Gösterdiği kahramanlıkla işgalci Fransızları topraklarından kovan Kahramanmaraş'a Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce 'Kırmızı şeritli İstiklal Madalyası'nın verilişinin 92'nci yıldönümü törenle kutlandı.

Atatürk Meydanı'nda düzenlenen tören, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay Cengiz Karagöz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç'un Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Daha sonra Başkan Erkoç, Türk bayrağına TBMM tarafından verilen kırmızı şeritli İstiklal Madalyası'nı takıp madalya ile birlikte bayrağı öptü. Saygı duruşundan sonra söylenen İstiklal Marşı ile madalyanın takılı olduğu bayrak göndere çekildi. 

Törende konuşan Başkan Fatih Mehmet Erkoç, Maraş halkının 21 Ocak 1920'de işgalci Fransız askerlerine karşı başlattığı ve 22 gün 22 gece süren kurtuluş mücadelesinin aynı zamanda Anadolu'nun da kaderini değiştirdiğini söyledi. Kırmızı şeritli İstiklal Madalyası'nın bizzat cephede çarpışarak üstün başarı gösteren asker ve sivil şehit düşenleri ailelerine verilen önemli bir madalya olduğunu ifade eden Erkoç, "İşte Dünya tarihinde ilk defa bu madalyaya sahip olan şehir ise Kahramanmaraş'tır. Dünya tarihinde Kurtuluş Savaşı'nı askeri destek olmadan halkın kendi imkanlarıyla kazandığı başka bir örneğe rastlayamazsını. Öyleyse biz diyoruz ki 5 Nisan bizim için günlerden bir gün değildir. 5 Nisan; kurtuluş mücadelesinin bir şehirden bir ülkeye yayıldığı, insanlara umut olduğu bir gündür. 5 Nisan, Maraş halkının gösterdiği eşsiz kahramanlığın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tescillendiği madalya günüdür. 5 Nisan, hepimizin onur ve gurur günüdür" diye konuştu.

Bir öğrencinin Kahramanmaraş'ın kurtuluş destanını anlatan şiiri okumasının ardından tören sona erdi.