Kahramanmaraş’ta Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi, yaşayan iki çınarının konuk olduğu etkinlikle açıldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları ve iç döşeme çalışmaları tamamlanan Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi hizmete açıldı. Müzenin açılışına; Yedi Güzel Adam’ın hayatta bulunan Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve vatandaşlar katıldı. Böylece 3 yıllık dev bir çalışmanın ardından 169 yıllık tarihi lise Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi oldu.

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi sadece Yedi Güzel Adamı anlatmayacak, aynı zamanda Edebiyatın ve Şiirin Başkenti Kahramanmaraş’ta yetişen bütün şair, yazar, düşünür ve fikir adamını da anlatacak. Yedi Güzel Adam müzesinde Nuri Pakdil,  Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Akif İnan, Alâeddin Özdenören ve Sezai Karakoç gibi Necip Fazıl’larda burada yansıtılıyor. Necip Fazıl’ın kendi sesinden okunan Sakarya Türküsü için özel bir oda ayrıldı. Ak saçlı kartal denilen Abdurrahim Karakoç ve kardeşi Dede Korkut (Bahaattin Karakoç) da müzede yerini alanlardan. Halk Ozanı Mahsuni Şerif de unutulmadı.

Her köşesiyle tarih kokan, her şeyiyle geçmiş ve gelecek kokan edebiyat müzesi haftanın her günü ziyarete ücretsiz olarak hizmet verecek.. Müzede geleneksel el sanatlarına da yer verilmiş. Haftanın 2 günü halk ozanları kendilerine ayrılan bir bölümde türkü şöleni yapacak, çocuklara Dede Korkut hikayeleri anlatılacak.

Rasim Özdenören: "İlk okula burada başladık. Orta okulun bir kısmını Maraş’ta bitirdik. Liseye Maraş’ta başladık. Lisede ben bu taş binada 1955-56 ders yılında başladım. Şu gördüğümüz merdivenden çıkıp hemen sağ tarafa döndüğümüzde soldan ilk binamız müdür odasıydı. Onun karşısındaki oda da öğretmenler odasıydı, bir merdiven yukarıya çıktığımızda ilk sağdan oda lise birinci sınıf okuduğumuz sınıf idi. Bizim edebiyat sevgimiz, edebiyata olan ilişkimiz de o dönemden itibaren başladı. Bu bizim için gerçekten göz yaşartıcı faaliyettir. Hem bizim nostaljimiz açısından, hem Maraş’ımızın kendi memleketimizin tanınması açısından , hem de Maraş’ın eğer başarılabilirse USESCO’ nun kültür şehirlerinden birisi olarak  ilan edilmesi açısından önemli bir hizmet görecektir"

Nuri Pakdil: "Yedi güzel diye adlandıracağımız , sevgili kardeşlerimiz Adil Erdem Beyazıt’ı ,Mehmet Akif İnan’ı, Cahit Zarifoğlu’nu , Alaaeddin Özdenören’i rahmetle ve hasretle anıyorum. Şuanda aramızda bulunan sevgili kardeşim, Yedi Güzel Adam’ın hayatta bulunan ikinci şahsiyeti olan sevgili kardeşim Rasim Özdenören’e de uzun ömürler ve sağlıklar diliyorum" 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal: "Şuan da bir tarihe şahitlik ediyoruz. Bu günü gençler bir çoğunuz hatırlayacaksınız. Ve aramızda dediğim gibi iki tane tarih var. Ve Yedi Güzel Adam’ın Kahramanmaraş’ımızdan edebiyat  heykelleri gibi çıkmış olması ve bize anlattıkları her birimiz için çok  kıymetli. Ben tekrardan sayın Belediye Başkanımıza , milletvekillerimize, sayın valimize  de teşekkür ediyorum. Nihayetinde biz hepimiz bir aileyiz. Ve hepimiz Kahramanmaraş için en güzelini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde Kahramanmaraş için, gençler için  daha güzel şeyler gerçekleştireceğiz. Ben hepinizi saugıyla, sevgiyle selamlıyorum"