TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Gençlik ve Spor Bakanlığı 2019 yılı bütçe görüşmelerinde söz alan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, çeşitli spor alanlarında her sene başarının giderek azalmasının sebebi olarak altyapı yetersizliğini ön plana çıkartırken, bu alanda AKP’li isimler tarafından Kahramanmaraş’a verilen sözlerin de tutulmadığının altını çizdi.

Öztunç komisyondaki konuşmasında şunları söyledi:

"GÖZ BOYAMAK İÇİN AÇILAN(!) BİR SALON"

"Seçim bölgem Kahramanmaraş’ta 12 Haziran günü yani seçimlerden on iki gün önce Andırın ilçesinde Gençlik Merkezi ve Spor Salonu’nun açılışı yapıldı ama o merkez hala faaliyette değil. Seçimden önce vatandaşın gözünü boyamak için açılan bir salon ama hala faaliyete geçmedi. Buna ilişkin bir çalışma yapılabilecek mi?"

"STAD SÖZÜNÜN TUTULMAMASININ SEBEBİ AKP PARTİ’NİN %58 OY ALMASI MI?"

"Aynı zamanda Kahramanmaraşspor’umuz var. Kahramanmaraşspor da geçtiğimiz hafta Konyaspor’u mağlup etti Ziraat Türkiye Kupası’nda. 2011 yılından beri Adalet ve Kalkınma Partisi’nin değerli milletvekilleri Kahramanmaraşspor’a stat sözü vermekteler ama hala stat yapılmıyor. Baktım, bütçenizde de Kahramanmaraş’a bir stat programı alınmamış görünüyor. Kahramanmaraş’a bir stadın yapılmamasının sebebi nedir, AK Parti’nin yüzde 58 oy alması mıdır? Çok oy aldığı için ‘buraya zaten hizmete gerek yok, ceketimizi göndersek bize oy veriyorlar’ mantığı mıdır? Aynı şekilde Elbistanspor’un da stadı yoktur. Bir ufak halı saha gibi bir şey yapıldı, al sana stat dendi, öyleye geçiştirildi."

"ÖĞRENCİLERİN SADECE %17’SİNE YURT İMKÂNI VERİLİYOR"

"Efendim, yükseköğrenim yurtlarına ilişkin olarak, öğrenci yurtlarının sadece yüzde 17'sine, öğrencilerin sadece yüzde 17'sine yurt imkânı veriliyor, yüzde 83'ü maalesef yurtlardan faydalanamıyorlar. Bunlara ilişkin Hükûmetin bir çalışması olacak mı? Öncelikle bunu sormak istiyorum."

"KLÜPLER KANARYA SEVENLER DERNEĞİYLE AYNI TÜZÜKLE YÖNETİLİYOR"

"Spor kulüpleri maalesef batak içerisindeler Sayın Başkanım. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi koca kulüpler, büyük paralarla uğraşan kulüpler maalesef Kanarya Sevenler Derneğiyle aynı tüzükle yönetiliyor. Bir yeni kanun çıkartmayı, kulüpler yasası çıkartmayı düşünüyor musunuz? Amatör spor kulüplerinin çok ciddi sıkıntıları var."

"ÖZERK OLDUĞU SÖYLENEN FUTBOL FEDERASYONUNA MÜDAHALE EDİLİYOR"

"2002 yılıyla kıyaslıyorsunuz Türkiye'yi. 2002 yılında Türkiye Dünya 2'ncisi olmuştu hatırlarsınız. Futbolda maalesef perişan hâle gelmiş durumdayız. 2002 yılında Dünya 2'ncisi oluyoruz ama bugün baktığımız zaman futbolda çok sıkıntılı günler geçiriyoruz. VAR sistemi geldi futbola, Süper Lig hakemleri hâlâ hata yapmaya devam ediyorlar. Merkez Hakem Kurulundan memnun musunuz, bunu da öğrenmek istiyorum.

Özerk olduğu söylenen Federasyon seçimlerine müdahale ediliyor maalesef. Müdahale edildiği için de siyasetten buraya başkanlar seçiliyor ve bunlar da verimli olmuyorlar. Sayın Saffet Sancaklı az önce "Kim getirdiyse 14 yabancıyı, futboldan ona el çektirin." demişti. Sayın Sancaklı burada yok ama el çektiremezler çünkü onu getiren Yıldırım Demirören'dir. Yıldırım Demirören'e de biliyorsunuz Doğan Grubunu satın aldırdı mevcut iktidar."

"SİZİN KARNENİZ SENEYE"

"Alpay Özalan, eski millî futbolcudur kendisi, geçmiş dönem bakanlarını eleştirdi ve dedi ki: "İlk kez sizin gibi bir bakan başarılı oluyor." Yani Adalet ve Kalkınma Partisinin eski bakanlarına da haksızlık yaptı. 2002'de Türkiye'yi 2'nci yapan Fikret Ünlü'ye de haksızlık yaptı. Refahyol Hükûmetinden, Millî Görüş'ten gelen bakanlara da haksızlık yaptı. Sayın Özalan muhtemelen Millî Görüş'ten gelmediği için o kadar detaylı hesaplayamadı ama ciddi bir haksızlık yaptı. Sizin karnenizin seneye verilmesi gerekiyor Sayın Bakan."

"BAŞARISIZLIĞIN SEBEBİ ALT YAPI EKSİKLİĞİ"

Efendim, sporun başarısızlığını belirleyen en önemli kriter olimpiyatlardır. Her geçen sene madalya sayımız azalıyor, bu da başarısız olduğumuzu gösteriyor. Bunun gerekçesi de Sayın Bakanım, altyapı eksikliğidir. Altyapının eksikliğinin giderilmesi gerekiyor diye düşünüyorum.

"KUMARHANELER DEVLET ELİYLE İŞLETİLİYOR"

"Bakın, pazartesi sayısal loto, salı şans topu, çarşamba on numara, perşembe süper loto, cuma, cumartesi, pazar iddia, her ayın 9'u, 19'u, 29'u millî piyango; maşallah, devlet resmen kumarhaneye dönmüş durumda, resmen kumar oynatılıyor. Türkiye'de kumarhaneler kapatıldı 1996 yılında, rahmetli Erbakan döneminde -Allah rahmet eylesin Erbakan Hoca'ya da- ama bakıyoruz bugün kumarhaneler devlet eliyle işletiliyor."

"SÜPER LİG’DE GÜNEY DOĞUDAN NEDEN KLÜP YOK?"

"Ve son olarak, Süper Lig'de Sayın Bakanım, bir tane Güneydoğu'dan futbol takımı yok. Geçmişte Siirtspor vardı, Batmanpetrolspor vardı, Diyarbakırspor vardı. Bunu bir soruşturuyor musunuz, neden yok acaba, bir eksiklik mi var yani sizin Bakanlığınızın değil, acaba devlet olarak bir yanlış mı yapıyoruz, bundan mı kaynaklanıyor?"