Kahramanmaraş Tarım ve Orman Sektörü ile buluşma toplantısında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Tarım savunmadan daha önemli. İstediğiniz kadar kılıcınız olsun, istediğiniz kadar topunuz olsun, istediğiniz kadar tüfeğiniz olsun. Birgün herkes bunların yenilemeyeceğini öğrenecek. Eğer gıdanız yoksa, gıda arz güvenliğiniz yoksa, kendi kendinize birçok alanda yetemiyorsanız bu önümüzdeki nesiller için çok büyük tehlikedir" dedi.

Pakdemirli, Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kahramanmaraş Valiliği iş birliğinde düzenlenen, Tarım ve Orman Sektörü ile Buluşma Toplantısı'nda, Türk tarımını gelişimine ve ihtiyaçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

1000 VATANDAŞIMIZA DOĞRUDAN 5000 VATANDAŞIMIZA DOLAYLI İŞ VE AŞ

Kahramanmaraş'a son 16 yılda tarım ve hayvancılık alanında toplam 1.4 milyar Lira hibe verdiklerini belirten Bakan Pakdemirli, "Biraz evvel EXPO toplantısındaydık, orda canlı yayında Kahramanmaraş'a ait müjdeleri açıkladık. Ama burda da açıklayayım istiyorum belki haberiniz oldu belki olmadı. Müjdeleri sırasıyla vermeye başlıyorum. Bir tanesi Besi Organize Sanayi Bölgesi; 4 milyon kare, 300 tane işletme ve 60 bin büyükbaş kapasite ve yan fabrikası olacak. Soğuk hava deposu olucak ve hayvanların artıklarından üretilen bir biyogaz enerji tesisi olucak. Akabinde bir organik gübre tesisi olacak. 1000 vatandaşımız doğrudan 5000 bin vatandaşımız da dolaylı iş ve aş sahibi olucak.

YATIRIMCIYA %60-70'LERE VARAN HİBE ÖDEMESİ!

Kahramanmaraş Doğu Akdeniz kırsal dezavantajlı alanları kalkındırma projesi kapasamına alındı. Bu alamda gerçekten yatırımcıya çok büyük destek, %60-70'lere varan hibelerin ödemesi söz konusu. Bu projelere özellikle Tarım İl Müdürlüğümüzde takip ederseniz yapıcağınız bir çok yatırımda devletinde yanınızda olduğunu görüceksiniz. Burda küçük ölçekli çiftçiler genç ve kadın çiftçilere öncelik veriyoruz. Gelir seviyesi arttırma hedefi ve bu çiftçilerimizinde piyasaya entegrasyonunu sağlama hedefi koyduk. Yavşan Yaylası tabiat turizmine kazandırılıyor. Yapı ve tesislerin plan ve projeleri onaylandı bu da hayırlı uğurlu olsun.

KAHRAMANMARAŞ'A ÖZEL 36 MİLYON LİRA HİBE DESTEĞİ

Orman köylerinde manda yetiştiricilerine destek, 15 aileye 400 bin lira %20'si hibe tamamı faizsiz bir kredi sağlıyacağız. Bir diğer müjde trüf ormanı, yani trüf diyip geçmeyin trüf mantarı yurt dışında çok tercih edilen bir mantar ve fiyatları 50 Dolar'dan başlayıp binlerce Dolar'a kadar varabiliyor. Bu trüfta Türkiye'de yetişebilen bir tür. Biz de bu konularda iyiyiz bunlarla ilgilide ciddi bir gelir hedefide koyduk Türkiye'ye bu anlamda özellikle altını çizerek söylüyorum trüf mantarı üretimi ile ilgili ilerleyen günlerde mutlaka ve mutlaka yatırımcı olmak isteyenlerin biz yanında durucaz çünkü katma değeri çok yüksek bir ürün. 44 dekar alanda 1200 adet trüf mantarı ve aşılı meşe diktik ve 2021 yılında da üretime başlanılacak. Yılda 500-600 kilo üründen 2.8 milyon Lira para toplamak söz konusu. IPARD 2'nin 3. çağrı kapsamında da 70 milyon lira yatırım tutarı olan 90 projeye de Kahramanmaraş'a özel 36 milyon Lira'da hibe desteği vereceğiz. Alabalıkta 1 lira olan desteği de 2019'da 1.5 Lira'ya çıkartacağız ve ilk defa da 2019 yılında sazan yetiştiricilerine kilogram başına da 50 kuruş destek veriyor olacağız. Toplam maliyeti 9 milyon Lira olan 2 taşkın koruma tesisinide bu yıl hizmete alıcaz ve 43 milyon Lira toplam maliyetli olan düz bağ gölet ve sulaması ile toplaştırma çalışmaları da 2019 yılında bitiyor.

