CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, önceki gün Sayıştay raporlarını paylaşarak, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin parasının nasıl faize yatırıldığını belgeledi. Öztunç’un yayımladığı belgelere göre, Belediyenin usulsüz bir noktasının olduğu raporda en dikkat çekici yer ise 114 milyon 908 bin 309 Lirayı faize ödediği ortaya çıkması oldu. 

MİLLETİN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKA BAKA BORÇ VAR DİYORDUNUZ
Her toplantıda isim vermeden milletin gözlerinin içine baka baka, eski yönetimin borç bıraktığını üstü kapalı ifade eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün Sayıştay raporlarına göre usulsüz işler yaptığı tespit edildi. Belediye hakkında 7 kitap yazmasına rağmen yanlış üstüne yanlış yapan Güngör’e resmi olarak Sayıştay ''sen yanlış yapıyorsun'' derken, faize milyonlarca lira ödendiği, bazı yapıların yapılırken ihale şartnamelerine göre ilerleme kaydedilmediği belirlendi.

KANAL MARAŞ DEĞİL SAYIŞTAY DİYOR, BUYRUN TEŞKİLATLAR BUNU DA YALANLASIN
Kanal Maraş’ın yaptığı her haberi jet hızıyla teşkilat ile yalanlamaya çalışan onu bile beceremeyen Güngör ve teşkilatı, buna da yalanlama yazısı gönderip göndermeyeceği merak konusu oldu. Ankara’da uzun yıllar çalışan Güngör’ün kendi gibi bürokrat Sayıştay denetçileri tarafından yayınlanan belgeleri nasıl bir açıklama yapacağı merak konusu oldu. Milletin gözünün içine baka baka yanlışı savunan AK Parti teşkilatı ise bu usulsüzlükler üzerine sosyal medyadan neyi yayınlayacağı ise ayrı bir merak konusu oldu. 

MARURLANMA PADİŞAHIM SENDENDE BÜYÜK ALLAH VAR
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturur oturmaz, milleti kıyma makinesine koymuş gibi kıyan Güngör, sonunda yanlış yaptığını resmi olarak gördü. Milletin ahını alarak koltukta oturan Güngör’e Sayıştay raporları birer birer sel olup gösterilirken, bu konuların üstünün kapatılıp kapatılmayacağı ise herkesçe merak ediliyor.

ÖZTUNÇ DUYURDU
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'ün geçen haftalarda su fiyatı konusunda Hodri Meydan deyip Ali Öztunç'un bunu kabul diği CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç sosyal medya hesabından paylaştığı 2019 yılı Sayıştay Raporunda bir çok usulsüzlüklere dikkat çekerken; Kahramanmaraşlının parasından 114 milyon 908 bin 309 TL faize gittiğini ispat etti. Sayıştay raporuna göre belediyenin şeffaf olması ve tüm bilançoyu internet sitesinde yayınlaması gerektiği ancak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin bunu yapmadığını söyledi.

114 MİLYON 908 BİN 309 LİRAYI FAİZE ÖDEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI
Öztunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Değerli Kahramanmaraşlı hemşerilerim; her fırsatta borçtan bahseden, borç yüzünden hizmet edemediğini belirten Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün geçtiğimiz yıl belediye bütçesinden 114 milyon 908 bin 309 Lirayı faize ödediği ortaya çıktı. Sayıştay raporuna göre personele 87 milyon lira ödeme yapılırken toplam mal hizmet alımı ki her türlü hizmet içerisinde 268 milyon lira olmuş. Kahramanmaraşlının parasından 114 milyon lira faize gitmiş. Yani Belediye faize çalışmış. Soruyorum şimdi bu nasıl bir yönetim anlayışıdır? Hangi partili olursanız olun elinizi vicdanınıza koyun ve bu tabloyu değerlendirin. Ayrıca Sayıştay raporuna göre belediyenin şeffaf olması ve tüm bilançoyu internet sitesinde yayınlaması gerektiği ancak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin bunu yapmadığı ifade ediliyor. Kimden neyi gizliyorlar? Kimlere ne kadar ödeme yapıldığını milletin bilmesi hakkıdır. Bunu hangi korkuyla gizliyorlar?"

HAYRETTİN GÜNGÖR SAYIŞTAY RAPORU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPACAK MI?
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin 2019 yılı Sayıştay Raporundaki üsulsüzlüklere dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç; ''Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi; Kimden neyi gizliyorlar? Kimlere ne kadar ödeme yapıldığını milletin bilmesi hakkıdır. Bunu hangi korkuyla gizliyorlar?" dedi.

