Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925 yılında çıkardığı kanun ile hayatımıza giren şapka, günümüze kadar varlığını sürdürmeye devam etti. Birinci kuşak şapka ve 8 köşe kasket üreten Şükrü Erşan, Fatih Kısaprmağ’ın, “Bu Adam Benim Babam” şarkısında bahsi geçen 8 köşe kasketin Kahramanmaraş yöresine ait olduğunu söyledi.

92 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk’ün çıkardığı kanun ile hayatımıza giren şapkalar, günümüzün de vazgeçilmezi arasında. Özellikle zirai işler ile uğraşan vatandaşların sık kullandığı kasketler, modaya uymak isteyen gençlerinde satın aldığı bir ürün oldu.

Fatih Kısapramak’ın dillere desten olan şarkısı; “Bu adam Benim Babam 8 köşe kasketi ile” şarkısındaki kasketin Kahramanmaraş yöresine ait olduğunu her yörenin kasketinin farklı olduğuna vurgu yapan 55 yıllık kasket satıcısı Şükrü Erşan, “64 yaşındayım. Baba mesleğimi yapıyorum. Mesleğimi okul günlerim dışında hiçbir zaman bırakmadım. Aşağı yukarı 55 yıldır bu mesleği yapıyorum. Mesleğimi seviyorum. Kahramanmaraş’ta 5-6 tane meslektaşım vardı. Onların hepsi mesleği bıraktılar. Kahramanmaraş’ta bu mesleği yapan tek kişi kaldım. Kahramanmaraş’ta imalat olaraktan bu mesleği yapan tek kişi benim” dedi. 

1925 YILINDA HAYATIMIZA GİRDİ
Erşan şöyle konuştu: “1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün çıkardığı ‘Şapka Kanunu’ çıktığından bu yana şapka takmak devam eder. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstüne çıkması Kasket ve şapka satışlarını arttırdı. Bundan ziyade promosyon şapka dediğimiz ürünler var. Bu ürünlerin satışı bugünler de arttı. Onlar güneşten daha fazla koruyor. Kasket satışlarımız genelde zirai işler ile uğraşanlar takıyor. Gençler aksesuar olarak takıyor. Doktor tavsiyesi ile kasket kullanan vatandaşlarımız var. Gözünü koruma bakımından kasket ideal bir şapka. Sinüzit olan bazı vatandaşlarımız kasetleri alıyorlar. Köy, kasaba, şehir diye bir şey kalmadı. Her şey birleşti. Dışarıya da gönderiyoruz. Kazalarımızın hepsine gönderiyoruz. Yurt dışı olaraktan da Hollanda’ya kadar gönderiyoruz. 40-50 civarında bir üretimimiz var”

8 KÖŞE KASKET KAHRAMANMARAŞ’A AİT
Markalanmış bir çok ürünü bulanan Kahramanmaraş’ın kasketi de olduğunu belirten Erşan şunları kaydetti: “8 köşe kasket Türkiye genelinde Kahramanmaraş’a ait bir kaskettir. Mesela Elazığ yöresinin şapkası ayrıdır. Mesela ben Kahramanmaraşlı olarak o kasketi takmam, takmazlar da. Onlar  kendi  yörelerin  göre takar. Dünya da bulunacak bir kasket. Örneğin  5 köşe kasketimiz var. Bu da standart, satışı en fazla olan ürünümüz. Örneğin düğmeli modellerimiz bil hassa gençlere hitap eden modellerimiz. Daha orijinal London Modeli dediğimiz bir model, bu kasket ayrıca kışında giyilebilir. Fatih Kısaprmak’ın söylediği; ‘Bu Adam Benim Babam 8 köşe kasketi ‘ parçasında geçen kasket Kahramanmaraş yöresine aittir” 

BEN ONLARA YARDIMCI OLUYORUM
Babası ile birlikte kasket satışı yapan Abdullah Erşan, ise şöyle konuştu: “Kasket üretmek çok güzel bir duygu. Yaşlılarımız özelikle gelip kasketlerimizi satın alıyor. Onlarla ilgilenmek çok güzel bir duygu. Güzel modelleri onlar ile paylaşıyoruz. Ben daha çok onlara yakışan modelleri vermeye çalışıyorum. Modaya uygun bir şekilde giydiriyoruz. Yeni modellerimiz var, gençlere uygun modelleri yapmaya da devam edeceğiz”