AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanlığı tarafından Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı gerçekleştirildi.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın yanı sıra AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, İmran Kılıç, Cihat Sezal, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici ile ilçe belediye başkanları, gençlik kolları başkanı ve teşkilat mensupları katıldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör burada yaptığı konuşmasında bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında hakkında çıkan haberlere yönelik açıklama yaptı.

Başkan Güngör yaptığı açıklamada şunları söyledi;

Bugün bir araya geldiğimiz il danışma meclisimizin de hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tabi seçimlere müstakim farklı ortamlarda bir araya geldik. Ama öyle tahmin ediyorum ki seçimlerden sonra en geniş katılımlı parti toplantımızın bu olduğunu düşünüyorum. Bu vesile ile seçimlerde aldığımız sonuçtan dolayı teşkilatımızın her bir ferdini yürekten kutluyorum. Başta liderimiz Recep Tayip Erdoğan olmak üzere Kahramanmaraş'ta bu seçimde birlikte çalıştığımız başta sayın Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal, İçişleri Komisyonu Başkanımız Celalettin Güvenç, Milletvekilimiz Ahmet Özdemir, Milletvekilimiz İmran Kılıç, Milletvekilimiz Mehmet Cihat Sezal, Milletvekilimiz Habibe Öçal, İl Başkanımız Ömer Oruç Bilal Debgici ve teşkilatımız her bir kademesinde görev almış ismini sayamadığım her birini ayrı ayrı kutluyorum. 

Değerli AK Parti ailesi 31 Mart'ta yapmış olduğumuzun seçimlerin sonucu başarı bir şahısa ayit değildir. Bu başarı Başta liderimiz Recep Tayip Erdoğan olmak üzere tüm teşkilatlarıma aittir. Ve en büyük başarı da Kahramanmaraşlı hemşirelerimize aittir. Tabi bu arada Cumhur ittifakımızın Milliyetçi Hareket Partimizin (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçelinin katkısını da inkar edemeyiz. Burada İl Başkanımız Ertuğrul Doğan ve teşkilatına da yürekten teşekkür ediyorum. 

Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle inşallah Cumhur İttifakı bundan sonra da aynı şekilde, aynı kararlıkta devam edecektir. 

Değerli Hemşehrilerim tabi bugün İl danışma Meclis toplantısındayız. Ben göreve geldikten sonra neler yaptık, neler yapmak istiyoruz, ne eksiğimiz var onlardan kısaca bahsetmek istiyorum.

'Bize hemşehrilerimiz güvendi ve yetki verdi'
Bi defa peşinen şunlardan bahsetmek istiyorum bize hemşehrilerimiz güvendi ve yetki verdi. Biz şikayet etme makamı değiliz, biz sorun üretme makamı değiliz, biz çözüm makamıyız. Önümüzdeki süreçte aynı şekilde aynı kararlılıkla aynı koordinasyonla önümüzdeki süreçte şehrimizin sorunlarını inşallah birer birer çözeceğiz. 
Bu konuda hiçbir şikayetimiz, hiçbir bahanemiz yok.

Fakat tabi ki bu ihtiyaçların her birini belki hemşehrilerimizin istediği süreç içerisinde çözemeye biliriz. Bunların mutlaka bir zamanı, takvimi, önceliği olacak.

Göreve geldiğimizden itibaren bir taraftan teşkilatımızı yeniden revize ederek bir taraftan da şehrimizi hem merkez, hem ilçe, hemde mahalle düzeyindeki ihtiyaçlarını birer birer tespit edeceğiz. Şuan beşyüz onbir başlıkta bütün şehrimizin ihtiyaçları bizim sorun havuzumuzda, ihtiyaç tablomuzda yer alıyor.

Bu hafta bir adım daha ileri gidecektik ama iki gün bu program ortaya çıktı. Ve bu ihtiyaçları öncelendirmek, projelendirmek ve maliyetlendirmek üzere arkadaşlarımız çalışıyor. Bu ihtiyaçların önceliklendirmesin de öncelikle Milletvekillerimiz, Meclis üyelerimiz, Belediye Başkanlarımız ve parti teşkilatımız olmak üzere muhat tap paydaşlarımız, kuruluşlarımızla da üst düzeyde bir istişare yapılıp bunlar önceliklendirilecektir. Bunu bir ay içerisinde sonuçlandırıp önümüze bu takvimi koyup buna göre hareket edeceğiz.

İzin verirseniz bu süreç içerisinde yaptığımız bazı konuları sizlerle paylaşmak istiyorum. Ve şunun altını çizmek istiyorum; söylediğim hiçbir kimse eleştiri değildir geçmişe dönük şöyle olsaydı böyle olsaydı değil sadece durumumuzu ortaya koymak için ifade edeceğim şeyler var. 

