Güçlünün değil haklının yanında olan kanalmaras.com gündeme ilişkin konuları kamuoyuna sunmaya devam ediyor. Önceki gün Ekrem Karaoğlan’ın amatör spor kulüplerine yapılan malzeme yardımında usulsüzlük iddialarının gündeme gelmesinin ardından BŞB spor şube müdürlüğünden yazılı açıklama yapıldı.

Yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi: 
"Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü olarak 21/02/2017 tarihinde yapılan 2017/25333 ihale kayıt numaralı Spor Malzemesi Alımı İhalesinin Ekrem Spor Tarafından manipüle edilmesi kamuoyunu yanlış yönlendirmesi haksız ve mesnetsiz iddiaları üzerine Büyükşehir Belediyemizin Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü konuya açıklık getirmesi amacıyla bilgileri kamuoyu ile paylaşmak gereği duyulmuştur. 

Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü kurulduktan 21 Şubat 2017 tarihine kadar yapmış olduğumuz ihalelerde bu  2 firma sürekli ihalemize girmiş, ihale komisyonumuzun aldığı kararlara sürekli itiraz edilmiş, olur olmaz sudan sebepler bahane edilerek süreç uzatılmaya çalışılmıştır. Süreç uzadıkça kulüpler aleyhimize kışkırtılmış, Büyükşehir Belediyemizin asli görevi yapılması güçleştirilmiş malzemelerin zamanında dağıtılmamasına azami gayret sarf edilmiş, Büyükşehir Belediyemiz Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğünü  kamuoyunda itibarsızlaştırma için her türlü hamle yapılmış komisyonumuz suçlanmış tahminlerle dilekçeler verilmiş, velhasıl süreci kilitlemek için her türlü şark kurnazlığı yapılmış kamuoyu yanıltılmaya çalışılmıştır. Velhasıl her geçen süreçte ilgili firmalar birbirleri ile olan rekabette üste çıkmak için Büyükşehir Belediyemizi suçlamışlardır.

21 Şubat 2017 söz konusu ihaleye 3 istekli teklif vermiş ve bir istekli numune getirmediği için elenmiştir. Diğer iki firmanın numuneleri ihale esnasında açılarak komisyonumuz genel incelemesini yapmış, fotoğraflanmış ve idarenin numuneleri ile aynı olduğu kanaatine varılmış ve tutanak altına alınmıştır. İhale itiraz süresi aşamasında Ekrem Spor firması yasal itiraz sürelerinde dilekçe vermiş ve söz konusu dilekçeye yasal sürede cevap verilmiş ve ihalede kamu yararı gözetilerek en düşük teklifi veren Lider Sport – Sadi Canlıya verilmesine komisyonumuzca karar verilmiştir, ihale karara bağlanmıştır.

Komisyonumuz ihalelerde tarafsızlığını korumuş gerekli rekabet ortamını oluşturmuş, kamu yararına harfiyen uymuş ve ihaleleri yaklaşık maliyetlerin çok altında vererek Kamuyu zarara uğratmamıştır.
Daha önce yapmış olduğumuz 2 ihalede de Komisyonun aldığı kararlar beğenilmemiş konu Kamu İhale Kurumuna kadar gitmiştir. Bu iki ihalenin kararını Kamu İhale Kurumu İhale komisyonunun aldığı kararı doğru bulmuş, Ekrem Sporun Aleyhine karar vermiştir. Ancak ilgili firma kararı KİK vermesine rağmen sürekli karalama kampanyalarına devam etmiş Büyükşehir Belediyemizi suçlamıştır. 

İDDİA 1:
1-Futbol Maç Kramponu hakkındaki iddialara cevap; Teknik Şartnamenin 1. Maddesindeki krampon ile ilgili   ‘İdare tarafından belirlenen numune krampon istekliler tarafından görülerek aynısı yada örnek numune ayarında krampon olacaktır’ maddesi uyarınca söz konusu Futbol Maç Kramponu örnek numuneye eşdeğer kalitede olduğu değerlendirilmiştir. 

Almış olduğumuz Futbol Maç Ayakkabısının teknik özellikleri bakımından teknik şartname ile karşılaştırıldığında birbirleriyle örtüştüğü tespit edildiği aşağıda belirtilmiştir.
Kuru çim zemin kramponları ıslak ancak nadiren çamurlu olan kısa çimli sahalarda kullanılmaya uygundur.

Sentetik deri üst kısım dayanıklılık sağlar.

Üst kısımda bulunan agresif, kabartma yatay çıkıntılar sürtünme oluşturarak top kontrolünü artırır.

