İmlant diş konusunda Avrupa'dan Kahramanmaraş'a gelen hasta sayısında önemli artış sağlanmasına yol açan Dr. Fatih Yıldırım Açık Masa'da ağız ve diş sağlığı hakkında çok önemli bilgiler aktardı.

Hızlı bir şekilde gelişen teknoloji, en fazla modern tıp alanında işe yaramaktadır. Diş hekimliği açısından da oldukça önemli olan bu konu sayesinde pek çok diş hastalıkları tedavi edilmektedir. Bununla beraber dişler, insanın estetik görünümü açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Dişleri olmayan kişiler için implant diş tedavisi geliştirilmiştir. Peki, implant nedir? Diş implantı tedavisi kimlere uygulanır, nasıl yapılır? Diş fırçalama nasıl olmalıdır? Ağız ve diş sağlığında nelere dikkat edilmelidir? İşte tüm bunların yanıtını öğrenmek için programımızı izleyebilirsiniz.

Dr. Fatih Yıldırım; implant tedavisinde hastaların dikkat etmesi gereken en önemli detayı ise şöyle aktardı:

"İmplant tedavisinde bizlere en çok gelen soru, implantın kalitesi nasıldır, yerli mi yabancı mı veya hangi implantı yaptırmalıyım diye soruyorlar. İmplantların tabi birbirinden çok farklı fiyat farklılıkları var. Benim 25 yıllık implant tedavisi tecrübümde en önemli şey devamlılık. Yani implant firmasıyla, implant yapan hekimin devamlılığı çok önemli. 10 yıl önce implant yapılan bir hasta 10 yıl sonra geldiği zaman o implantın devam edilmesi lazım. Çünkü o implantın yedek parçaları var. En çok sıkıntı yaşadığımız konu, biz poliklinikleşmeye başladık, çok fazla diş polikliniği olmaya başladı, diş hastaneleri açılmaya başladı, bu hastanelerde de tabi devamlı hekim sirkülasyonu olmaya başladı. Bu hekimlerimiz hastalarına tedavi uyguluyorlar. Hasta tedavi yaptırdığı hastaneye veya poliklinikliğe 2 yıl sonra gittiğinde kendi hekimini bulamıyor. Çok büyük veya çok büyük polinikler olduklarından devamlı hekim değiştirebiliyorlar. Hastaların en dikkat etmesi gereken konu, implant firmasının ve markasının kalıcı olması ve tedaviyi uygulayan hekimin o firmayla kalıcı bir birliktelik oluşturmasıdır. Çünkü 2 yıl sonra kendi tedavinizde bir sorun olursa, onu tedavi ettirecek hekiminizi ve firmanızı bulamazsınız. En büyük sıkıntı bu. Çok fazla implant firması var. 400 bin implant yapılıyor Türkiye'de. Yani implant getirilip kullanılıyor. Devamı gelmediği için o firma kapanıyor ve o implantı yaptıran hastalar muhatap bulamıyor daha sonra. En büyük sıkıntılardan bir tanesi bu"

İMPLANT NEDİR?

Eksik diş veya dişlerin yerine,doğal diş fonksiyonunu elde etmek amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür.İmplantın çeneye yerleştirilmesinin ardındanüzerine ihtiyaca göre kuron,köprü, hareketli ya da sabit protez yapılabilir.Böylece hem estetik bir görünüm kazanılmış hem de doğal dişin fonksiyonu kazanılmış olur.

Günümüzde değişik implant çeşitleri bulunmakla birlikte en yaygın biçimde kullanılanı,vida şeklinde olanııdır.

AĞIZ SAĞLIĞINIZ İMPLANT İÇİN UYGUN MU?

İmplant tedavisi gerekli olan bazı önemli unsurlar bulunmaktadır;bunlardan en önemlisi yeterli kemik miktarı ve yoğunluğudur çünkü implantlar,belli bir yükseklik ve genişliğe sahiptirler;kemiğin niteliği de başarılı bir implant tedavisi için önemli bir koşuldur.Diğer bir önemli husussa,diş etlerinin sağlıklı olmasıdır.Nasıl ki doğal dişler ağız sağlığından etkileniyora bu durum,implantlar için de geçerlidir;yeterli kemik yoğunluğu ve sağlıklı diş etleriimplantın başarısını etkiler.

