Türkiye’nin en büyük enerji santrali olarak bilinen Afşin Elbistan Termik Santrali sorunlarla gündeme gelmeye devam ediyor. Son olarak Afşin Elbistan A Termik Santrali ile Afşin Elbistan Linyitleri Kömür işletmesinin 20 yıllığına Çelikler Holding’in bünyesine girdiği haberlere konu olurken, sürecin şeffaf bir yapıda ilerlememesi tepkileri de beraberinde getirdi.

ÇELİKLER HOLDİNG’DEN İŞÇİ HAKLARI İÇİN GARANTİ ALINDI MI?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP’li Ali Öztunç, satış tutarı, devir öncesi çalışan işçi sayısı, işçilerin haklarının korunması adına garanti alınıp alınmadığı gibi önemli başlıklarda kamuoyu adına detaylı bilgilendirme talep etti.

Afşin-Elbistan Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri(AEL) Kömür İşletmesi’nin özelleştirilmesinin yıllardır gündemden düşmediğini belirten Öztunç, Bakan Dönmez’den şu sorulara yanıt vermesini istedi;

1- Afşin Elbistan Termik Santrali’nin ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nin Çelikler Holding’e devri yapılmış mıdır?

2- AFŞİN-Elbistan Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nin devri yapılmış ise hangi şartlarda devir gerçekleşmiş ve satış tutarı ne kadar olmuştur?

3- Santralde devir öncesi çalışan işçi sayısı nedir?

4- Taşeron ve sözleşmeli olarak çalışan işçilerin haklarının korunması yönünde Çelikler Holding’den bir garanti alınmış mıdır?

5- Kadrolu çalışan işçilerin başka kurumlara gönderilmesi konusunda bir çalışma var mıdır?

6- Afşin Elbistan Termik Santrali Türkiye’nin elektrik ihtiyacının ne kadarını karşılamaktadır?