Öncelikle teşkilatımızı gözden geçirdik tabi ki her bir kişinin yöneticinin bir başkasına göre farklı özellikleri olabilir. Bu doğaldır ama yönetimin temel ilkeleri değişmez. Biz bunları yaparken yönetimin evrensel kurallarına ihtiyaçlara göre bir organizasyon oluşturmaya çalıştık. Ve Büyükşehir Belediyesinde 32 olan birim sayısını, Kaskide de 9 olan birim sayısını 7'ye düşürdük.

Toplamda 18 birim azaltmış olduk. Bunun Belediye'ye yıllık sağlamış olduğu tasarruf üç milyon (3.000.000) TL.

2014 yılında 4000 devirle beraber, KASKİ'yle beraber Büyükşehirde 4014 personel mevcutken devir aldığımızda  4627'ye çıkmış arada 613 kişi ilave personel alınmış personel giderlerimizin bütçeye oranı %44 yani Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin gelirinin %44'ü personel giderine gidiyor. 

Şimdi daire Başkanlarına veya yönetici kadrolarına yapmış olduğumuz atamalarda kısıtlı da olsa dışarıdan getirdiğimiz yabancı getirdiğim hakkında eleştiriler var.

Ben hiçbir şekilde dışarıdan, içeriden hiç bir şeyim yok. Eğer bir görevi kim daha iyi yapıyor ise onun ehli ise nerede olursa olsun böyle bir takıntım yok. Ama Kahramanmaraş'ta belirli çevrelerde bu şekilde eleştirilerde tarafımıza geliyor. 2014-2019 yılı arasında 10 tane Büyükşehir Belediyesindeki yönetici Kahramanmaraşlı olmayan getirilmiş. Şuana kadar bizim getirdiğimiz 4 kişi ve getirdiğimiz çoğu'da Kahramanmaraşlı. Burada geçmişte Fatih Bey'ide eleştirmiyorum kesinlikle bu da bir tercihtir. Kim işin ehli ise o gelir ve görevini yapar. Kaldı ki bizim getirdiğimiz kişiler bana Belediyeciliğin kitabını yazar, şöyle yazar bu kitap gibi değil falan gibi eleştiriler var. Getirdiğimiz yöneticileri de geçici getiriyoruz Belediye kanununda böyle bir imkan var.

Yarin bir gün biz istemezsek, kendi istemezse, kurum istemese veya gelen bir Belediye Başkanı istemesse aynen kurumuna geri döner. Bu Belediyede Kalmaz böylede bir usulle getiriyoruz. Yine personel alımıyla ilgili şuana kadar dışarıdan sıfırdan bir personel aldık. O da şoför canımı güveniyorum ve KASKİ'ye sözleşmeli personel aldık. Türkiye'de ilk defa sözleşmeli personeli sınav yapan Belediye Kahramanmaraş Belediyesidir. İnşaat mühendisi Elbistan  Kaski şube müdürlüğüne İnşaat mühendisi alacaktır. Burada hukuken akrabamdan da alabilirim tanıdığım dosttan da alabilirim. Ne yaptık ilanı takip ettiyseniz Kahramanmaraş KASKİ inşaat mühendisi alacaktır. Ya KPSS'den 70 puan veya 100 üzerinden 70 diploma puanına sahip olma, Kahramanmaraşlı olma. Bakın zaten birçok kişiyi elediniz 15 kişi müracaat etti ve mülakat yapıp 1 tane kardeşimizi aldık ve Elbistan KASKİ şube sorumlusu yaptık. Şimdi bir diğer husus sosyal dengeyle ilgili gerek kurum içinde gerekse basın camiasında farklı olumsuz yorumlar yapılıyor. Bunuda açıklamak zorundayım  değerli hemşehrilerim bakın bizim verdiğimiz benim kesemden gitmiyor, cebimden gitmiyor ama sizin cebinizden gidiyor. Buradaki hemşehrilerin cebinden gidiyor. Sosyal denge tazminatı kanunda düzenlenmiş maaşa ilaveten verilen bir paradır.

Bu günkü üst limiti de 1250 TL'dir yani maaş dan hariç 1250 TL isterse Belediye çalışanlarına verebiliyor. 

4700 civarındaki KASKİ ve Büyükşehir personelinin 1000 civarı buna hak kazandı diğer taşeron işçilere bu verilmiyor, sözleşmeli memurlara veriliyor. 5 yıllık süre içerisinde en üst limitten sosyal denge tazminatı verilmiş ve sosyal denge tazminatı sözleşmesi 2 yıllık süreyle yapılabilir.

