Kahramanmaraş’ta hayata geçirdiği projelerle kentin çehresini değiştirerek Kahramanmaraş’ın marka değerini yükselten Başkan Erkoç öncülüğünde KASKİ Genel Müdürlüğü Kahramanmaraş’ı daha temiz bir çevreye kavuşturuyor. Afşin, Pazarcık, Türkoğlu ve son olarak geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım’ın telekonferans ile katılarak açılışını yaptığı Kahramanmaraş Atık Su Arıtma Tesisinin tamamlanmasının ardından Elbistan Atık Su Arıtma tesisinin yapımına başlanıyor.

Proje IPA Kapsamında Yapılacak

AB katılım öncesi mali yardım aracı (IPA) kapsamında entegre su yönetimi projelerinin hazırlanması için teknik yardım projesi kapsamında yapılacak olan Elbistan Atık Su Arıtma Tesisi ile birlikte Ceyhan Nehrine arıtılmadan deşarj edilen atık sular AB ve ulusal mevzuat çerçevesinde belirtilen değerler sağlanarak Ceyhan Nehri’nin kirlenmesinin önüne geçilecek. Tesis Karaelbistan Mahallesi Çayır Mevkiinde 92.5 dönümlük alan üzerine kurulacak. Projeyle kanalizasyon sisteminden çevredeki derelere deşarjı bulunan hatların toparlanması amacıyla 33.048 metre hat, 862 adet muayene bacası, 133 metre dere geçişi, 6.156 metre ev bağlantısı ve 615 adet parsel bacası inşa edilecek.

Günlük Ortalama 24.602 m3 Atık Su Arıtılacak

Günümüz ve 30 yıl sonrası altyapı ihtiyaçları planlanarak yapılacak olan tesis; Elbistan İlçe Merkezi ile Karaelbistan, Çiçekköy, Taşburun, Demircilik, Söğütlü, Doğanköy, Balıkçıl, Karahüyük, Yapraklı, Küçükyapalak, Çatova, Alembey, Eldelek, Akören, Güvercinlik, Ağlıca, Hasankendi, Izgın, Kalealtı ve İğdeköy mahallerinin atık sularını arıtacak. 2047 eşdeğer nüfusuna göre planlanan tesiste günlük ortalama 24.602 m3 atık su arıtılacak. Ayrıca tesisten çıkan çamur susuzlaştırılıp solar kurutma yapılarak bertaraf edilecek.