Tam boy TPU plakası dayanıklılık ve tutuş sağlar.

Şekillendirilmiş delikli taban astarı, krampon basıncını azaltmaya yardımcı olan düşük profilli yastıklama sağlar.

Açılı krampon çivileri, ani hızlanmaları kolaylaştırmak için hızlı girecek ve çıkacak şekilde tasarlanmıştır.

Nike Mercurial Vortex III (FG) Erkek Kuru Çim Zemin Kramponu, kabartma çıkıntılı sentetik deri üst kısım ve tam boy TPU plakayı bir araya getirerek günümüzün tempolu maçları için gereken uyumu, teması ve tutuşu sağlar.

Teknik şartnameye bakıldığında da; 

‘Fevkalade top dokunuşu sağlayan, yumuşak ve esnek sentetik deri üst yüzey malzemesi Ayakkabı boyunca uzanan, yenilikçi TPU dış taban, Ayakların şeklini alarak mükemmel bir uyum sunan ayakkabı kalıbı,Sentetik çim sahalarda kullanılan Artificial-Grass(AG) vidaları.

Hafif yapay-çim plakası çevre uzunluğu çekiş gücünü arttırmak için alçak profilli ve ikincil çivilere sahip olacaktır. Bu tabakadaki çivilerin içi boştur ve topuk yastıklaması sağlayacaktır. Yapay-Çim tabakası ekstra esnek boşlukları ile maçlar esnasında hızlı geçişlerde yanal desteği ve sağlam kavrayışı arttıracaktır. Kuru-Islak ve Suni çimde uygun altı sabit dişli, dayanıklı, topuk korunası ve bağcıklı olacaktır. Esnek plaka ayağınla birlikte hareket ederek destek,tutuş ve rahatlık sağlayan taban olacaktır.Turuncu,yeşil,siyah,beyaz ve mavi renklerinden olacaktır. Numaralar 34-35-36-37-38-39-40-40,5-41-41,5-42-42,5-43-44-45 ) İdare hangi numaradan kaç adet olduğunu daha sonra firmaya bildirecektir.’

İdaremizin teknik şartnamesine firmaların her yıl farklı şekilde ayakkabı üreteceği hesap ederek ‘ İdare tarafından belirlenen numune krampon istekliler tarafından görülerek aynısı yada örnek numune ayarında krampon olacaktır maddesini eklemiş, teknik şartnamede Sentetik çim sahalarda kullanılan Artificial-Grass(AG) özelliğinin yanında diğer firmanın vermiş olduğu numunede kuru ıslak ve suni çime uygun olduğu anlaşıldığından ihaleyi alan firmanın kramponu ile idarenin numunesinin renk farkı ve üretim yılı dışında kalite bakımından birbirine eşdeğer krampon olduğunu kabul ederek ihaleyi karara bağlamıştır.

Futbol Maç Kramponu için idare tarafından belirlenen yaklaşık maliyet 212,00 TL’dir.

Lider Sport- Sadi CANLI’nın vermiş olduğu resmi teklif 118,00 TL’dir.

Ekrem Sporun vermiş olduğu resmi teklif 135,00 TL

NOT: Ekrem Sporun iddia ettiği gibi ayakkabıların fiyatları ne 220,00 TL ne 180,00 TL ne de 160,00 TL’dir. İdaremiz yaklaşık maliyeti 212,00 TL olan ayakkabıyı 118,00 TL ye alarak mı devleti zarara uğratmıştır? Bu konuda takdiri kamuoyuna bırakıyoruz.

İDDİA 2:
Güreş ayakkabısı hakkındaki iddialara cevap; Güreş ayakkabısı ile ilgili ihaleye giren iki firmada teknik şartnameye uygun idarenin numunesi ile aynı kalite aynı marka güreş ayakkabısı vermiştir. İdaremiz şartnameye uygun olarak bu alımı gerçekleştirmiştir.
Ancak Ekrem Sporun iddia ettiği güreş ayakkabısı depomuzda daha önceki yıllardan kalan güreş ayakkabısıdır. Ekrem spor bu ayakkabıyı yeni alınmış gibi göstererek kamuoyunu yanıltmış ve iftira atmıştır. Yapılan sadece depomuzdaki önceki yıllardan kalan güreş ayakkabılarının amatör takımlarımıza dağıtımıdır. İhalede alınan mevcut 200 güreş ayakkabı depomuzda olup,  komisyonumuzca teslim alınmıştır.
NOT: İdarenin numunesi ile alınan malzemenin numunesi aynı olduğu görülmektedir.

Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur”