Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş Kahramanmaraş gündemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Ateş, ulusal kanallarda ve gazetelerde gündeme gelen Özel İdare Binası ve son günlerde Kahramanmaraş gündeminde olan Önsen köprüsü hakkında açıklamalarda bulunurken şunları dile getirdi:

''Kahramanmaraş ile ilgili ulusal basında bir güzel haber görmeye hasretiz. Kahramanmaraş'ın dondurmasıyla, biberiyle, tarihi dokusuyla, Germenicia'sıyla bir tek haber görmeye hasret olduğumu dönemde bir de bakıyoruz ki Türkiye'nin bütün ulusal kanallarında ve gazetelerinde 'Dünyanın en saçma binası yıkılıyor' haberiyle Kahramanmaraş gündemde.

Burada bulunan basın mensubu arkadaşlara bakıyorum. Hepsi, özellikleri büyüklerim o binanın nasıl yapıldığını çok iyi biliyorsunuzdur. O ihale sürecini çok iyi biliyorsunuzdur. Çünkü çok eski bir bina değil bu bina. Yapılalı çok uzun yıllar olmadı ve bu bina yapılırken bu kentin 5 yıllık Kahramanmaraş'ın 5 yıllık özel idare bütçesi bu özel idare binasına yatırıldı. Bu ne demek biliyor musunuz? 5 yıl boyunca o dönem köylere bakıyordu özel idare köy hizmetleri vardı. Hiçbir hizmet gitmedi Kahramanmaraş'a bu binaya gitti bütün paralar. O dönemde de iktidara yakın olanlar tarafından yapıldı, edildi hizmete açıldı.

Bir binaya da bin kere saçma bina derseniz bina saçma bina olur

Bir insana 40 gün deli derseniz deli olur. Bir binaya da bin kere saçma bina derseniz bina saçma bina olur. Ben o binayı kullanıyorum, gidiyorum, geliyorum. Orada yatırım izleme koordinasyon başkanlığı var en çok da oraya gidiyorum ve kaymakamlıklar var oraya gidiyorum.

Siz bilgisayara ne yüklerseniz o size aynısını verir, farklı bir şey vermez

Binanın saçmalığı eğer o boş alanlardan ibaretse inşaatta, imarda bir şey var arkadaşlar. Bir yoğunluk olayı var. Size diyor ki belediye, kardeşim bu arsanın üzerine şu kadar metrekare bina yaparsınız. Bu binayı ister dik yaparsınız İster az katlı yatık yaparsınız ama o metrekareyi geçemezsin. Bu binayı tasarlayan o dönemki mimar arkadaşlar da metrekareyi aşağıdaki değil yukarıda ya da bahçe bırakmamış orada bir boşluk alan bırakmış. Bina yapılırken dönemin ve hatta şu günlerin en kaliteli malzemeleri kullanılmış ve bana göre en sağlam binalardan bir tanesi. Biz bu binaya Google'da saçma bina saçma bina saçma bina diye yazdığımız için. Çünkü siz bilgisayara ne yüklerseniz o size aynısını verir, farklı bir şey vermez. Siz oraya dünyanın en ilginç binası olarak yazsaydınız dünyanın en ilginç binası yazdığınızda bu sefer yine bizim özel idare binası çıkıcaktı.

Hiç bir şey bilmiyorsanız buraları ofislere ayırın ofis ofis satın

Vesselam 5 yıllık bütçe buraya yatırıldı ve bu bina yapıldı ama biz bu binayı bir türlü kullanamadık. Dürüst olmak lazım, işletemedik bu binayı. Bir de Kahramanmaraş'ta pasaj ve iş hanı kültürü yok arkadaşlar. Bizim toplumumuzda pasaj ve iş hanı kültürü çok fazla gelişmemiş. Burada oturanlar, burayı idare edenler de bu binayı düzgün kullanamadığı için malesef bir ucube bina görünümüne kavuştu. Niye? Bakımsız, temizliği yapılmayan, gerekli yatırımları yapılmayan bir bina haline geldi. Oysa bu binada o ofisler o kadar güzel ki. Isıtması, soğutması düşünülmüş. İçerisinde lavabosu, banyosu, mutfağı olan ofisler vardı. 2014 yılında da bu gündeme geldiğinde biz dedik ki. Hiç bir şey bilmiyorsanız buraları ofislere ayırın ofis ofis satın. Mühendisler, mimarlar, avukatlar gelsinler buradan ofis alsınlar. Ofis olarak kullanalım. Madem bu binanın işletmesi devletin sırtına yük bunu bu şekilde yapalım dedik ama malesef işletemediğimiz için dünyanın en saçma binası olarak karşımıza çıktı.

Bu binanın yıkılması elzemse bunu gerekçeleri ile ortaya koyarsınız oturur konuş istişare ederiz, yıkılır. Ama ben bir inşaat mühendisi olarak teknik anlamda bakıyorum. Depreme mi dayanıksız bu bina? Hayır. Eğer yıkılacak bir bina arıyorsanız. Hemen özel idare binasının karşısında 5 yıl önce boşaltılan. Maliyenin boşalttığı, cürük raporu verilmiş bina var. Ve o bölgede 50 yıllık apartmanlar var. İnşaat anlamında da ekonomik ömrünü tamamlamış anlamda da ömrün tamamlamış binalar var. Oradan başlayabilirsiniz yıkmaya. Sakın sözlerim yanlış anlaşılmasın. Bir bütün projeden bahsediliyor o bölgeyle ilgili. İşte eski bayındırlık müdürlüğünden, Akbank'a kadar olan binaların yıkılması ve orada bir kent meydanı çalışması yapılması. Bu projeye itirazım yok.

Önsen Köprüsü üzerinde ısrarla durduğum bir konu

Önsen hem benim kendi bölgem Onikişubat'a bağlı bir bölge hem de üzerinde ısrarla durduğum Kahramanmaraş ile ilgili konulardan birisi Önsen Köprüsü. Orada yapılacak köprüler Kahramanmaraş'ın o bölgesinde yaşayanlara ciddi bir nefes aldıracak, ülke ekonomisine de çok ciddi katkı sağlayacak. Çünkü her gün binlerce araç geliyor ve binlerce araç gidiyor. Yolun kısalması demek daha az akaryakıt harcanması demek. Bu anlamda insanlar hem zamandan hem de akaryakıttan tasarruf edecek. Köprünün en son halinde büzler atılarak, büzlerin üzeri kaplama yapılarak orada bir köprü yapılmaya çalışılıyor. Biz bir türlü ders almasını bilmiyoruz millet olarak. Giresun'daki sel felaketini hatırlıyorsunuz değil mi arkadaşlar. Askerlerimizin şehit olduğu o dere üzerine konulan ve menfez yapmak yerine büz atılmış olan yeri de hatırlıyorsunuz değil mi arkadaşlar. Bir sel felaketinde aldı gitti ve görev başındaki askerlerimiz o menfezin üzerinde malesef sele kapılıp şehit oldular.

Memleketin faydasına işler yapalım

Anlamadığım şey şu, biz bir iş yapılmaya başlandığı zaman neden köklü çözüm bulmuyoruz. Bir an önce halkın gözünü de boyayalım. Seçim de yaklaşıyor aman oy kaybediyoruz kaygısıyla iş yapmayalım. Memleketin faydasına işlet yapalım.

Geçici çözümleri bir kenara bırakalım. Bu kentte kalıcı bir şeyler yapmaya çalışalım. Bunlar yapıldığı zaman da biz bunlara sonuna kadar destek oluruz.''