SAYIŞTAY RAPORLARI BULGULARI ŞÖYLE;
BULGU 1: Yevmiye Tarihi ve Numaralarının Birlikte Teselsül Etmemesi ve Yevmiye Kayıtlarının Silinmesi veya Atlanması Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yevmiye defterinde, yevmiye tarihi ve numaralarının birlikte teselsül etmediği ve bazı yevmiye kayıtlarının silindiği veya atlandığı görülmüştür.

BULGU 2: Taşınmazlara İlişkin Muhasebe Kayıtları ile Envanter Kayıtlarının Uyumsuz Olması Belediyede taşınmazlara ilişkin yapılan incelemelerde envanter kayıtları ile muhasebe kayıtlarının birbirinden farklı olduğu görülmüştür.

BULGU 4: Belediye Şirketine Yapılan Ödemelerde Sigorta Prim Borcu Kesintisinin Yapılmaması Belediye şirketine fatura karşılığı yapılan hakediş ödemelerinde sigorta prim borcu tutarları kesilmeden ödeme yapıldığı görülmüştür.

BULGU 7: Bitüm Temininin İhale Mevzuatına Uygun Yapılmaması Belediye hizmetlerinde kullanılan bitümün ihale mevzuatına uygun olarak temin edilmediği görülmüştür. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinde, belediyelerin her türlü kaynaktan karşılanan mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinin bu Kanun hükümlerine göre yürütüleceği, 18-21’inci maddelerinde ihale usulleri, 22’nci maddesinde doğrudan temin usulüne ilişkin hükümler belirtilmiştir. Dolayısıyla Kurumun bitüm temininin de anılan 4734 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde sağlanması gerekmektedir.

SAYIŞTAY RAPORLARINA YANSIYAN DİĞER KONULAR
4734 sayılı Kanun'un 22’nci maddesinin (d) bendi hükmü uyarınca doğrudan temin usulüne göre yaptırılan Büyükşehir Belediyesi Selçuklu ve Şehit Abdullah Çavuş Taziye Evi Membran Yapımı işinin belli bir süreyi gerektirdiği anlaşılmaktadır. Zira söz konusu yapım işine 11.9.2019 tarihinde karar verildiği halde işin ilk hakedişini kapsayan bölümü 19.11.2019 tarihinde fatura edilmiş, kalanının ödemesi ise 2020 yılına kalmıştır. Kamu İhale Genel Tebliği'nin yukarıda yer verilen hükmüne rağmen, anılan işi yapan şirketle yapım işi sözleşmesi imzalanmamıştır.

Ancak yerinde yapılan incelemelerde, belediye hizmetlerinde kullanılan bitümün T.C. Sayıştay Başkanlığı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 23 herhangi bir ihale kuralına tabi olmadan, sözleşme yapılmadan ve sadece bitüm tutarının tamamının, bitüm henüz teslim alınmadan ilgili firmaya avans veya kredi verilmesi suretiyle temin edildiği tespit edilmiştir. Hatta bazen firmaya verilen avans veya kredinin kapanma süresi içinde ilgili firmanın krediyi kapatacak teslimi gösteren fatura gönderememesi nedeniyle avans veya kredi tutarının 140 Kişi Borçları Hesabı'na alınmış, mal teslimini tevsik eden belgenin ulaşması halinde de belirtilen hesaptan çıkılarak avans veya kredinin mahsubu yapılmıştır

Yapılan incelemelerde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesindeki birçok işçinin birikmiş yıllık izinlerinin olduğu, emekli olan birçok işçiye de birikmiş izin ücreti ödemesinin yapıldığı tespit edilmiştir.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin internet sitesi incelendiğinde, kurumun yıllık temel mali tabloları ile diğer aylık mali tablolarının yayımlanmadığı anlaşılmıştır.

Yapılan incelemelerde farkın 614.664.649,88 TL gibi önemli bir kısmının 251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı'ndan kaynaklandığı, asfalt vb. yol çalışmalarının maliyetinin muhasebe kayıtlarına alındığı, ancak icmal kayıtlarında güncel olarak takip edilemediği görülmüştür. Ayrıca 250 Arsa ve Araziler Hesabı'nda 7.757.736,11 TL’lik bir tutar icmal kayıtlarında fazla görünürken, 252 Binalar Hesabı'nda 51.404.067,52 TL muhasebe kaydı fazla görünmektedir. Dolayısıyla 250, 251 ve 252 numaralı hesaplar doğru ve güvenilir bilgileri yansıtmamaktadır.