Türkiye genelinde Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen SAYKİDER, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yazdıkları açık mektupta, yaşadıkları sıkıntıyı belirterek, maddi ve manevi olarak moral desteği istedi.
İşte Bakan Selçuk’a yazılan açık mektup:

NE KADAR ERTELENECEK?
‘‘Sayın bakanım;
Pandemi yasaklarının başladığı yani 13 Mart’ta okullar eğitime ara verdiğinde sosyal sorumluluk gereği hemen bir basın açıklaması yapıp ‘1 tane öğrencimize zarar gelmektense varsın okullarımız ve ekmek teknemiz kantinlerimiz kapalı olsun’ açıklaması yapıp devletimizin pandemi ile mücadelesinde şartsız destek olduğumuzu ifade etmiştik. Sonrasında belirli aralıklarla tatil uzatılmış ve uzaktan eğitim ile okul sezonu kapanmıştı. 2020-2021 yeni eğitim-öğretim yılında tekrar uzaktan eğitim ile başlangıç yapılmış ve yine ses çıkartmadan pandemi sürecini desteklemiştik. Ama 21 Eylül öncesi yapılan açıklama ve 12 Ekim’e ertelenen ve daha ne kadar erteleneceği belli olmayan süreç meslektaşlarımızın bu haksızlık karşısında ciddi anlamda moralini bozmuştur.

MESLEKTAŞLARIMIZ İŞŞİZ VE BORÇ BATAĞINDA
Sayın Bakanım;
‘‘Haksızlık’’ kelimesini bilerek kullanmamızın sebebi pandemi ile mücadelenin okullar ile ilgili kısımda başka bir yöne çevrildiği içindir. Yaklaşık 60 bin kantinci, aileleri ve çalışanları ile 500 bin civarında olan kantin işletmecileri ailesi 7 aydır işsiz kaldığı halde pandemi sürecini devletin yanında olarak desteklemiştir. Çoğu meslektaşımız işsiz kaldığı için borç batağında olduğu halde kan içmiş kızılcık şerbeti içtik demiştir. Ama bu son karar bizleri derinden üzmüş ve sarsmıştır.


OKULLAR DAHA GÜVENLİ
Sayın Bakanım;
Bizlerin en büyük mülki amiri olarak ve aynı zamanda eğitimci olmanız nedeni ile okulların dışardaki herhangi bir yerden daha güvenli olduğunu en iyi bilen kişilerden birisiniz. Sürece baktığımızda AVM’ler sinemalar, kafeler, oyun salonları, düğünler, dernekler kısaca her yerde açılmış sıra okullara gelince bu saydığımız tüm yerlerden daha güvenli olduğu halde bize göre anlamsız ve gereksiz bir şekilde uzaktan eğitim ile devam edip okulların açılması bize göre yine belirsiz bir tarihe ertelenmiştir.


SOSYAL PATLAMA
Sayın Bakanım;
Bu bahsettiğimiz 500 bin civarında olan ailemizin birçoğu esnafın en büyük derdi olan sicil sebepleri ile kredi kullanamamış kullananlar ise okulların açılmadığı için krediyi nasıl öderim derdine düşmüştür. Pandemi den hiçte etkilenmeyen faturalar, krediler, ev giderleri ve diğer temel giderler kantin işletmecileri meslektaşlarımızda travma etkisi yapmış ve bu artık ekonomik sorunlardan çıkıp sosyal patlama düzeyine gelmiştir.

OKULLAR AÇILMASIN PROPAGANDASI
Sayın Bakanım;
Okulları siyasi malzeme olarak gören, reyting malzemesi gören basında yer almak için gören konu ile ilgili, ilgisiz birçok dernek ve oluşum hiçbir bilimsel veriye dayanmadan okullar açılmasın propagandasını sosyal medyada kullanmış olup bugüne kadar başarılı olmuşlardır.

AVRUPA ÖRNEĞİ
Sayın Bakanım;
Size ve tüm kamuoyuna belirtmek isteriz ki; kendimizi bildik bileli Avrupa’yı örnek almak isteyen ki bu çevrelerin çoğu okullar açılmasın diyenler Avrupa’nın tümünde ve dünyada okullar açıldığı halde nedense bir konuda Avrupa’yı örnek almışlardır. Okullarda mesleklerin icra eden kantin işletmecileri olarak iyi biliriz ki tüm okullarımız gerek hijyenik gerekse temizlik bakımından dışardaki tüm yerlerden daha güvenlidir.

DEVLETİMİZ SAHİP ÇIKSIN
Sayın Bakanım;
Sizin vasıtanız ile devletimize sesleniyoruz ve diyoruz ki bağlı bulunduğumuz odaların yapmış olduğu kantinlerden kira alınmasın önerisi bizce hiçbir şey ifade etmediği gibi zaten okullar kapalı iken kira ödemesi yapmamaktayız. Kaldı ki okullar açıldığı zaman devletimize kiralarımızı da her zamanki gibi vermeye hazırız. Bizler devletin kiracısı olup 8 bakanlık tarafından denetlenen vergisini ödeyen kantin işletmecileri olarak 7 aydır büyük sıkıntı çektiğimiz ve gık çıkarmadığımız süreçte artık devletimizin bize sahip çıkmasını ve sosyal devlet olduğunu hissetmek istiyor ve diyoruz ki;
Kantin işletmecilerinden pandemi başlangıcından bitimine kadar olan sürede;
-Vergi ve sigorta alınmaması ve bu süredeki vergi ve sigorta borçlarının silinmesi
-Bu süreçte BAĞ-KUR primlerinin alınmaması ve borçların silinmesi
-Çekilen kredilerin pandemi bitiminden sonra taksitlerinin başlaması
-Sicil aranmaksızın acil olarak meslektaşlarımızı icralardan kurtarmak için 50 bin TL hibe 50 bin TL’de pandemi sonrası taksitlerin başlaması şartı ile kredi verilmesini talep ediyoruz.

HEP BERABER ELELE
Sayın Bakanım;
Bizim başka vatanımız yok. Ekonomi kötüye gitsin ülke batsın her yer kapansın yaygarası yapan ve bu konuda sosyal medyayı iyi kullanan bize göre vatan hainlerini değil vatanseverleri dinleyip tedbir ve önlemleri istisnasız katı bir şekilde ve cezai maddeleri uygulayarak yeni normal hayatımızı dizayn etmek için hep beraber el ele gayret göstermeliyiz.

KÜRESEL ÇETELER
Sayın bakanım;
Son olarak sizlerin nezdinde dünyaya sesleniyoruz. Küresel düşüncede olan ve dijital bir dünya hedefleyen asosyal bir yaşam oluşturmaya çalışan ve insanları sanal ortamda köleleştirme hedefleri olanlara inat yaradılışımızın gereği olan sosyal yaşamı destekliyor dilimizin döndüğünce bunun mücadelesini yapacağımızı bu küresel çetelerin bilmesini isteriz.

OKUL SOKAKTAN DAHA GÜVENLİ
Sayın Bakanım;
Söz sözümüz; Okullarımız değerli öğrencilerimiz için yalnız eğitim alanı değil sosyalleşme için önemli bir kurumdur.
Değerli kamuoyu; Okul sokaktan güvenlidir.’’