İMPLANT, ÇENE KEMİĞİNİ KORUR VE ERİMESİNİ ENGELLER

Dişler,çene kemiğini besleyen organlardır;dişin eksiklmesi halinde çene kemiği desteğini yitirirve çiğneme esnasında dişlerin çene kemiğine yaptığı basınç ortadan kalkar,bu daeksik dişin olduğu bölgede kemik erimesine sebep olur.Klsik tip protezler,diş kökünün yerini tutamadığından kemik erimesi bu durumda da devam eder.İmplantlar,diş kökleri gibi çene kemiğini destekler ve dişin üzerinde oluşan basıncı çene kemiğine iterler;diş kökünü taklit eden yapılar olduklarından kemik ve çevre dokular,doğal dişin kökünü kavradığı gibi implantı sarar, kemik erimeleri engellenir.

İMPLANTIN BAŞARISI, KEMİKLE KAYNAŞMASI ORANINDADIR

Doğal diş kökü,çene kemiğinin içine gömülü durumdadır;çene kemiğinin canlı kalmasını,ebat ve yoğunluğunu korumasını sağlar.Eksik bir diş yerine konan implant dayapay bir diş köküdür;doğal diş kökünün yerine geçerek onungörevlerini üstlenir.Doğal diş kökünün fonksiyonlarını başarıyla yerine getirebilmesi için’’osseoentergrasyon’’adı verilen kaynaşmanın oluşamsı gerekir.Osseoentegre olan bir implant çiğneme yüklerini doğrudan kemiğe iletebilir.

Diş implantı,üzerindeki yivler aracılığıylaçene kemiğine tutunur ve 3 hafta ile 2 ay arasında kemikleşir.

IMPLANT, DOĞAL DİŞ HİSSİ VERİR

İmplant,gerek görünüm gerekse işlev bakımından kaybedilmiş dişlerin yerini tutar;sabit kök olduğundan klasik protezlerin verdiği yabanci cisim hissini uyandırmaz,konuşma ve çiğneme sırasında hareket etmez.

ÖZ GÜVEN KAZANDIRIR

Diş eksikliğinden şikayetçi olan yada klasik tip protez diş kullanan bir çok kişi, kendilerini güvensiz ve rahatsız hissetmekte, içe kapanık ve olduğundan daha yaşlı bir tutum içine girmektedirler.İmplant, gerek işlev gerekse estetik açıdan doğal diş konforunu sağladığından,bu yöntemle hastalar öz güven kazanmışlar ve psikolojik olarak rahatlamışlardır.

İMPLANT TEDAVİSİ AĞRISIZDIR

Diş çekimi sırasında yapılan lokal anestezi,implant operasyonu için yeterlidir;cerrahi müdahale sırasında hasta hiç ağrı hissetmezOperasyon sonrasınoluşabilecek ağrıysa, ağrı kesici takviyesiyle ortadan kalkar.

UZUN ÖMÜRLÜDÜR

İmplantların ömürleri de doğal dişler kadardır;başarılı bir implant tedavisi sonrasında ağız ve diş sağlığına önem verildiği ve bakımlarının tam yapıldığı sürece,uzun yıllar sorunsuz olrak ağızda kalacaklardır.Ağızda 30 yıl boyınca sağlam kaln implantlar tespit edilmiştir.

SİSTEMİK HASTALIKLAR,İMPLANT TEDAVİSİNE ENGEL DEĞİLDİR

Şeker hastalarında hasatalık kontrol altındaysa,doktor konsültasyonu alınarak gerekli tetkikler yapıldığı takdirde implant uygulanabilir.Tansiyon ve kalp rahatsızlığı olanlara,bypass ameliyatı olmuş kişilere kalbinde stent takılı olan hastalara da,ilaçlarını düzenli kullandıkları sürece implant tedavisi uygulanabilir;aşırı kemik erimesi olan kişilerdeyse kan ve kemik ölçümlerine bakılarakimplant uyugulamasına karar verilir.

