Kim oldukları bilinmeyen Fahri Trafik Müfettişleri (FTM) Kahramanmaraş’ta can yakmaya devam ediyor. Bakanlık koordinatörlüğünde tamamen gönüllülük esasına göre görev yapan fahri trafik müfettişleri (FTM), normalde kurallara uymayanlara yazması gereken cezaları, 30 saniyelik işi olan ve yol kenarına araç durduranlara kadar yazmaya başladı. 1997 yılında başlayan Fahri Trafik Müfettişliği 22 yılda 4 milyon 137 bin 143 sürücüye ceza keserken trafikte acil bir iş için yol kenarına bırakmış araçlara bile ceza yazmaya başladı. Abartı araçları bile görmezden gelip tamamen iyi niyetle durdurulmuş araçları gözlerine kestiren FTM’lerden toplumun her kesimi rahatsız hale geldi.
Kahramanmaraş’ta son iki ay içerisinde özellikle hemşire, doktor, emkli, çiftçi kısacası toplumun her kesimi FTM’lerin deyim yerindeyse gazabına uğramış durumda.

FTM NEDİR
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre; Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle Eylül 1997'den itibaren görev yapan 'Fahri Trafik Müfettişleri', bugüne kadar kuralları hiçe sayan tam 4 milyon 137 bin 143 sürücüye ceza yağdırdı. Resmi verilere göre; Türkiye'de halen 20 bin 287 FTM, gönüllük esasına göre görev yapıyor. Kırk yaşını tamamlamak ve üniversite mezunu olmak gibi bir dizi şartları taşıyan örnek sürücülerden seçilen ve herhangi bir ücret almayan fahri trafik müfettişleri, en çok; 'kırmızı ışıkta geçmek, trafiği aksatacak şekilde şerit değiştirmek, ters yola girmek, dönüş kurallarına uymamak, trafiği aksatacak şekilde park etmek, güvenli takip mesafesini korumamak, gereksiz yere korna çalma' gibi kural ihlallerinden ceza yazıyor.