KANAL MARAŞ / ÖZEL HABER

Kahramanmaraş’ın kuyumculuk anlamında marka değerini ve 2018 yılında bitecek “Altın Şehir” işyerleri hakkında bilgiler veren Öz, Kahramanmaraş’ın sektörü büyük bir katma değer kattığını söyledi. Ermeni ustalardan bu işi öğrenerek nesilden nesile aktarılar kuyumculuk sektörü, bine yakın atölye ile serüvenine devam ediyor. Ağırlıkla 22 ayar üzerine çalışan kuyumcular 8 ve 14 ayar altını da işleme kapasitesine sahip. Teknolojinin gelişimi ile büyük firmalara fason üretim yapan Kahramanmaraş’ın yeni hedefi ise kendi markasını çıkarak sektördeki payını büyütmek.

Konu hakkında bir açıklama yapan Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz: “Kahramanmaraş Kuyumculuk sektörü İstanbul’dan sonra en büyük üretici konumunda. Katma değer ve istihdam sağlayan sektörlerden bir tanesi. Şu anda Kahramanmaraş’ta ve Türkiye genelinde düğün sezonunu açılması ile birlikte, Kahramanmaraş’ta ki imalat sektörü, çok hareketli günler yaşıyor. Bu hareketlilik ilimizde büyük bir katma değer yaratmaktadır”dedi.

İMALATÇIMIZ ÇALIŞIYOR
“Şu anda da imalatçılarımız gecesini gündüzüne katarak, özveri ile ürünlerini Türkiye’nin her tarafına ürünlerimizi gönderiyor” diyen Öz şöyle konuştu: “Yoğun bir çaba içerisindeler, özveri ile çalışıyorlar. Sektörün içerisindeki insanlar biliyoruz ki çalışmayı seven, hassas, incelikleri olan ve çok özel ürünler üreten, her yıl yeni bir ürün yelpazesini geliştiren kişilerdir. Bu ürünlerimiz hem düğün yapacaklara hem de sektöre yeni bir ivme kazandırıyor. Özellikle Haziran- Ağustos ayı içerisinde çok hareketlilik yaşıyor. Umarım bu hareketlilik olabildiğince uzun sürer. Kahramanmaraş’a ve Türkiye’ye katma değer acısından iyi şeyler kazandıracağını umuyorum.

TELKARİ ÜRETİMİ MEVCUT 
Kahramanmaraş özellikle Mardin bölgesindeki telkâri’den farklı olarak daha ince telkâriler  eski ustalarımız, biz ve bizden önceki dönem ustalar tarafından yoğun bir şekilde işleniyordu. Zaten o telkâriyi yapan pek kalmadı. Yapsa da, emeğinin karşılığını alamıyorlar. Onun için sektör ister istemez makineleşmeye kaydı. bugün dünyada hangi makineler varsa Kahramanmaraş’ta da o makinalar var. Hem Kahramanmaraş’ta bölgesel ürünler, Maraş burması, Adana burması, Tarsus burması diye tabir ettiğimiz bölgesel ürünleri de üretiyoruz, onun dışında gerçekten dünyada son dönemlerde çok iyi tasarlanmış, çok iyi modelleri de yapabilme kabiliyetimiz var. Alt yapımız, donanımımız buna hazır. İhracat yapan firmalarımız da var.

ULUSAL MARKA ÇIKACAK
Ulusal markalara çıkabilecek firmalarımız var. Ama ulusal marka olmak kolay değil. Hele hele Kahramanmaraş’ta yaşayarak, Kahramanmaraş’ta üreterek ulusal firma olmamız çok zor. Her nedense altın işinin merkezi İstanbul. Fabrikanı veya pazarlama üniteni İstanbul’a taşımadığın zaman bir ulusal marka olma şansın biraz zor gibi. Ama inşallah altın şehri bitirdiğimizde biz Kahramanmaraş’ı üretilen ürünlerin tamamını ulusal marka yapmak istiyoruz. KSÜ ile bir protokol imzaladık. Buna göre Kahramanmaraş altın şehirde üretilen ürünler kalite kontrol, ayar denetiminden geçerek kullanılacak. Bu durumda ulusal bir marka anlamına geliyor. ürünlerimizin tamamını biz ulusal marka yapıyoruz”

(Haber: Mustafa Kılınç/Kamera: Kurtuluş Karaaslan)