Kurtuluş mücadelesinin Fransızların işgali sırasında öne çıkan kahramanlardan birisi olan Davulcu Abdal Halil Ağa'nın 4.kuşak torunları büyük dedeleri gibi olma yolunda ilerliyorlar. Davul eğitimlerini sokaklarda sürdürüyorlar. Çocuklar sokaklarda plastik bidonları davul gibi kullanıyor.

Abdal Halil Ağa kimdir?

Abdal Halil Ağa 1872 doğmuş ve Milli Mücadele Kahramanı olarak 1946 yılında vefat etmiştir. Kahramanmaraş’ın 1919 yılında Fransızlar tarafından işgali sırasında öne çıkan önemli karakterlerden birisidir. Abdal Halil Ağa, Kahramanmaraş’a Malazgirt sonrası ilk yerleşen Oğuz boylarından birisi olan Abdallar oymağının 1919 yılındaki ağasıdır. Abdal oymağı Beydillilerle beraber güney illerine Horasan’dan gelmişlerdir.

Şehre gelecek olan Fransız işgal birliklerini görkemli bir törenle karşılamak isteyen işbirlikçi Ermeniler işgalden bir gün önce 28 Ekim 1919’da Abdal Halil Ağa’nın yanına giderler. O dönem Kahramanmaraş’ta mukim Abdallar davul çalarak geçimlerini temin etmektedir. Abdal Halil Ağa’dan adamlarını toplayıp davullarla zurnalarla Fransız birliklerini karşılaması için para teklif ederler. Abdal Halil Ağa bu teklif karşısında “Değil bir kese altın davulumun kasnağını altınla doldursanız ben din kardeşlerimin bağrına çomağımı vurmam!” diyerek reddeder. Bu cevaba öfkelenen işbirlikçi Ermeniler tehditler savurarak ayrılırlar. Abdal Halil Ağa’nın verdiği bu cevap ve tavizsiz duruşu o gün dilden dile yayılır. Abdal Halil Ağa olayı, işgal döneminde çaresiz günler yaşayan Müslüman Türk milletinin hislerine tercüman olmuş ve işgale karşı duruşun sembollerinden birisi haline gelmiştir.

22 gün süren Maraş harbinden sonra 12 Şubat 1920’de Fransız birliklerinin şehirden gizlice kaçtığı anlaşılınca, Abdal Halil Ağa ve davulcuları şehrin dört bir yanında davullar çalarak bu zaferi duyurdular. Daha sonraki yıllarda da her kurtuluş günü yaklaştığında Abdal Halil Ağa aylarca davul çalarak bu bayramın büyük bir şenlik havasında kutlanmasına katkı sağlamıştır. Çocukları ve torunları da her yıl davullarıyla Kahramanmaraş’ın kurtuluşunu duyurmuşlardır. Cumhuriyet kurulduktan sonra kendisine ev, arazi verilmek istenmiş fakat Abdal Halil Ağa bunları da kabul etmemiştir. Soyadı kanunuyla “Davulcubaşı” soyadını almıştır. Çocuklarından bazıları daha sonra soyadlarını “Deniz” olarak değiştirmişlerdir.