İSTENİLEN HER ŞEY YENİLİP İÇİLEBİLİR,YİYECEKLERİ TADI RAHATLIKLA ALINABİLİR

Diş eksikliklerinde, yiyecekleri yeterince çiğneyememe,çiğneme sırasında ağrı oluşması gibi durumlar yaşanmaktadır;implant kişiyi bu kısıtlamalrda kurtarır ayrıca klasik tip protez kullanımlarında kişiler, genellikle protez altına kaçan yiyecek parçalrından ve rahat çiğneyememekten şikayet ederler.

İmplant,rahat çiğneyebilme imkanı sağlar,sert ve kuru yiyecejler dahi rahatlıkla tüketilebilir.

İMPLANT UYGULAMSINDA, ÜST YAŞ SINIRI YOKTUR

Genel sağlık durumu iyi olan herkese,implant tedavisi yapılabilir;bu tedavide bir üst yaş sınırı yoktur.Genç bireyler içinse, kemik gelişimini tamamlamış olmak gerekmektedir.18 yaş sınır olarak kabul edilebilir.

İMPLANTLAR, İNSAN VÜCUDUYLA SON DERECE UYUMLUDUR

Titanyum,yıllardır tıbbın birçok alanında güvenle kullanılmaktadır ve implantın ana maddesidir,insan vücuduyla uyumu, mükemmellik derecesindedir bu nedenle doku reddi söz konusu değildir;vücut titanyuma karşı her hangi bir iltihabi veya alerjik reaksiyon oluturmaz.Dental implant tedavileri,60’lı yılların başından beri başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

İMPLANT TEDAVİLERİNDE BAŞARI PAYI %90’IN ÜZERİNDEDİR

İmplant operasyonu için gereken şartlara sahip bir ağızda, doğru ve hijyenik koşullarda implant tedavisi uygulanarak,ağız hijyeni ve bakımına önem verilerek kontroller ihmal edilmediği süreç sorun yaşanmayacaktır ancak,implant çevresinde enfeksiyon, sigara kullanımı gibi kemik ve diş etine kan akışını engelleyerek implantın kemikle entegrasyonunu azaltacak durumlar,implantın başarı şansını etkileyebilir.

İMPLANT VE AĞIZ HİJYENİ

Diş implantlarının ömrü de, doğla dişler gibi düzenli ve tam bir ağız bakımıyla doğru orantılıdır;implant uygulaması sonrasında ağız ve diş bakımına özen gösterilir,düzenli diş kontrolleri yapılırsa ağızda kalma süreleri uzayacaktır.

BAŞARILI BİR İMPLANT TEDAVİSİ,UZMAN DİŞ HEKİMİ VE EKİP GEREKTİRİR.

İmplant tedavisi,diş hekimliğinde özel bir uzmanlık alanıdır,bu nedenle tedaviyi gerçekleştirecek olan diş hekiminin bu konuda eğitim almış,alanında uzmanlaşmış olması gerekir.

Cerrahi prosedürü yerine getirebilmek için ağız cerrahı,implantolog ya da periodontolog ve protez uzmanından oluşan bir ekip gerekmektedir aksi takdirde tedavi,başarılı bir sonuç yerine olumsuz durumlarla sonuçlanabilir.

TEK DİŞ EKSİKLİĞİNDE İMPLANT

Böyle bir durumda implantın en büyük avantajı,komşu dişlere aşındırma gibi her hangi bir müdahale yapılmamasıdır.Klasik köprü tedavilerine,komşu iki diş kesilerek üçlü bir köprü yapılır.

İmplant tan destek alınarak testorasyon yapıldığından komşu dişler, bu tedavide her hangi bir zarar görmezler.

Özellikle ön diş kayıplarında,estetik katkısının yanı sıra yumuşak dokuların korunması ve kemik dokusunun çökmesini engellemesi açısından önemlidir.