Verilme koşulları şu;

'1- eğer sizin personel gideriniz %30'u geçiyor ise sosyal denge tazminatı veremezsiniz.'

2- 'Eğer sizin geçmişe dönük vergi ve SSK borcunuz varsa yine veremezsiniz. Eğer sizin geçmişe dönük personele borcunuz varsa yine veremezsiniz.'

Bizde üçü'de var. Yasal olarak bizim personele sosyal denge tazminat verme hakkımız ve yetkimiz yok. Ama biz riski üstlenerek bir kademelendirme yapmak şartıyla herkese aynı değil. Daire Başkanları yüzde 80, Şube müdürlerine yüzde 50, teknik personele yüzde 40, itfaiye ve zabıta personeli zaten ilaveten 420 TL fazla çalışma aldığı için onlara yüzde 10 diğer personele yüzde 35 şekliyle verdik ve 1 Nisan itibaren uyguladık. Sosyal denge tazminatı vermediler yalanı yalan oğlu yalandır. Bundan sonra da bakın birkaç rakam paylaşmak istiyorum taşarondaki benim mühendisim 3 bin 300 TL para alıyor. Ama ilkokul mezununu küçük görmüyorum. Zabıta ve itfaiye memuru 5000 lira alıyor.

Şimdi zabıta itfaiye 4000 alıyor taşarondaki mühendiste 3300 lira alıyor. Bunu da bilgilerinize arz ediyorum. Hiçbir şekilde mazeret üretmeyeceğiz ve Kahramanmaraş'ın sorunlarını ilçe Belediyelerimizle üst düzey koordinasyon içerisinde inşallah birer birer çözeceğiz. Kaynak da üreteceğiz ama bizim hangi ortamda iş yaptığımızı sizlerle paylaşmak istiyorum. 2014 yılında Büyükşehir Belediyesi'nin gelir bütçesinin yüzde 42'si kadar borç yükü varken bugün bütçesinin yüzde 200'ü kadar bir borç yükümüz var. Bununda yüzde 75'i Banka kredisi yüzde 75'in yüzde 80'ide 3 yıl içerisinde ödenecek banka kredisi. Bu yıl bütçemizin yüzde 90'ı personel ve kredi artı faiz ödemesine gidiyor. Yüzde 10'luk kısmı da piyasa ve mütahit borcumuzu karşılamıyor. Şimdi önceliklerimiz biri bu mani yapı pozitif tarafa döndürmek. Peki ne yapmak istiyoruz bi defa israfı minimize etmeye çalışıyoruz. Burada gördüğümüz bildiğimiz hususları kaynakları etkin kullanacağız israfı minimize edeceğiz. Sıfırlama iddiası belki büyük bir iddia göremediğimiz bilemediğimiz olur. 

100 milyona yakın vergi, SSK borcumuza gayrimenkullerimizi önerdik bu süreçi takip ediyoruz bunlardan biran önce kurtulmamız gerekiyor.  sayın Cumhurbaşkanımıza'da arz ettim bizim banka kredi borçlarımızın ödenebilir bir vadeye yayılması 5,6 yıl veya uzun vadeli yayılması ve ödenebilir bir aşamaya getirilmesi. Bir diğer husus da Büyükşehir Belediyeler arasındaki genel bütçeden dağıtılan pay adaletsizliğinin , adaletli hale getirilmesi. Burada da şunu paylaşmak istiyorum sayın Genel Başkan yardımcımızın da bilgisi var Belediyelerle ilgili, yerel yönetimlerle ilgili yılbaşına kadar Genel Başkan yardımcımız Mehmet Özhaseki'ye hazırlayın bu çalışmalara mütaliplerde dahil diye bir talimatı olmuş Partimizde benim Başkanlığımda bir komisyon kurdu. Yılbaşına kadar bu sereçi tamamlayıp sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz.

Burada bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Bakın KASKİ'de dahil tabiki Belediyemiz ve KASKİ'miz araçlarının büyük bir kısmını kiralama yöntemiyle yapıyor. Bu doğaldır hesap kitap işidir bakarsınız kira uygunsa kira mülkiyetse mülkiyet yaparsınız. 484 aracı yeni yılda 352'ye indirdik. Azaltılan araç sayısı 132 tane ve bunların çoğu da şube müdürü ve emsallerine sınırsız kullanımlı ve sınırsız akaryakıtlı hizmet aracıydı buradaki araç tasarrufumuz yıllık 5.4 Milyon TL ve basın'da şunu yazıyorlar biz 100 araç idade etmişsik ikbin araç almışız insaf bunu yazanlarda biliyor nasıl olduğunu.

