Son yıllarda Türk Silahlı Kuvvetlerine ait savaş uçağı, eğitim uçağı ve helikopterler kazalarında büyük bir artış olduğunun gözlenmekte olduğunu belirten CHP’li Ali Öztunç, “Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kayıtlı uçak ve helikopterlerin bu kadar sıklıkta düşmesi, uçak ve helikopterlerin kullanım ömrünü tamamladığı (Metal yorgunluk) düşüncesini akıllara getirmektedir” dedi.

“SANCAKTEPE’DE DÜŞEN HELİKOPTERİN DÜŞME SEBEBİ NEDİR?”

“Bu kazalara bu gün bir yenisi eklenmiş, İstanbul Sancaktepe'de düşen helikopterde 4 askerimiz şehit olmuştur” ifadelerini kullanan Öztunç, kamuoyu adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan şu kritik sorulara yanıt istedi;

1-Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kayıtlı bulunan ve halen kullanılan eğitim uçağı sayısı kaçtır? Bu uçaklar hangi tarihte, nereden ve kaç tane satın alınmıştır? Uçakların üretim tarihleri ve modelleri nedir?

2-Son on yılda düşen savaş uçağı, helikopter ve eğitim uçaklarının modelleri ve üretim tarihleri nedir? Bu uçak ve helikopterler hangi ülkelerden satın alınmıştır?

3-Son on yılda meydana gelen Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçak ve helikopter kazası sayısı kaçtır? Bu kazalardaki can kaybı sayısı nedir? Yabancı ülkelerin silahlı kuvvetleri ile kıyaslandığında, Türk Silahlı Kuvvetler bünyesindeki uçak ve helikopter kazalardaki oran nedir?

4-Türk Silahlı Kuvvetleri’nin elinde son on yılda meydana gelmiş uçak ve helikopter kazalarının sebeplerine ilişkin istatistikî bilgi var mıdır? Varsa bu istatistikî bilgiler nelerdir?

5-Düşen uçakların pilotaj hatasından kaynaklanması nedeniyle pilotlara veya ailelerine zimmet çıkarılmakta mıdır? Pilotların can kaybı veya sakatlanmaları durumunda ailelerine herhangi bir nakdi yardım veya tazminat ödenmekte midir?

6-Son olarak İstanbul Sancaktepe'de düşen ve 4 askerimizin şehit olduğu kazada kullanılan askeri helikopterin düşüş nedeni nedir? Modeli ve üretim tarihi nedir? Kaç yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kayıtlıdır?

7-Bu kadar çok Askeri uçak ve helikopterin düşmesi üzerine, Bakanlık olarak genel bir inceleme, araştırma ve soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz?