Ceviz sektörünün önemli kenti Kahramanmaraş’ta, bu yıl 20 bin ton ceviz rekoltesi bekleniyor. 70 bin dekarlık alanda yaklaşık 150 mahallenin geçim kaynağı olan cevizin 10 bin tonu ihracata gönderiliyor.

İşte bu behçelerden birisi de Kahramanmaraş'ın merkez Onikişubat ilçesi Avcılar Mahallesi.

Avcılar Mahallesinde Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, üreticilerle bir araya gelerek cevizin hasadını gerçekleştirdiler.

Bahçelerden çırpılarak toplanan cevizler, hem klasik usul elle kavlatılırken, hem de modern cihazlardan geçirilerek kurutulmaya alınıyor. Ceviz üretiminin merkez üssü sayılan Çağlayancerit ve Bertiz bölgesi ile Ilıca, Avcılar bölgesinde de ceviz üretimi artışa geçti.

Tarım Bakanlığı ile KSÜ Ziraat Fakültesinden de destek alan çiftçiler, aşılı cevizle rekolte de rekor kırdılar. Geçen yıl 15 bin ton üretim yapan çiftçiler bu yıl 5 bin ton artışla 20 bin ton gibi ciddi rakamı yakaladılar. Bölgede tane usulü ile satılan cevizin fiyatı 30 ila 50 kuruş arasında alıcı buluyor. Meşhur 'Maraş 18' tabiri olarak anılan cevizden üreticiler şıra mevsiminde cevizli sucuk, pestil ve samsa elde ediyorlar.

Maraş 18 diye de bilinen ceviz, uluslararası pazara da ihraç ediliyor. İran, Irak, Rusya ve Suudi Arabistan gibi ülkelere ihraç edilen cevizden kente önemli gelir sağlanıyor. Toplanan cevizler kabuğundan ayrıldıktan sonra kurutmaya bırakılıyor. Yaklaşık 1 haftalık kurutma süresinin ardından ürün satışa hazır hale geliyor. Kimi üreticiler de cevizlerini kabuklu olarak satıyor.