değinerek şu ifadeleri yazdı: 

ARTIK BİRBİRİMİZİ YEMEYİ BIRAKALIM

“Kahramanmaraş’ta iyi gitmeyen şeylerin başında çekememezlik gelmektedir. Aynı siyasi parti içinde bulunan insanlar birlikte çalışarak partilerini daha üst lige taşımak yerine birbirleriyle didişmeyi ve rakibi gördüğü insanı alt etmeyi ön plana çıkartan eylemleri ile öne çıkmaktadır. Kahramanmaraş’ın yakın tarihine baktığımızda; Anavatan Partisinde Mete Eskigün- Mehmet Sabancı DYP’de Ahmet Uncu- Selahattin Karademir Refah Partisinde Ali Sezal- Hanefi Mahçiçek Ak Partide Ali Sezal- Veysi Kaynak. Yukarıda isimlerini yazdığımız siyasiler bu gün birer iyi dost olduklarından eminim. Ancak geçmişte yaşanan bu siyasi güç çekişmeleri ve rakipleşmenin yok olduğunu da iddia etmek milletin aklıyla da dalga geçmek olur. Yakın zamanı ve şu anda yaşanan siyasi rekabeti yazmak istemiyorum. Ancak bunları da bir cümle âlem biliyor. Artık bunlara son verilmesi lazım. Bu gün Kahramanmaraş, kamu hizmetlerinden son 30 yıl içinde çok daha fazla hizmet alamamış ise iktidar partilerinde yaşanan güç kavgasındandır.

Bu gün Ankara’da Bürokrasi ’de Kahramanmaraşlı tepe yöneticisi yok denecek kadar azdır. Bunun sebebi ise siyasi isimlerdir. Yarın karşımıza aday olurlar düşüncesiyle Ankara’da Kahramanmaraşlılara sahip çıkılmamaktadırlar. Bu sahipsizliğin faturası ise halka hizmetin geç getirilmesi olarak kesilmektedir. Artık buna der demenin vakti gelmiştir. Marifet iltifata tabidir. Seçilmişlere iltifat yapalım. Ancak bu iltifat mübalağa boyutunu aşınca biz kendi ellerimizle hata yapıyoruz. Çok iltifat ettiğimiz, göklere çıkardığımız insan ben neymişim ya demekte ve insanlara tepeden bakmaya başlamaktadır. Oysa oturdukları koltukları ayaklarının altından kaydıktan sonra durumun farkına varıyor ama o zamanda iş işten geçiyor. Artık birbirimizi yemeyi bırakalım. Bize verilen makamların ve koltukların gereğini hizmet olarak yapalım. Bir önceki yazımda Ak Parti’nin seçimlere daha iyi hazırlanabilmesi için öneriler yapmıştım. Herkesin malumu 24 Şubat Kongresinde dönemin İl Başkanı Ahmet Özdemir liste yapmış ancak son gün İl Başkanlığına Ömer Oruç Bilal Debgici getirilmişti. O günden bu yana İl Yönetiminde ki huzursuzluklar sağda solda konuşulmaktadır. Bunu önlemenin yolu İl Teşkilatının toplu istifasının alınması ve yeni bir isme yetki verilmesidir. Aynı durum ilçelerde Belediye Başkanları ile uyum içinde çalışmayan ilçe başkanları içinde geçerlidir. Nitekim geçmişte bir ilçemizde İlçe Başkanı ile Belediye Başkanı arasında yaşanan gelişmeler ve 24 Haziran seçimlerinde o ilçede Ak Parti’nin aldığı oy… Bunun daha büyük yansıması belki de 2019 Yerel seçimlerinde o ilçede yaşanacaktır. O ilçede farz edelim ki seçimi CHP kazanırsa Kahramanmaraş’ta siyaset yeniden karılır. Taşlar yerinden oynar. Kimse bu tehlikenin farkında değil. Benim Kahramanmaraş’ta bir siyasi parti hariç bütün partilerde siyaset yapan insanlarla dostluğum vardır. Kahramanmaraş’ın son kırk yılını bütün ilçeler dâhil en iyi tanıyan ve bilen insanlardan biriyim. Bize düşen görev bölmek değil birleştirmektir. Ben bu şehirde yaşayan biri olarak daha iyi hizmet almak ve daha güzel bir şehirde yaşamak istiyorum. Bütün çabam bundandır.”

İki usta gazeteci Mustafa Şirin ve Mehmet Taş’ın bugünkü yazısına AK Parti İl Yönetimininden nasıl bir açıklama yapılacağı kamuoyunda merakla bekleniyor.