SUYA ZAM İDDİALARINA YANIT
Su ve Kanalizasyon hizmetleri burada suya zam yaptığımız en pahalı suyu Kahramanmaraş içtiği gibi söylemler söylendi. Biz suya zam yapmadık Fatih bey burada 2017 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi su tarifesini düzenlemiş anormal de değil gayet makul ve her yılda enflasyona göre güncellenmesi yönünde bir karar almış. Ocak 2009'da seçim süreci başladığı için enflasyona duyarlı olan kısmını Nisan 30'a kadar durdurmuşlar o tarihte enflasyon kısmı yürürlüğe girdi. Sanki bizim suya zam yaptığımız şekliyle bir algı yaratılmaya başlandı. Bugün Kahramanmaraş 30 büyükşehir içerisinde en ucuz su veren ÇTV'de dahil 5. Büyükşehir Belediyesidir. Yani 25 Belediye'den daha ucuz su veriyoruz.

TARİHİ MARAŞ KALESİ
Tarihi Maraş Kalesi burada kıyamet koparıldı algı yapıldı. Kale 1970 yılında Belediye'ye tahsis edilmiş Kültür Bakanlığı tarafından 50 yıllığına 2017 yılında Kültür Bakanlığı bunun bana geçiş tahsisini geri yap ben buranın restorasyonunu ve çevre düzenlemesini yapacağım Belediye'de tahsis etmiş. Restorasyonunu yapmış çevre düzeni kısmını bir türlü yapamamış. Kamuoyu baskısı olunca bunu siz alın siz yapın şeklinde bir süreç başladı bizde kalenin geri tahsilini aldık şuan çevre düzeni projesini kurula sunduk kuruldan gelir gelmez 1 ay içerisinde bunun çevre düzenini yapmış ve hizmete açmış olacağız.

KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kentsel dönüşüm zor bir süreçtir burada 2 Belediye Başkanlı bir süreç başlatmıştır. Buranın sonuçlanmaması bir imkan sorunudur. 3000 Bağımsız bölümün dönüşmesi gerekiyor. Büyük bir maliyet, büyük bir hukuki süreç vardır. Ve rezerv alanı ön görülmüş oraya temel atılmış anlaşılan ailelerle tabi bazı imkanlar süreç istediği gibi gitmemiş. Buna da Milletvekillerimizin girişimiyle Çevre Bakanlığımızla görüştük süreci TOKİ'ye devretme sürecimiz devam ediyor inşallah bunu TOKİ'ye devrettiğimizde bu süreçte daha hızlı işleyeceğini tahmin ediyoruz.

ÇİN KARDEŞLİK PROJESİ AÇIKLAMASI
Geçtiğimiz hafta Çin'le bir ön kardeşlik tabaka anlaşma imzaladık. Kıyamet koptu yazıp çiziyorlar bakın biz Belediyeler olarak Belediye kanununda kardeş şehir ilişkisi diye bir başlık vardır. Burada şöyle olmuyorsun gidip kardeş falan olmuyorsun bunun hukuki ifadesi kardeş şehir ama anlamı şu iki tane şehir çeşitli vesilelerle bilgi, tecrübesini paylaşmak buna karşılıklı ilkesine göre Ülkenin dış Politikası önceliklerine karşı yapılan bir iştir. Ve burada Dış işleri Bakanlığı izni gerektirir. Bizim buradaki iş adamlarımızdan Çin'de önemli faaliyetleri olanlar var. Çin'le Türkiye arasındaki ticaret hacmi 23 Milyar Dolardır 3 Milyar biz satıyoruz 20 Milyar onlar bize satıyor. Şuana kadar 40 tane Türkiye'den şehir Çin'de kardeş şehir var daha ön münakalat da değil bizzat sonuçlanmış olan. Kim bunlar, Gaziantep hep burada diyorlar ; Ya Gaziantep uçtu gitti kaçtı Maraş şöyle oldu. Gaziantep Uygur Türklerine zulme destek mi vermiş oluyor. Konya, Ankara, Balıkesir, İstanbul bunların hepsinin Çin'le Kardeş şehir ilişkisi var. Bunlarla direk kardeş olmuyorsunuz. Kardeş şehir ilişkisi kurmakla da Ülkelerin Politikalarını kabul etmiş olmuyorsunuz. Bizim de kardeş şehrimiz var ne kadar buraya ziyaretçi geliyor? Turist gelmiyor Maraş tanıtılmıyor gibi bir sürü şey söyleniyor ama burada da kıyamet koparılıyor. Burada Çin'in Politikasını tavsif ettiğimiz anlamına gelmiyor bu süreç devam ediyor bu bir devlet politikasıdır.