Kanal Maraş'ın daha önce birçok kez defalarca gündeme getirdiği Kahramanmaraş'taki Kılavuzlu Barajı'ndaki su havzası kenarlarına zengin işadamlarının binalar ve beton iskeleler yaptığını, buna dur denmemesi halinde kılavuzlu su havzası kenar kıyı şeridine yüzlerce bina ve iskeleler yapılacağını ve buna sessiz kalınmaması gerektiğini kamuoyuna duyurmuştu.

YIKIM KARARI VAR AMA UYGULANMIYORDU
Geçtiğimiz günlerde DSİ yetkililerden aldığımız bilgiye göre; ''Kaymakamlık makamı kolluk kuvvetlerini harekete geçirmiş, Jandarma bölgesi olan bu yerlerdeki yapılan işgal sonucundaki yapı ve binalar ile ilgili jandarma kolluk kuvvetlerinin DSİ Müdürlüğünden adres ve şahıs ismi istediği öne sürülerek bir nevi sümen altı edilmesine yol açıldığı iddia edilmişti. DSİ yetkilileri kaçak yapıların adresi olamayacağını, çünkü kaçak yapılaşma olduğunu, şahısların kimliklerini ortaya çıkaracak olanların ise kolluk kuvvetleri olacağını ve Kaymakamlık makamının 3091 sayılı kanun gereği kamuya yani DSİ'ye ait olan bu yerlerin kendilerine resmi olarak teslim edilmesine binaen bu yapıların yıkımının gerçekleşeceğini öne sürdüler. 

SONUNDA GENELGE ÇIKTI
Son olarak güneşlenme ve denize girme amaçlı iskelelere düzenleme geliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan ve sahillerde iskele kirliliğine son vermesi amaçlanan genelgeyle güneşlenme iskelelerinin yer seçimi kurallara bağlandı.

Yayınlanan ve 81 ile gönderilen iskele genelgesine göre artık rekreaktif amaçlı iskeleler denize girilmesinin mümkün olduğu kumluk, çakıllık kıyı alanlarında yapılamayacak.

Sadece denize girmenin ve kıyıda güneşlenme imkânının bulunmadığı, kıyının kayalık karakter gösterdiği alanlarda iskele yapılabilecek.

3 METRE GENİŞLİK

İskeleler, yalnızca denize girme, güneşlenme ve amatör su sporları gibi faaliyetler için kullanılabilecek. Deniz taşıtı yanaştırma ve bağlamaya izin verilmeyecek. Rekreatif amaçlı iskeleler, ticari faaliyet amacıyla kullanılmayacak. İskelelerin genişliği üç metreyi, toplam alanı 100 metrekareyi aşmayacak ve aralarında kuş uçuşu en az 150 metre mesafe bulunacak.

AYKIRI OLANLAR YIKILACAK

Mevcut ve kullanım izinli olan tüm rekreatif iskelelerin 31 Aralık 2030’a kadar izni olacak. İzin süresi bu tarihten önce dolanlar dahil tüm mevcut iskeleler ve yeni iskele talepleri genelgede belirtilen kurallar kapsamında yeniden incelenecek. Ruhsatsız, ruhsata aykırı yapılmış ve yapım amacına aykırı kullanılan iskeleler yıkılacak.