KANAL MARAŞ / ÖZEL HABER

Modern bir görünüme kavuşan çarşıya kimlik kazandırmak adına yapılan çalışmadan esnaf da vatandaş ta memnun. Esnaflardan 73 yaşındaki Ali Selaldı: “Atasına babasına rahmet, sebep olanın çivi çakanın, Allah razı olsun” dedi. 

Kahramanmaraş’ın tarihten bu yana ticari hayatının merkezi; Türkiye’nin üstü kapalı beş çarşısından birisi olan Tarihi Kapalı Çarşı’nın güney ucundan başlayıp doğuya doğru uzanan, geçmişi yüzlerce yıl önceye dayanan Tarihi “Demirciler Çarşısı” tekrar eski görkemli günlerine döndü. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından “Tarihi Demirciler Çarşısı Sokak Sağlıklaştırma ve Restorasyon Projesi” kapsamında 40’ı tescilli taşınmaz kültür varlığı, 91 dükkan, tescilli 1 hamam ve 1 çeşmenin restorasyonu bitirildi. Esnaf ise yapılan hizmetten son derece memnun.

Çarşı yaklaşık 250 metre uzunluğunda olup dükkânlar çarşının iki tarafına karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. Önceden çarşıda yer alan Eski(Maraş) Bedesten ile Tuz Han’ın önünden başlayarak doğuya doğru kıvrılarak uzanmaktadır. Çarşının kuzey kolu Kentsel Sit Yenileme alanı içinde yer almaktadır.

GELEN YEMİŞ GİDEN YEMİŞ
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un çarşıyı yaptırması ile işlerinin açıldığını belirten Selaldı şöyle konuştu: “Atasına babasına rahmet, sebep olanın çivi çakanın, Allah razı olsun. Hayalimizde görsek inanmazdık. Düşümüzde görsek, bu çarşının böyle alacağını. 73 yaşındayım bu zamanın ki gibi ne hükümet vardı, ne de belediye vardı. Yemiş yemiş gitmişler Türkiye’ye Kahramanmaraş’ı. Büyükşehir Belediye Başkanımız yaptırdı sağ olsun. Bu çarşıda nereye gitsek dört dörtlük bir yapı var”

SICAKTA ÇALAŞAYORUZ AMA ORUCUMUZU TUTUYORUZ 
Kahramanmaraş’ta, 500 santigrat derece sıcaklığa ulaşan ocakların başında gün boyu demir döven ustalar, büyük zorluklara rağmen oruç tutmayı aksatmıyor. Öte yandan demirciler çarşısında yaşanan büyük değişim ise esnafın işlerinin açılmasına neden oldu.

Kahramanmaraşlı demirciler, kor ateşlerin yandığı ve sıcaklığın 500 santigrat dereceye ulaştığı ocakların önünde çalışarak, büyük zorluklara rağmen günde 16 saat oruç tutuyor. Hem işlerini hem de ibadetlerini aksatmamak için büyük fedakarlık gösteren sıcak demir ustaları, gün boyu kızgın demirlere çekiç sallıyor. Kentteki Demirciler Çarşısı’ndaki 20 metrekarelik iş yerinde  67 yıldır demir Döven Ali Selaldı (73) zorlandıklarını ancak ne işlerinden ne de ibadetlerinden vazgeçtiklerini belirtti.

Özellikle şiş, keser gibi ürünleri yaptığını belirten Selaldı: “Ateşin karşısında tir titreyerek orucumuzu tutuyoruz. Sıcakta yanıyoruz ama ekmek davası. Çalışmak mecburiyetindeyiz. 25 tane bakmakla mükellef olduğum kişi var” dedi.

(Haber: Mustafa Kılınç/Kamera: Kurtuluş Karaaslan)