Biraz evvel değerli belediye başkanımız bize sunum yaptı. Kayak merkezini gösterdi, kayak merkezi ile ilgili ben de dedim ki bunun genişlemesiyle ilgili ne gerekiyorsa biz Tarım Ve Orman Bakanlığı olarak üstümüze düşen vazifeyi yapmaya hazırız. Çünkü kayak merkezi bölgenin sosyalleşmesi, vatandaşın eğlenmesi, gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzak durması için çok önemli bir yer." sözlerini kullandı.

 Kahramanmaraş'ta çeşitli müjdeler verdiklerini belirten Pakdemirli, önümüzdeki günlerde daha hızlı çözümler üretmek için bölgelerde havza yönetim modeline geçeceklerini, burada Kahramanmaraş'ın yer alacağını ifade etti.

2050 yılında dünya nüfusunun 50 milyar olacağının öngörüldüğünü anlatan Pakdemirli, "1 milyar insan aşırı yoksul, 800 milyon insan aç ama bunun karşılığında da 600 milyon insanın obez." diye konuştu.

Her yıl 1 buçuk milyar ton gıda israfının yanında 40 ülkede gıda sıkıntısı, 80 ülkede su sıkıntısı çekileceğini belirten Pakdemirli, "2050 yılına kadar da gıda üretiminin dünyada yüzde 60 artırma mecburiyetimiz var. Bize ne dünyadan diyebilirsiniz ama aşağı yukarı tablo Türkiye'yi de koyduğumuz zaman benzer bir rapor çıkıyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin en az 20 yıl içerisinde üretimini yüzde 50 artırmak zorunda olduğuna işaret eden Pakdemirli, şunları söyledi:

"Ben her zaman tarım eşittir tarım büyüktür savunma diyorum. Tarım savunmadan daha önemli. İstediğiniz kadar kılıcınız olsun, istediğiniz kadar topunuz olsun, istediğiniz kadar tüfeğiniz olsun. Birgün herkes bunların yenilemeyeceğini öğrenecek. Eğer gıdanız yoksa, gıda arz güvenliğiniz yoksa, kendi kendinize birçok alanda yetemiyorsanız bu önümüzdeki nesiller için çok büyük tehlikedir. Gelecek nesillere doğru bir emanet bırakmak istiyorsak bu işi çok ciddi bir şekilde ele almamız gerekiyor."

Dünyada tarımın önemine değinen Pakdemirli, çok büyük şirketlerin gelecek için satınalmalar yaptığını belirtti.

"Dünyayı doyuran dünyanın lideri olacak." ifadesini kullanan Pakdemirli,  bu sebepten dolayı da tarımla ilgili bazı satınalmalar yapıldığını, büyük firmaların birbirine alıp daha da devleştiğini anlattı.

Arazi toplulaştırmasını daha iyi bir konuma getirmek için çalışmalara başladıklarını bildiren Bakan Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Ürün tarlada 1 lira, tüketicide 4 lira. Biz de diyoruz ki tarlada da 1 lira olmasın  2 liraya satsın üretici, tüketici de 4 liraya yemesin 3 liraya yesin. Bunu birbirine yaklaştıralım. Buradaki değer zincirinde herkes hakkaniyetli payını alsın ama fazladan bir şey olmasın. İsraf olmasın. Bu konuyla ilgili Hal Yasası üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde Perakende Yasası'yla ilgili de yeni değişiklikler olabilir. Yerel ekonomiyi kalkındırmak anlamında eğer vatandaşımız Kahramanmaraş'taki zincir mağazaya arka tarlada ürettiği ürünü götürüp sattırabiliyorsa işte o zaman yerel ekonomiyi kalkındırmış oluruz."

Yerli tohumu da çok önemsediğini, 150 bin tonlardan 1 milyon 50 bin tona 16 senede geldiklerini aktaran Pakdemirli, daha fazla gidilecek yol bulunduğunu  kaydetti.

Bakan Pakdemirli, "Yabancı firmalara para verdiğiniz zaman para yurt dışına gidiyor, yerli tohum üretenlere verdiğiniz zaman hem kar hem de katma değer ülkemizde kalıyor. Yerli tohumlar daha ucuz" diye konuştu.